Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Ρομποτική Χειρουργική: Νέες μέθοδοι στη γυναικολογία

ρομποτικό σύστημα DaVinci

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται νέες μέθοδοι χειρουργικών επεμβάσεων που στόχο έχουν το καλύτερο χειρουργικό αποτέλεσμα και τη βέλτιστη ανάρρωση του ασθενούς. Το πρώτο βήμα έγινε με τη λαπαροσκόπηση, η οποία εφαρμόζεται τα τελευταία 20 χρόνια. Όμως η εξέλιξη της τεχνολογίας έφερε στα χέρια των χειρουργών το ρομποτικό σύστημα DaVinci και τη ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική χειρουργική. Πρόκειται ουσιαστικά για την εξέλιξη της απλής λαπαροσκόπησης. Είναι μία ελάχιστα τραυματική χειρουργική μέθοδος η οποία δίνει τη δυνατότητα να εκτελούνται τα χειρουργεία με απόλυτη ακρίβεια. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται από το 2000 στην Αμερική.Στην Ελλάδα από το 2006 και έως σήμερα διενεργείται ένα μεγάλο φάσμα χειρουργείων με τη μέθοδο αυτή.

Τα οφέλη είναι μεγάλα τόσο για τον ασθενή όσο και για το χειρουργό.

Στον ασθενή προσφέρει:

1. Ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα.
2. Πολύ μικρές οπές στην κοιλιά με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
3. Ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου.
4. Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
5. Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με το τραύμα.
6. Σημαντική μείωση των μετεγχειρητικών συμφύσεων.
7. Μικρότερη έως μηδενική απώλεια αίματος.

Στο χειρουργό προσφέρει:

1. Τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου.
2. Απόλυτη ακρίβεια και ευελιξία των κινήσεων του χειρουργού σε επίπεδο χιλιοστού.

Ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία

Οι χειρουργοί-γυναικολόγοι, έχοντας στα χέρια τους αυτό το μικρό «θαύμα» που αποκαλείται «ρομποτικό σύστημα DaVinci» εκτελούν πλέον τα περισσότερα γυναικολογικά χειρουργεία με τη βοήθειά του. Πολλά γυναικολογικά χειρουργεία που παλαιότερα μπορούσαν να γίνουν μόνο με την ανοιχτή μέθοδο διενεργούνται πλέον με τη μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής.

Ρομποτικά μπορούν να γίνουν:

• Κύστη ωοθήκης.
• Υδροσάλπιγγα.
• Αφαίρεση μήτρας- Ολική ή μερική υστερεκτομή.
• Λύση συμφύσεων μεταξύ μήτρας-σαλπίγγων-ωοθηκών.
• Εξωμήτριος κύηση.
• Ουρογυναικολογικά χειρουργεία.
• Κακοήθεις όγκοι της μήτρας και του τραχήλου.
• Ενδομητρίωση.
• Ινομυώματα.

Ρομποτική χειρουργική στην ενδομητρίωση

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Είναι από τις πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις. Παρουσιάζεται σε ποσοστό 7-8%. Η ενδομητρίωση αφορά κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 22 με 35 ετών.
Είναι μία πάθηση κατά την οποία το ενδομήτριο αναπτύσσεται σε περιοχές έξω από τη μήτρα, δηλαδή στα όργανα της κοιλιάς και της λεκάνης. Στις περιοχές αυτές αναπτύσσονται εστίες ή οζίδια ή κύστεις. Η ενδομητρίωση εμφανίζεται τις περισσότερες φορές:

1. Στις ωοθήκες και ονομάζεται ενδομητρίωμα ή σοκολατοειδής κύστη.
2. Επάνω στους συνδέσμους της μήτρας.
3. Στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη, στον κόλπο.
4. Στο περιτόναιο.

