Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Ρήξη τενοντίου πετάλου του ώμου – Πάντα υπάρχει λύση

ρήξη ώμου

Ρήξη ώμου: Το πέταλο των στροφέων του ώμου σχηματίζεται από τους τένοντες 4 μυών του ώμου: υπερακάνθιο, υπακάνθιο, υποπλάτιο και ελάσσων στρογγύλο. Οι καταφυτικοί τένοντες αυτών των μυών καταλήγουν στην κεφαλή του βραχιονίου την οποία κυκλώνουν σχηματίζοντας ένα πέταλο (εξού και ο όρος στροφικό πέταλο). Είναι υπεύθυνο για την έσω και έξω στροφή του άνω άκρου και υπόκειται συχνά σε τραυματισμούς.

Η ρήξη του τενοντίου πετάλου είναι συνήθως τραυματικής αιτιολογίας (μετά από πτώση, εξάρθρημα ή άρση βάρους). Μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες, είναι όμως πιο συχνή στις μεγαλύτερες ηλικίες λόγω της εκφύλισης των τενόντων. Συνδέεται με άτομα που ασκούν χειρονακτικό επάγγελμα σηκώνοντας τα χέρια τους πάνω από το επίπεδο των ώμων, ενώ σε πιο νέες ηλικίες συναντάται πιο συχνά σε αθλητές όπως ρίπτες, βολεϋμπολίστες ή αρσιβαρίστες.
Οι ρήξεις μπορεί να είναι πλήρεις ή μερικές, ολικού ή μερικού πάχους καθώς επίσης να αφορούν έναν ή περισσότερους τένοντες, μεταβάλλοντας τα συμπτώματα που είναι πόνος και αδυναμία σε ορισμένες κινήσεις του ώμου και σε βαρύτερες περιπτώσεις ατροφία των μυών του ώμου και κριγμός λόγω της αναπτυσσόμενης αρθρίτιδας της άρθρωσης. Η άρτια γνώση του αντικειμένου της παθολογίας του ώμου σε συνδυασμό με την ενδελεχή κλινική εξέταση θέτουν την κλινική υποψία της διάγνωσης της ρήξης του τενοντίου πετάλου του ώμου η οποία επιβεβαιώνεται με απεικονιστικές μεθόδους όπως ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με το μέγεθος και τη φύση της ρήξης, την κλινική συμπτωματολογία, την ηλικία, τη γενική κατάσταση και τις απαιτήσεις του ασθενούς. Η πρώτη προσπάθεια θεραπευτικής προσέγγισης σε περιπτώσεις μικρής έκτασης μερικού πάχους ρήξεων είναι η συντηρητική αντιμετώπιση που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και βιολογικές θεραπείες (έγχυση στον ώμου πλάσματος του ασθενούς πλούσιου σε αυξητικούς παράγοντες – PRP – Platelet Rich Plasma).

Όταν αποτυγχάνει η συντηρητική θεραπεία ή σε πιο μεγάλες ρήξεις όπου το χειρουργείο κρίνεται αναπόφευκτο, η αρθροσκοπική χειρουργική έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στην πλήρη αποκατάσταση των παθήσεων του ώμου, με πολλά πλεονεκτήματα έναντι της κλασικής «ανοικτής» χειρουργικής. Κατά την αρθροσκόπηση του ώμου, διαμέσου μικρών οπών και με τη χρήση κάμερας, μας δίνεται η δυνατότητα της άμεσης ορατότητας της βλάβης τόσο υπακρωμιακά (από πάνω) όσο και δια της άρθρωσης (από κάτω) κάτι που δεν είναι εφικτό με την ανοιχτή μέθοδο. Στην Κλινική μας υπάρχει η δυνατότητα, με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας (μηχανήματα ραδιοσυχνοτήτων, υλικά στερέωσης – απορροφήσιμες άγκυρες ή peaks) να γίνει αποκατάσταση στην πλειονότητα των ρήξεων, ακόμα και σε βλάβες που παραδοσιακά δεν μπορούσαν να αντιμετωπισθούν αρθροσκοπικά και που πολλές φορές είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμες ακόμα και με ανοιχτό χειρουργείο.

Σε μεγαλύτερες ρήξεις που η απλή αρθροσκοπική συρραφή δεν είναι αρκετή, θέση έχουν άλλες πιο εξειδικευμένες τεχνικές που εφαρμόζονται με επιτυχία στην Κλινική μας. Σε μαζικές ρήξεις χρησιμοποιείται κατά την αρθροσκοπική αποκατάσταση το ενδαρθρικό μπαλόνι διατάσεως – InSpace Balloon που ενισχύει και προστατεύει την αρθροσκοπική συρραφή. Σε μη επιδιορθώσιμες βλάβες και ιδιαίτερα σε νέα άτομα βρίσκουν εφαρμογή οι τενοντομεταφορές (κυρίως του πλατέος ραχιαίου – latissimus dorsi), απαιτητικά χειρουργεία που προϋποθέτουν εμπειρία και χειρουργική δεινότητα. Σε πιο μεγάλες ηλικίες παραμελλημένες μεγάλες ρήξεις καταλήγουν στην αρθρίτιδα της άρθρωσης του ώμου (αρθροπάθεια του τενοντίου πετάλου – rotator cuff arthropathy). Σε αυτές τις περιπτώσεις, τη λύση δίνει ένα ανοιχτό πλέον χειρουργείο, η προσθετική αποκατάσταση με ανάστροφη ολική αρθροπλαστική του ώμου (reverse) που ξανακάνει λειτουργικό έναν ώμο και κατά συνέπεια ένα χέρι που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν αδύνατο να ξαναχρησιμοποιηθεί.

Η αντιμετώπιση των ρήξεων του τενοντίου πετάλου του ώμου δεν είναι ούτε απλή ούτε πάντα η ίδια. Πρέπει ο χειρουργός ώμου να διαθέτει την γνώση και την εμπειρία να κρίνει ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για τον κάθε ασθενή καθώς και την εκπαίδευση και τη χειρουργική δεινότητα για να την εκτελέσει. Συμπορευόμενοι με τις εξελίξεις, αυτή τη στιγμή, στη Κλινική μας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους ασθενείς μας μια αντιμετώπιση ανάλογη με οποιοδήποτε άλλο κέντρο του εξωτερικού, με σύγχρονες τεχνικές, αντίστοιχες μεθόδους και ευτυχώς για τους ασθενείς μας με εφάμιλλα αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο που η εμπειρία μας και τα αποτελέσματά μας έχουν ανακοινωθεί και έχουν λάβει αναγνώρισης σε πλείστα συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801