Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Η συχνότερη ενδοκρινοπάθεια για όλες τις γυναίκες

Η συχνότερη ενδοκρινοπάθεια για όλες τις γυναίκες

Ενδοκρινοπάθεια: Εισαγωγή

Ενδοκρινοπάθεια, περί τίνος πρόκεται; Καθημερινά στo ιατρείο μου βλέπω έφηβες και ενήλικες γυναίκες με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα και συχνά μια παρεξηγημένη ορμονική διαταραχή. Αυτό οφείλεται στην απουσία ενημέρωσης και σωστής καθοδήγησης της ασθενούς. Τελικά, οι κοπέλες αυτές εμφανίζονται στον ενδοκρινολόγο με πακέτα ορμονικών εξετάσεων, οι οποίες συχνά δεν έχουν ερμηνευθεί, λαμβάνοντας αγωγή απλά και μόνο για να διορθωθεί η τριχοφυΐα ή η διαταραχή του κύκλου. Μία άλλη ομάδα γυναικών κυκλοφορεί με ένα υπερηχογράφημα ωοθηκών με κύστεις τρομοκρατημένη άλλοτε για τη γονιμότητά της και άλλοτε με το αγωνιώδες ερώτημα αν θα εμφανίσει κάποια κακοήθεια.

Αυτό που χρειάζονται αυτές οι γυναίκες, οι οποίες αποτελούν το 7% του πληθυσμού των Ελληνίδων, είναι η σωστή καθοδήγηση για την εξατομικευμένη διερεύνηση του προβλήματος, αλλά κυρίως και για τη σωστή ερμηνεία των ορμονικών εξετάσεων, καθώς και την αξιολόγηση της μορφής και του τύπου του συνδρόμου από το οποίο πάσχουν. Διότι οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα σύνδρομο με πολλαπλά πρόσωπα που απαιτεί από ελάχιστη προσοχή και στοιχειώδεις αλλαγές της καθημερινότητας (διατροφή και άσκηση) έως θεραπεία με κορτιζόνη και αντιδιαβητικά δισκία.

Έτσι, είναι σημαντικό να δημοσιεύονται σχετικά άρθρα, τα οποία θα βοηθήσουν τις γυναίκες όλων των ηλικιών για μια καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει στο σώμα τους.

Προσοχή: Τα δεδομένα που θα συζητήσουμε εδώ δεν είναι δυνατόν να είναι η τελευταία λέξη, αλλά μάλλον μια «αρχή» για την κατανόηση και κυρίως για τη διευκρίνηση ενός μέρους από το μεγάλο φάσμα του πολυπρόσωπου αυτού συνδρόμου που αφορά μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού!

Η πραγματική διάσταση του προβλήματος

Το παράδοξο με το συχνό αυτό πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών έχει ένα μάλλον κακόηχο όνομα… είναι ότι δεν περιγράφει καθόλου την πραγματική διάσταση του προβλήματος.

Διότι το σύνδρομο δεν επηρεάζει μόνο τις ωοθήκες, περιλαμβάνει, επίσης, και άλλους αδένες, καθώς και τον μεταβολισμό από απλή παχυσαρκία έως και σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου κύστεις στις ωοθήκες. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα σύνδρομο, δηλαδή μια συλλογή από συμπτώματα, τα οποία συνδυαζόμενα οδηγούν σε διαταραχές του κύκλου, αύξηση της τριχοφυΐας και της ακμής, καθώς και της διαχείρησης του μεταβολισμού. Το σύνδρομο δεν είναι κάτι προσωρινό, όπως μια μόλυνση που θα πάρουμε ένα χάπι για να απαλλαγούμε από αυτή, και δεν υπάρχει μία μοναδική δοκιμασία που σίγουρα βγάζει τη διάγνωση. Αντ’ αυτού, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ορμονική κατάσταση που θα έχετε για όλη την αναπαραγωγική ζωή σας. Ακριβώς όπως έχετε καστανά μαλλιά ή μπλε μάτια, έτσι, επίσης, έχετε το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Αν αρχίσετε θεραπεία νωρίς, οι πιθανότητες είναι ότι ποτέ δεν θα είναι επικίνδυνο ή ποτέ δεν θα έχετε σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας.

Αν δεν διαγνωσθεί και δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, τότε μπορεί να έχετε προβλήματα είτε γονιμότητας είτε να αναπτύξετε διαβήτη ή πολύ σπάνια και να εμφανίσετε κάποια σοβαρότερη κατάσταση του ενδομητρίου αργότερα. Και παρ’ όλα αυτά, οι έφηβες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μερικές φορές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης, δεδομένου ότι οι ακανόνιστοι κύκλοι κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την πρόβλεψη ωορρηξίας.

Ενδοκρινοπάθεια: Αιτία και αποτελέσματα

Ποια είναι η αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστο και κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι προκαλεί το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Φαίνεται να υπάρχει μια οικογενειακή προδιάθεση και ενδέχεται να σχετίζεται με την παχυσαρκία, δεδομένου ότι ο λιπώδης ιστός παράγει ορμόνες και μπορεί να επιδεινώσει ορμονικές ισορροπίες.

Όποια και αν είναι η αιτία, το κύριο χαρακτηριστικό του συνδρόμου είναι η διαταραχή της ορμονικής δραστηριότητας της ωοθήκης, συνοδευόμενη από υπερπαραγωγή ινσουλίνης και ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες φύλου), κυρίως τεστοστερόνης. Είναι η έξτρα τεστοστερόνη που προκαλεί την ακμή και την υπερβολική τριχοφυΐα. Όλες αυτές οι ορμόνες «μιλούν» μεταξύ τους με πολύ περίπλοκους τρόπους. Μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μεταξύ των υψηλών επιπέδων ινσουλίνης, που οφείλονται σε αντίσταση στην ινσουλίνη μαζί με την υπερέκκριση ανδρογόνων από την ωοθήκη, καθώς και την ανεπαρκή παραγωγή υγιών ωαρίων! Ως εκ τούτου, το «κλειδί» για τη διαχείριση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι το σπάσιμο αυτού του κύκλου!

Το ενδεδειγμένο για τη γυναίκα που ταλαιπωρείται από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι να απευθυνθεί σε ένα άρτια οργανωμένο κέντρο, όπως είναι η Ευρωκλινική Αθηνών και η Ευρωκλινική Παίδων, ικανό να της παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα και εξατομικευμένη θεραπεία φαρμακευτική ή όχι για τον «τύπο» του συνδρόμου από το οποίο πάσχει. Το κέντρο μας διαθέτει την ομάδα εκείνη των ειδικών (ενδοκρινολόγος, γυναικολόγος, δερματολόγος, ψυχολόγος, διαιτολόγος) που απαιτείται για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση και θεραπεία των πολλαπλών προβλημάτων που προκαλεί το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801