Info Point

  • ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
  • ΕΥΡΕΣΗ ΙΑΤΡΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ / ΤΑΜΕΙΑ
  • ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ
  • ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
  • ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
  • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε το ραντεβού σας μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα 210 64 16 600 για την Ευρωκλινική Αθηνών και 210 86 91 900 για την Ευρωκλινική Παίδων.

Εναλλακτικά μπορείτε να πληκτρολογήσετε το τμήμα που σας ενδιαφέρει στα παρακάτω πεδία:

ΕΥΡΕΣΗ ΙΑΤΡΟΥ

Μπορείτε να αναζητήσετε τον ιατρό που σας ενδιαφέρει επιλέγοντας κλινική, ειδικότητα ή πληκτρολογώντας το όνομα του ιατρού στα παρακάτω πεδία:

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ / ΤΑΜΕΙΑ

Η Ευρωκλινική διατηρεί συνεργασία, για απευθείας κάλυψη, με ένα μεγάλο αριθμό δημόσιων και ιδιωτικών ασφαλιστικών φορέων, ενώ ταυτόχρονα παρέχει ειδικά προνόμια και προνομιακές τιμές στα Εξωτερικά ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για κατόχους συγκεκριμένων ασφαλιστήριων συμβολαίων.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τις καλύψεις, περιηγηθείτε στην κλινική που σας ενδιαφέρει μέσω της επιλογής.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ

Η ηρεμία και η ησυχία των ασθενών είναι σημαντικός παράγοντας στην ταχεία και αποτελεσματική ανάρρωση. Για το λόγο αυτό προβλέπονται συγκεκριμένες ώρες επισκεπτηρίου.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
11:30 – 13:30 & 17:30 – 20:30

ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΜΟΝΑΔΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΦΡOΝΤΙΔΑΣ (ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ)
13:00 – 13:30 & 18:00 – 18:30

ΜΟΝΑΔΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΦΡOΝΤΙΔΑΣ (ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ)
12:00 – 14:00 & 18:00 – 20:00*
*το επισκεπτήριο στη ΜΑΦ της Ευρωκλινικής Παίδων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για τους γονείς των μικρών ασθενών

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Στην Ευρωκλινική Αθηνών και Ευρωκλινική Παίδων λειτουργεί Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την άμεση αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο.

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 1011

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Στην Ευρωκλινική Αθηνών και Ευρωκλινική Παίδων λειτουργούν τακτικά εξωτερικά ιατρεία στα οποία παρέχεται υψηλό επίπεδο ιατρικών, νοσηλευτικών και διοικητικών υπηρεσιών αντιμετωπίζοντας άμεσα, με συνέπεια και ταχύτητα όλα τα περιστατικά. Καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα ιατρικών ειδικοτήτων και υποειδικοτήτων. Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε κλινική παρακάτω:

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Ο Όμιλος Ευρωκλινικής με επίκεντρο τον ασθενή και στόχου την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη, διαθέτει σύγχρονα διαγνωστικά εργαστήρια τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα των εργαστηριακών εξετάσεων που απαιτούνται για τη διάγνωση της νόσου ,την παρακολούθηση της θεραπείας και την ανίχνευση παθολογικών αποκλίσεων πριν την εκδήλωση αντίστοιχης συμπτωματολογίας.

Εύκολη Διάγνωση – Άριστα Μακροχρόνια Αποτελέσματα

 

Tι είναι η βαλβίδα καρδιάς;

Η οποιαδήποτε βαλβίδα εξασφαλίζει την ροή ενός υγρού, στην συγκεκριμένη περίπτωση του αίματος, μόνο προς σε μια κατεύθυνση. Οι βαλβίδες μπορούν να παρουσιάσουν στένωση, δηλαδή το άνοιγμα της βαλβίδος να έχει μικρύνει, και έτσι γίνεται πιο δύσκολη η δουλειά της καρδιάς να σπρώξει το αίμα.

Από την αντίθετη μεριά, οι βαλβίδες μπορούν να παρουσιάσουν ανεπάρκεια, δηλαδή όταν πρέπει να κλείνουν οι βαλβίδες, να μην μπορούν, και επομένως να υπάρχει μια διαφυγή προς τα πίσω, και έτσι να επιβαρύνεται η λειτουργία της καρδιάς. Και στις δυο περιπτώσεις, η ροή του αίματος μέσα στη καρδιά επιβραδύνεται, το αίμα συσσωρεύεται προς τα πίσω, δηλαδή στα πνευμόνια και προκαλείται δύσπνοια.

Αιτίες των βαλβιδοπαθειών είναι πολλαπλές. Αδυναμία του ιστού και πρόωρη χαλάρωση (εκφυλιστικές αιτίες), προχωρημένη ηλικία, λοιμώξεις της καρδιάς (ενδοκαρδίτιδα), ρευματικός πυρετός στη παιδική ηλικία, στεφανιαία νόσος, και προβλήματα στην κατασκευή της καρδιάς, δηλαδή εκ γενετής.