Τι συμπτώματα προκαλεί η ενδομητρίωση;

• Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος ο οποίος μπορεί να είναι κατά την περίοδο με τη μορφή έντονης δυσμηνόρροιας ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή ακόμα και σε καθημερινή βάση στην κοιλιακή χώρα λόγω συμφύσεων (δηλαδή ένωσης των κοιλιακών οργάνων μεταξύ τους) ή λόγω διείσδυσης των ενδομητριωσικών κυττάρων στα νευρικά πλέγματα της κοιλιάς.
• Μπορεί να παρατηρηθεί μικρή διαφυγή αίματος από τα ούρα ή από το έντερο.
• Υπογονιμότητα: έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση παρουσιάζουν δυσκολία στην σύλληψη ενός εμβρύου και συγκεκριμένα όσο βαρύτερη είναι η ενδομητρίωση τόσο μεγαλύτερη δυσκολία για τεκνοποίηση παρουσιάζεται.
• Αλλαγές στην ψυχολογία της γυναίκας. Παρουσιάζεται συχνά κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία.

Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία της ενδομητρίωσης;

Πολύ σπουδαίο ρόλο παίζει το αναλυτικό ιστορικό που θα δώσει η γυναίκα αλλά και η κλινική εξέταση από το γυναικολόγο. Βασικής σημασίας είναι το διακολπικό ή και το διορθικό υπερηχογράφημα. Πολλές φορές ως συμπληρωματικές εξετάσεις είναι η μαγνητική τομογραφία, ο βαριούχος υποκλυσμός και η πυελογραφία. Η αιματολογική εξέταση που πρέπει να γίνεται είναι ο βιοχημικός δείκτης CA125 όπου στην ενδομητρίωση είναι πολύ συχνά αυξημένος.

Αδιαμφισβήτητα ο πιο σίγουρος τρόπος, για να τεθεί η διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι η λαπαροσκόπηση ενώ η εξαίρεση της νόσου από την κοιλιά γίνεται με τον καλύτερο τρόπο, με τη ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκόπηση.

Ρομποτική χειρουργική στα ινομυώματα

Τι είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα της μήτρας αποτελούν την πιο συχνή ανωμαλία της μήτρας της γυναίκας. Είναι καλοήθεις όγκοι και απασχολούν συνήθως ηλικίες 22-55 ετών. Το μέγεθός τους μπορεί να είναι από λίγα χιλιοστά μέχρι πολλά εκατοστά, έτσι ώστε είναι δυνατόν να καταλαμβάνουν όλη την κοιλιακή χώρα. Τα αίτια που προκαλούν τα ινομυώματα είναι η κληρονομικότητα σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα ορμονών (οιστρογόνων) στο αίμα της γυναίκας.

Τι συμπτώματα μπορούν να προκαλέσουν;

• Αιμορραγία. Είναι συνήθως σαν αιμορραγία κατά την περίοδο, αλλά μπορεί να είναι και σαν σταγονοειδής αιμόρροια. Η αυξημένη απώλεια αίματος έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αναιμίας στη γυναίκα.
• Πόνο και αίσθημα βάρους που προκαλείται από την αύξηση του μεγέθους και του όγκου του ινομυώματος.
• Πίεση των γύρω οργάνων, όπως των αγγείων, της ουροδόχου κύστης και του εντέρου.
• Προβλήματα υπογονιμότητας.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα που παρέχονται με τη ρομποτική χειρουργική κατά την αφαίρεση ινομυωμάτων της μήτρας;

1. Αυξάνει η ικανότητα του χειρουργού να παρασκευάσει με ιδιαίτερα λεπτές κινήσεις ένα ινομύωμα, όπως και να εκπυρηνίσει (να αφαιρέσει) μεγάλα ινομυώματα από τη μήτρα.
2. Παρέχει καλύτερη απεικόνιση του χειρουργικού πλάνου.
3. Η χρήση του ρομπότ επιτρέπει τη συρραφή της μήτρας σε 3 επίπεδα με μεγάλη ακρίβεια, πράγμα πολύ σημαντικό, όταν το ινομύωμα βρίσκεται βαθειά μέσα στη μήτρα και ακουμπάει στο ενδομήτριο και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την διάνοιξή του (ειδικά σε γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει).

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801