Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Oξεία λευχαιμία

Λευχαιμία:

Λευχαιμία: Την τελευταία δεκαετία, η Αιματολογική κοινότητα αναγνώρισε τις ιδιαιτερότητες της νόσου στην ηλικιακή ομάδα (15 εως 39 ετών), σχεδίασε κλινικές μελέτες για την ομάδα αυτή και επέτυχε εντυπωσιακή  αύξησει του ποσοστού επιβίωσης από το 40% στο 70%.

Μεταξύ των δύο αυτών ομάδων υπάρχει η ομάδα εφήβων και νέων ενηλίκων στους οποίους η νόσος παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες, και οι οποίοι μέχρι πριν μία δεκαετία θεραπεύονταν με πρωτόκολλα που προορίζονταν για ηλικιωμένους ασθενείς.

Tι Είναι;

Λευχαιμία: Ορισμός

Η Οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ΟΛΛ) είναι  από τις κακοήθειες του αίματος που προσβάλλουν κάθε ηλικία, από την νεογνική μέχρι την γεροντική ηλικία (βαθειά γεράματα). Στη μέση και γεροντική ηλικία η νόσος θεραπεύεται δυσκολότερα λόγω της διαφορετικής βιολογικής συμπεριφοράς της και της συνύπαρξης νοσηρότητας στις ηλικίες αυτές όπως καρδιοπάθειες, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης κλπ. Ως εκ τούτου χρειάζονται διαφορετικά πρωτόκολλα συνδυασμένης χημειοθεραπείας και ελαφριάς τοξικότητας.  Αντίθετα, στην παιδική ηλικία, χάρη στην εφαρμογή ειδικών εντατικών πρωτοκόλλων συνδυασμένης χημειοθεραπείας, υποστήριξη του ασθενούς και με  τη σωστή διαχείριση των παρενεργειών τους, έχουν επιτευχθεί ποσοστά ίασης που αγγίζουν το 90%.

Συμπτωματολογία

Η νόσος εμφανίζεται με  αίσθημα κοπώσεως, κακουχία, νυχτερινές εφιδρώσεις , μελανιές , πετέχειες, ανεξήγητους πυρετούς κ.α.

Διάγνωση

Πώς καταλαβαίνω ότι έχω λευχαιμία;

Τις πιο πολλές  φορές είναι εμφανής κατά την μορφολογική εξέταση επιχρίσματος αίματος και επιβεβαιώνεται με την εξέταση μυελογράμματος από τον αιματολόγο. Η διαγνωστική όμως προσέγγιση δεν σταματάει εδώ. Προχωράμε με εξειδικευμένες εξετάσεις του ανοσοφαινότυπου, καρυότυπου και μοριακού υποτύπου της νόσου στο μυελό.

Η παραπάνω διεργασία είναι σύνθετη και μας  δίνει σημαντικές πληροφορίες για την συμπεριφορά της νόσου και μας καθοδηγεί στην επιλογή των κατάλληλων θεραπευτικών σχημάτων.

Θεραπεία

Λευχαιμία: Θεραπευτική αντιμετώπιση

Όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή  τα πιο αποτελεσματικά σχήματα είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της νόσου στην παιδική ηλικία. Την τελευταία  δεκαετία του περασμένου αιώνα ( 1995 – 2000 ) εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές εμπειρικών παρατηρητών ότι η νόσος στους ασθενείς αυτούς ανταποκρίνεται καλύτερα στην θεραπεία με τα σύνθετα εντατικά πρωτόκολλα. Από τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του αιώνα μας ( 2005 και μετά ) άρχισαν να τρέχουν οι πρώτες κλινικές μελέτες σε Ευρώπη και Αμερική που επιβεβαιώνουν τις αρχικές παρατηρήσεις. Έτσι η μοντέρνα αντιμετώπιση της νόσου περιλαμβάνει ακριβή διαγνωστική τυποποίηση και θεραπεία με τα ανάλογα πρωτόκολλα συνδυασμένης χημειοθεραπείας  που εφαρμόζονται στους παιδιατρικούς ασθενείς.

Μελλοντικά Δεδομένα

Λευχαιμία: Το μέλλον

Με δεδομένα τα σημερινά υψηλά ποσοστά ίασης έχουμε την πολυτέλεια να αισιοδοξούμε και να οραματιστούμε  βελτίωση των ποσοστών ίασης με ελαχιστοποίηση των άμεσων και απωτέρων επιπλοκών. Με δεδομένη την μεγάλη βιολογική ετερογένεια της σπάνιας αυτής νόσου, και την περιπλοκότητα των ενδεδειγμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων  περαιτέρω πρόοδοι σημειώνονται με την ενσωμάτωση στην καθ’ ημέρα πράξη νέων θεραπειών από επαγγελματίες υγείας που επικεντρώνονται στην φροντίδα των ασθενών αυτών, και συνεπικουρούμενοι από επαγγελματίες υγείας άλλων ειδικοτήτων.

Παιδιά – Έφηβοι

Οξεία Λευχαιμία σε εφήβους και νέους ενήλικες

Ενδεδειγμένη βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση :

  • Προσδιορισμός υποκατηγορίας εξατομικευμένη χημειοθεραπείας με βάση παιδιατρικά πρωτόκολλα.
  • Αρίστη υποστηρικτική φροντίδα: Έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαίνοντα ρόλο στις προόδους  που έχουν επιτευχθεί.
  • Επιθετική πρόληψη και θεραπεία λοιμωξεών. Οι ασθενείς θεραπεύονται σε μονόκλινα δωμάτια και το νοσηλευτικό προσωπικό ακολουθεί αυστηρούς κανόνες προστασίας  του ασθενούς.
  • Υποστήριξη με τα σωστά παράγωγα αίματος όπως αιμοπετάλια , φρέσκο κατεψυγμένο πλάσμα , ακτινοβολημένα και λευκαφαιρεμένα παράγωγα αίματος.
  • Ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς και της οικογένειάς του.
  • Υποστήριξη αναπαραγωγικής δυνατότητας σε νεώτερους ασθενείς.

Να θυμόμαστε ότι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία είναι μια νόσος, αλλά οι θεραπείες ποικίλες.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801