Ο ιατρός σας μπορεί να ακούσει ένα φύσημα στην καρδιά με το στηθοσκόπιο πριν ακόμη παρουσιαστούν συμπτώματα.  Η διάγνωση των παθήσεων βαλβίδων καρδιάς μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με ένα Τρίπλεξ Καρδιάς (υπέρηχο-καρδιογραφική μελέτη), η οποία επίσης είναι εντελώς ανώδυνη. Αυτή η μελέτη γίνεται από τους περισσότερους καρδιολόγους, και φυσικά στις κλινικές / νοσοκομεία. Η ίδια μελέτη μπορεί να χρειαστεί να γίνει μέσω του οισοφάγου (διοισοφαγικος υπέρηχος- σαν μια γαστροσκόπηση) για περαιτέρω επιβεβαίωση της βαλβιδοπάθειας. Η στεφανιογραφία χρειάζεται μερικές φορές για διάγνωση και οπωσδήποτε απαιτείται πριν από μια καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Όταν όμως η πάθηση της βαλβιδος προχωρήσει σε σοβαρό βαθμό, τότε οι ασθενείς μπορούν να παρουσιάσουν καθαρά συμπτώματα.  Πολύ σπουδαίο είναι επίσης το γεγονός ότι η βαλβιδοπαθεια μπορεί να έχει αρχίσει να επηρεάζει την λειτουργικότητα της καρδιάς, και ο ασθενής να μην αντιλαμβάνεται συγκεκριμένα συμπτώματα ή τα συμπτώματα να έχουν προχωρήσει τόσο αργά ώστε να τα αποδίδει σε αλλού λόγους, π.χ. εύκολη κούραση, αδυναμία η δύσπνοια λόγω μεγαλύτερης ηλικίας. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σπουδαίο ο κάθε ασθενής να έχει τη σωστή και καλή παρακολούθηση με το Τρίπλεξ Καρδιάς. Όταν η λειτουργικότητα της καρδιάς έχει επηρεαστεί από την βαλβιδοπάθεια, και καρδιοχειρουργική επέμβαση να γίνει, η καρδιά μπορεί να μην ανακάμψει μετά την εγχείρηση.
 

Χειρουργικές Επεμβασεις/Άμεσα Αποτελέσματα

Όταν υπάρχει βαλβιδοπάθεια, αυτό σημαίνει ότι η βαλβίδα έχει πρόβλημα σαν ιστός και σαν ανατομία. Με την εξαίρεση ενός πολύ μικρού ποσοστού ασθενών που έχουν ένα συγκεκριμένο είδος στένωσης της Μιτροειδούς Βαλβιδος, όλες οι άλλες βαλβιδοπαθειες μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με καρδιοχειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν ορισμένες προσπάθειες που μπορούν να αντιμετωπισθούν με έναν τρόπο σαν την στεφανιογραφια, αλλά είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και μόνο σε πειραματικό επίπεδο.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της βαλβιδοπαθειας γίνεται με δυο τρόπους.

Η μια είναι η επιδιόρθωση της βαλβίδας (βαλβιδοπλαστική), και η άλλη είναι η αντικατάσταση.

Η βαλβιδοπλαστική είναι η καλύτερη λύση για να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα της βαλβίδας, γιατί ο ασθενής διατηρεί τον φυσικό του ιστό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή.  Όμως από τεχνική άποψη είναι πιο δύσκολη και ο χειρούργος πρέπει να έχει την ανάλογη εκπαίδευση, καθώς και πολύχρονη εμπειρία.

Οι παθήσεις της μιτροειδούς βαλβίδας, ιδίως της ανεπάρκειας (διαφυγής) της βαλβίδας, πρέπει και μπορούν στην πλειοψηφία των ασθενών (πάνω από το 90%) να επισκευάζονται.

Αντίθετα, η πλειοψηφία των παθήσεων της αορτικής βαλβίδας χρειάζονται αντικατάσταση, και μόνο ένα μικρό ποσοστό της ανεπάρκειας της αορτικής βαλβίδας μπορούν να επιδιορθωθούν.

Η  επιτυχία των επεμβάσεων για παθήσεις βαλβίδων έχει βελτιωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ασθενείς σήμερα να έχουν μια πιθανότητα πάνω από 97%, το πολύ σε μια εβδομάδα μετεγχειρητικά να μπορούν να πάνε σπίτι τους.
 

Μακροχρόνια Αποτελέσματα

Οι εγχειρήσεις για βαλβιδοπάθειες καρδιάς έχουν άριστα μακροχρόνια αποτελέσματα.

Ιδίως οι βαλβιδοπλαστικές σε νεαρά άτομα είναι ιδιαίτερα επιθυμητές, γιατί μπορούν να δώσουν πολλές δεκαετίες στον ασθενή, χωρίς τις επιπλοκές των προσθετικών βαλβίδων.

Όταν η σοβαρή βαλβιδοπαθεια αντιμετωπίζεται χειρουργικά εγκαίρως, πριν επηρεαστεί η λειτουργικότητα της καρδιάς, τότε ο ασθενής μετεγχειρητικά επανέρχεται στη αναμενόμενη βιωσιμότητα ανάλογα του φύλου του (μέσος όρος βιωσιμότητα για άνδρες είναι 75 έτη και για τις γυναίκες 79 έτη).

Εάν όμως έχει ήδη επηρεαστεί η λειτουργικότητα της καρδιάς, τότε η μετεγχειρητική βιωσιμότητα του ασθενούς θα είναι μειωμένη, ανάλογα με το βαθμό μείωσης αυτής της λειτουργικότητας.

Για να μπορούν λοιπόν να εξασφαλισθούν τα δυνατότερο καλύτερα μακροχρόνια μετεγχειρητικά αποτελέσματα, είναι απαραίτητο ο ασθενής με βαλβιδοπάθεια να παρακολουθείται στενά και να συστήνεται εγκαίρως μια χειρουργική επέμβαση, όταν η καρδιά του είναι ακόμη σε καλή κατάσταση.

ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ CORNELL, NEW YORK

  • ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