Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Διατροφή στο γραφείο

Διατροφή στο γραφείο

Η διατροφή μας στο γραφείο διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας περισσότερο από ό,τι ίσως φανταζόμαστε. Καθώς αφιερώνουμε μεγάλο μέρος της ημέρας μας στο γραφείο, οι διατροφικές επιλογές που κάνουμε εκεί επηρεάζουν την ενέργεια μας, την απόδοσή μας, αλλά και την υγεία μας συνολικά. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τις κοινές διατροφικές συνήθειες στο γραφείο που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία και τον μεταβολισμό μας, καθώς και πώς να τις αντιμετωπίσουμε για έναν πιο υγιεινό και αποδοτικό τρόπο ζωής στον εργασιακό μας χώρο.

Διατροφή & Γραφείο: Συχνά λάθη που κάνουμε στην διατροφή μας όταν εργαζόμαστε (πρόχειρα σνακ,delivery, γλυκά)

Ας δούμε τις συνηθισμένες παγίδες της διατροφής στο γραφείο:

  • Παραγγέλνουμε έτοιμα γεύματα (delivery) τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες.
  • Δεν πίνουμε νερό. Μερικές φορές είμαστε πιεσμένοι ή απορροφημένοι με τη δουλειά μας που ξεχνάμε να πίνουμε νερό. Γι΄αυτό λοιπόν θα πρέπει να έχουμε 1 μπουκάλι ή 1 ποτήρι νερό επάνω στο γραφείο μας όπου εργαζόμαστε.
  • Τσιμπολογάμε παχυντικά σνακ (το γραφείο είναι ο χώρος του σνακ).Καθώς δουλεύουμε θέλουμε συχνά κάτι να τσιμπολογούμε για να μας δώσει ενέργεια. Ορισμένες φορές τσιμπάμε απλώς από συνήθεια. Καταφεύγουμε σε κρουασάν, μπισκότα κ.α
  • Μένουμε νηστικοί: Αυτό είναι ένα συχνό φαινόμενο είτε γιατί δεν προλαβαίνουμε λόγω δουλειάς, είτε γιατί προτιμάμε να απολαύσουμε με ηρεμία το φαγητό μας στο τέλος της ημέρας.

Καφές και εργασιακή ζωή

Μήπως το παρακάνεις και εσύ με τους καφέδες στη δουλειά;

Με το να πίνουμε όλη την ημέρα καφέδες το στομάχι ερεθίζεται με την καφεΐνη με αποτέλεσμα να έχουμε ενοχλήσεις. Επιπλέον η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες, αύξηση αρτηριακής πίεσης, διούρηση, με αποτέλεσμα να αποβάλλονται θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμό μας. Ο καφές έχει απειροελάχιστες θερμίδες, η ζάχαρη ωστόσο που προσθέτουμε στον καφέ έχει θερμίδες (1 κουταλάκι καφέ = 20 kcal) και το γάλα.

Έτσι αυξάνουμε σταδιακά το βάρος του σώματος μας, με συνέπεια να δημιουργούνται άλλα προβλήματα υγείας (υπέρταση, χοληστερίνη τριγλυκερίδια, γαστρίτιδα και άλλου είδους διαταραχές στομάχου κ.ά.).

Τι επιπτώσεις μπορούν να έχουν τα παραπάνω λάθη στην υγεία και στον μεταβολισμό μας.

Πέφτοντας στα παραπάνω λάθη μειώνουμε τον μεταβολισμό μας, αυξάνουμε σταδιακά το βάρος του σώματος μας, με συνέπεια να δημιουργούνται άλλα προβλήματα στην υγεία μας όπως: Υπέρταση, χοληστερίνη τριγλυκρίδια, και διάφορες διαταραχές του πεπτικού συστήματος (π.χ στομάχι, χολή, πάγκρεας λεπτό και παχύ έντερο κ.α)

Διατροφή & Γραφείο: Συχνά αισθανόμαστε κουρασμένοι ή δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε.

Τι σχέση έχει αυτό με τη διατροφή και ποια η σημασία της ενυδάτωσης; Η διατροφή είναι σημαντική για την πνευματική διαύγεια. Η έλλειψη σιδήρου, ψευδάργυρου, μαγνησίου και άλλων μετάλλων και ιχνοστοιχίων, φολικού οξέως αλλά και η έλλειψη βιταμινών συμπλέγματος Β (Β1,Β2, Β5, Β6, Β12) δημιουργούν προβλήματα στην σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης, σύγχυση, αδυναμία συγκέντρωσης. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο, είναι τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα οστρακοειδή, το γάλα τα γαλακτοκομικά τα δημητριακά κ.α. Η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, υποτονικότητα. Γι΄αυτό λοιπόν θα πρέπει να παραμένουμε ενυδατωμένοι πίνοντας νερό χυμούς αφεψήματα.

Διατροφή & Γραφείο: Έντονη επιθυμία για γλυκό στο γραφείο.Που οφείλεται και πως θα την ανακουφίσουμε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η επιθυμία για γλυκό ή για τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες όπως διάφορες λιχουδιές παρατηρείται συνήθως από το απόγευμα και μετά, και αυτό γιατί έχουν πέσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ή όταν είμαστε αγχωμένοι, εκνευρισμένοι ή έχουμε κακή διάθεση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η επιθυμία για γλυκό ή σοκολάτα ή για τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες στα αμυλώδη τρόφιμα (ψωμί ζυμαρικά κ.α) αυξάνουν την έκκριση σεροτονίνης από τον εγκέφαλο η οποία βελτιώνει την διάθεση. Αυτήν την επιθυμία μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε τρώγοντας μικρή ποσότητα σοκολάτας ή παίρνοντας φυτικές ίνες όπως 1 μπαρα δημητριακών, ή τρώγοντας ένα φρούτο ώριμο.

Διατροφή & Γραφείο: Γιατι είναι σημαντικό το πρωινό;

Κατ΄αρχήν ας ερμηνεύσουμε τι σημαίνει πρωινό. Πρωινό από διατροφικής πλευράς είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας, που καταναλώνουμε αφού ξυπνήσουμε.

  • Το πρωινό ενισχύει τον μεταβολισμό μας
  • Βοηθάει στην διατήρηση βάρους
  • Μας δίνει ενέργεια

Ένα σωστό πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων δηλαδή, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά.
Σας δίνουμε ένα ενδεικτικό πλήρες πρωινό.

  • Δημητριακά ή 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές
  • Μέλι ή μαρμελάδα
  • 1 ποτήρι φρέσκο γάλα ή γιαούρτι
  • 1 φρούτο εποχής ή χυμό
  • 1 αυγό βραστό ή ποσέ

Γιατί είναι σημαντικό να ετοιμάζουμε μόνοι μας αυτά που θα φάμε στο γραφείο;

Ο οικονομικότερος και υγιεινός τρόπος για να καλύψετε την πείνα στο γραφείο και να κάνετε οικονομία στην τσέπη σας, είναι να φέρετε ταπεράκι από το σπίτι. Είναι σημαντικό να ετοιμάζουμε μόνοι μας το φαγητό που θα φάμε στο γραφείο διότι έτσι καθορίζουμε:

  • Το πόσες φορές θα φάμε κατά την διάρκεια της ημέρας. Όπως γνωρίζουμε πρέπει να τρώμε καθημερινά μικρά και συχνά γεύματα.
  • Την ποσότητα του φαγητού
  • Την θρεπτική αξία των τροφών (βιτμίνες, ιχνοστοιχεία κ.α)
  • Τον τρόπο μαγειρέματος
  • Την ποιότητα

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801