Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Κότσι: Νέα Τεχνική Αντιμετώπισης

κότσι αναισθησία χειρουργείο

Κότσι: νέα τεχνική αντιμετώπισης

Το κότσι ή όπως αναφέρεται στην ιατρική διάλεκτο βλαισός μέγας δάκτυλος αποτελεί μια διόγκωση της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού που ταλαιπωρεί κατά βάση γυναίκες ενώ εκτός από τα αισθητικά συμπτώματα δυσκολεύει αρκετά την ποιότητα ζωής των ασθενών και συχνά συνοδεύεται από πόνο. Έως τώρα οι τεχνικές που ήταν διαθέσιμες για το χειρουργείο για το κότσι συνοδεύονταν από μεγάλη περίοδο πόνου και αποκατάστασης, όμως με την νέα – διαδερμική ελάχιστα επεμβατική μέθοδο δίνεται λύση για το κότσι χωρίς νοσηλεία, με τοπική αναισθησία και η ασθενής περπατά την ίδια ημέρα και σε 3 εβδομάδες μπορεί να φορέσει αθλητικό παπούτσι και σταδιακά να επανέλθει στις δραστηριότητές της.

Σε αυτή τη σελίδα θα βρείτε όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κότσι και:

  • Τα αίτια εμφάνισης
  • Τους παράγοντες που το επιβαρύνουν
  • Τι αποτελεί ένδειξη για χειρουργείο
  • Ποια είναι η πιο σύγχρονη τεχνική θεραπείας για το κότσι
  • Τι πλεονεκτήματα έχει

Αίτια

Για ποιους λόγους εμφανίζεται το κότσι;

Το κότσι σχηματίζεται τόσο από την παραμόρφωση των οστών του πρώτου δακτύλου του ποδιού, όσο και από την φλεγμονή του ορογόνου θύλακου που καλύπτει την πρώτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση και ως νόσος είναι πολυπαραγοντική. Υπάρχει σε αυτήν σαφής κληρονομική προδιάθεση, αλλά θεωρείται επίκτητη και όχι συγγενής. Σε μεγάλες σειρές χειρουργηθέντων ασθενών το 70% εξ αυτών είχε θετικό οικογενειακό ιστορικό. Επίσης, σε μεγάλη σειρά ερευνών η συχνότητα της πάθησης κυμαίνεται, ανάλογα με τη φυλή και τον πολιτισμό, από 40% έως 60% και εμφανίζει αύξηση ανάλογα με την ηλικία.

Παράγοντες επιβάρυνσης

Κότσι: ποιοι πρέπει να προσέχουν – παράγοντες επιβάρυνσης

Το κότσι εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που κάνουν παρατεταμένη χρήση στενών υποδημάτων. Τα στενά, κομψά και ψηλοτάκουνα παπούτσια ενοχοποιούνται στην πλειοψηφία τους ως αιτία πρόκλησης και επιδείνωσης της παραμόρφωσης. Γι΄ αυτό το λόγο η αναλογία της νόσου σε γυναίκες – άντρες είναι 9 προς 1. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 88% των γυναικών φορά στενά παπούτσια και από αυτές το 55% έχουν κότσι.

Άλλες αιτίες της νόσου είναι οι αυτοάνοσες παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα), οι νευρογενείς διαταραχές, η ανισορροπία της εμβιομηχανικής του ποδιού κ.α.

Χειρουργικές ενδείξεις

Τι αποτελεί ένδειξη ότι χρειάζεται αντιμετώπιση με χειρουργείο για το κότσι;

Το κότσι συνιστάται να αντιμετωπίζεται με χειρουργείο όταν:

  • Η αισθητική παραμόρφωση ή και η εφίππευση των δακτύλων είναι έντονη
  • Συνοδεύεται από πόνο που παρεμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες
  • Υπάρχει χρόνιος ερεθισμός και πρήξιμο που δεν βελτιώνεται με φάρμακα
  • Τα δάκτυλα εμφανίζουν δυσκαμψία

Ποια είναι η καταλληλότερη τεχνική επέμβασης για το χειρουργείο για το κότσι;

Υπάρχουν εκατοντάδες τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε ένα χειρουργείο για το κότσι, δηλαδή για την διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου και των συνοδών παραμορφώσεων του πρόσθιου ποδός. Το πρόβλημα μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ότι οι επεμβάσεις αυτές, ήταν πολύ επώδυνες και απαιτούσαν παρατεταμένη ναρθηκοποίηση του ποδιού, δηλαδή εφαρμογή ειδικού άκαμπτου υποδήματος για αρκετούς μήνες.

Σήμερα με την χρήση σύγχρονων ειδικών εργαλείων και χάρη σε ειδικές τεχνικές, το μεγαλύτερο ποσοστό των παθήσεων αυτών μπορεί να αντιμετωπισθεί με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές μέσα από μικρές οπές που δεν ξεπερνούν τα 2-3 χιλιοστά.

Ελάχιστα επεμβατική τεχνική

Θεραπεία για το κότσι με τοπική αναισθησία και με άμεση αποκατάσταση

Η διαδερμική ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του άκρου ποδός είναι μια νέα επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης της παθολογίας του άκρου ποδός. (κότσι, γαμψοδακτυλία, σφυροδακτυλία, άκανθα πτέρνας, πτώση μεταταρσίων, μεταταρσαλγία, νεύρωμα Morton κ.ά.). Η ασθενής χειρουργείται κάτω από την επίδραση τοπικής αναισθησίας και πηγαίνει αυθημερόν σπίτι της, χωρίς να πονά και με την δυνατότητα να περπατά από την πρώτη κιόλας στιγμή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε 2-3 κιόλας εβδομάδες μπορεί να φορέσει αθλητικό παπούτσι και να επανέλθει σταδιακά στις συνηθισμένες της δραστηριότητες.

Πιο αναλυτικά:

Για τη νέα αυτή τεχνική δεν χρειάζεται να γίνει εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο (ODC) και δεν απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Το χειρουργείο γίνεται με περιοχική αναισθησία (ankle block), μία τεχνική κατά την οποία ο αναισθησιολόγος με την βοήθεια υπερήχων “βλέπει” τα νεύρα της περιοχής και χορηγεί τοπικό αναισθητικό γύρω από αυτά (ακριβώς όπως το κάνει ο οδοντίατρος στην στοματική κοιλότητα), έτσι ώστε να εξασφαλίζεται αναισθησία κατά την διάρκεια του χειρουργείου και μετεγχειρητική αναλγησία (δεν πονά δηλαδή ο ασθενής) για πολλές ώρες μετά το χειρουργείο. Έτσι ο ασθενής δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε γενική αναισθησία, να κάνει σύνθετους προεγχειρητικούς ελέγχους και να ταλαιπωρηθεί για να κάνει το χειρουργείο για το κότσι.

Μετά την παρέλευση της δράσης του τοπικού αναισθητικού, ο πόνος, αν εμφανιστεί, είναι ελαφρύς και μπορεί να αντιμετωπισθεί πλέον με απλά αναλγητικά φάρμακα. Αν κάποιος ασθενής δεν επιθυμεί να είναι «ξύπνιος» κατά την διάρκεια της περιοχικής ή του χειρουργείου, χορηγείται καταστολή (μέθη), ούτως ώστε η όλη διαδικασία να μην γίνει αντιληπτή.

Για την επέμβαση δεν απαιτείται ίσχαιμη περίδεση και οι τομές που γίνονται δεν ξεπερνούν τα 2-3 χιλιοστά. Μέσω των μικροσκοπικών αυτών οπών, οδηγούνται μικρά εργαλεία, με τα οποία γίνονται διορθωτικές οστεοτομίες, αφαιρέσεις εξοστώσεων, διατομές τενόντων (καμπτήρων – εκτεινόντων, θυλακοτομές, αρθροτομές κ.ά.) υπό ακτινοσκόπηση (C-ARM). Το ειδικό μηχάνημα και τα ειδικά μικρά εργαλεία, τα οποία δεν κακοποιούν τους μαλακούς ιστούς, τα ευγενή αγγεία και νεύρα, είναι μια προαπαιτούμενη παράμετρος.

Μια άλλη προαπαιτούμενη παράμετρος για την εφαρμογή αυτής της τεχνικής είναι ότι πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς και καλά εξοικειωμένους με αυτή την χειρουργική τεχνική. Η όλη επέμβαση, όταν γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς διαρκεί 20 λεπτά και είναι ανώδυνη.

Η μετεγχειρητική περίοδος είναι, επίσης, ανώδυνη. Δεν μένουν ουλές και ο ασθενής επιστρέφει πολύ πιο γρήγορα στις δραστηριότητές του. Και, τέλος, στις περισσότερες περιπτώσεις μετά από τρεις εβδομάδες ο ασθενής μπορεί να φορέσει αθλητικό παπούτσι και να επανέλθει σταδιακά στις συνηθισμένες δραστηριότητές του.

Πλεονεκτήματα τεχνικής

Τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η ελάχιστα επεμβατική τεχνική για το χειρουργείο και τη θεραπεία για το κότσι είναι:

  • Γίνεται με τοπική αναισθησία (δεν χρειάζεται ολική αναισθησία)
  • Δεν απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο για νοσηλεία
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος (περνάει με απλό αναλγητικό)
  • Αόρατες σχεδόν τομές, αισθητικά ανώτερες από οποιαδήποτε άλλη τεχνική (2-3 χιλιοστά)
  • Άμεση φόρτιση – περπάτημα την ίδια ημέρα
  • Ταχύτερη επαναφορά στις δραστηριότητες και την εργασία
  • Δεν απαιτείται ειδικός νάρθηκας μετά το χειρουργείο για μεγάλο χρονικό διάστημα

Κόστος

Ποιό είναι το κόστος για το χειρουργείο για το κότσι με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδος

Το χειρουργείο για το κότσι με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο είναι μία επέμβαση που καλύπτεται τόσο από τα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία όσο και από δημόσιους φορείς όταν υπάρχει ένδειξη. Αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός ότι η ασθενής περπατάει και μπορεί να πάει σπίτι της την ίδια μέρα και ότι ο χρόνος αποκατάστασης είναι ελάχιστος (σε σχέση με τους μήνες που απαιτούν άλλες μέθοδοι) η ασθενής δεν επιβαρύνεται με μακρόχρονες άδειες από την εργασία κλπ. Για να ενημερωθείτε αναλυτικότερα για το κόστος επικοινωνήστε μαζί μας.

Η εμπειρία μας

Η σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική του άκρου ποδός, είναι μια τεχνική που έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία στην κλινική μας, από την ομάδα του κου Δημάκη και του κου Ζαμπάκου, Διευθυντών Ορθοπαιδικών. Τα τελευταία 15 χρόνια, έχει γινει εφαρμογή με απόλυτη επιτυχία σε πάνω από 3.000 περιστατικά.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801