Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Aγγειογραφία: Τι είναι & πώς διενεργείται;

αγγειογραφία

Αγγειογραφία: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Τι είναι

Αγγειογραφία: Τι είναι;

Η αγγειογραφία είναι μια πολύ εξειδικευμένη ιατρική πράξη, με την οποία γίνεται μελέτη των αγγείων του σώματος ( εγκεφάλου, κεφαλής – τραχήλου, νωτιαίου μυελού ). Στο νοσοκομείο μας, αυτή γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς, με μακρόχρονη εμπειρία στο αντικείμενο, με περισσότερες από 5000 αγγειογραφίες στο ενεργητικό τους.

Διαδικασία

Αγγειογραφία:Πώς διενεργείται η διαδικασία;

Η εξέταση γίνεται στο εξειδικευμένο και σύγχρονο τμήμα, με τον αγγειογράφο, από τον ιατρό.

Υπό τοπική αναισθησία στην δεξιά βουβωνική χώρα ( συνήθως ), εισάγεται στην μηριαία αρτηρία ένας καθετήρας, ο οποίος υπό ακτινοσκόπηση κατευθύνεται στα αγγεία που θέλουμε να εξετάσουμε. Γίνεται έγχυση σκιαγραφικού σε αυτά τα αγγεία μέσω του καθετήρα και λαμβάνονται εικόνες από τον αγγειογράφο. Κατά την διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής πρέπει να παραμένει ήρεμος, να μην κινείται και ειδικότερα το κεφάλι. Αυτές οι εικόνες αποθηκεύονται και στη συνέχεια μελετώνται από τον ειδικευμένο ιατρό, για να συμπληρωθεί η γνωμάτευση την οποία θα πάρει ο ασθενής όταν φύγει από το νοσοκομείο ( εκτός εξαιρέσεων ).

Στο τέλος της εξέτασης, αφαιρείται ο καθετήρας και στο σημείο της παρακέντησης ασκείται πίεση για 10 λεπτά ( 10 – 20 λεπτά ). Γίνεται στη συνέχεια πιεστική περίδεση και ο ασθενής οδηγείται στο θάλαμο, όπου θα παραμείνει για 6 περίπου ώρες.

Σκοπός Εξέτασης

Αγγειογραφία: Γιατί να εξεταστώ;

Η αγγειογραφία γίνεται με σκοπό τον έλεγχο των αγγείων, ώστε να τεθεί η διάγνωση και να μελετηθεί η ανατομική αρχιτεκτονική τους και άλλες λεπτομέρειες που είναι απαραίτητες για μια επέμβαση. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες περιπτώσεις που είναι αναγκαία, σε : υπαραχνοειδή αιμορραγία, ενδοεγκεφαλικό αιμάτωμα, ανεύρυσμα, αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία (AVM ), αρτηριοφλεβώδη επικοινωνία ( AVF ), όγκο, εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο, στένωση καρωτίδων και άλλες παθήσεις ( τόσο εγκεφάλου, όσο και νωτιαίου μυελού ).

Πριν την εξέταση

Πριν το κλείσιμο του ραντεβού για την αγγειογραφία, θα πρέπει να υπάρχει άμεση επικοινωνία του ασθενούς με τον ιατρό, ώστε να ενημερωθεί για την εξέταση ( πως γίνεται, ποιες πληροφορίες θα πάρουμε, ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές ), να εκφράσει τις όποιες απορίες έχει ο ασθενής. Στην περίπτωση που είναι δύσκολη η επικοινωνία αυτή, θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον τηλεφωνικά.

Θα πρέπει απαραίτητα να ενημερώσει τον ιατρό :

  • Αν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας
  • Αν συνυπάρχει πάθηση των πνευμόνων ή νεφρών, σακχαρώδης διαβήτης, υπό αγωγή και ποια αγωγή
  • Αν παίρνει αντιπηκτική αγωγή
  • Αν είναι ή υποψιάζεται εγκυμοσύνη

Σε περίπτωση που είναι αναγκαία γενική αναισθησία ή «μέθη», θα πρέπει να εξετασθεί από τον εξειδικευμένο αναισθησιολόγο.

Τέλος θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με την γραμματεία του τμήματος, για να ενημερωθεί ο ασθενής για τα διαδικαστικά ( π.χ. έγγραφα, χρόνο προσέλευσης κ.α. ).

Σημείωση :  την περίοδο αυτή με την πανδημία του COVID 19, είναι απαραίτητο να προηγηθεί το τεστ.

Προετοιμασία

Τι θα έχει μαζί του ο ασθενής

Αγγειογραφία, Την ημέρα της εξέτασης :

  • Θα πρέπει να φέρει όλες του τις εξετάσεις ( απεικονιστικές πχ αξονική και αιματολογικές )
  • Να φορά άνετα ρούχα, να τον διευκολύνουν να ντυθεί για την επιστροφή στο σπίτι του
  • Να έχει συνοδό ( τουλάχιστον για την επιστροφή ) αλλιώς η εξέταση θα αναβληθεί.

Αγγειογραφία: Μετά την εξέταση

  • Για  χρονικό διάστημα 6 ωρών παραμένει στον θάλαμο, απολύτως κλινήρης, ξαπλωμένος σχεδόν οριζόντια ( μετά 2 ώρες μπορεί να ανασηκώσει το πάνω μέρος του κρεβατιού έως 45 μοίρες – δύο μαξιλάρια περίπου ), χωρίς να λυγίσει καθόλου το δεξί πόδι. Η μεταφορά στο σπίτι θα πρέπει να γίνει με αυτοκίνητο, το οποίο θα οδηγεί ο συνοδός. Στο σπίτι του ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει στο κρεβάτι όπως και στο νοσοκομείο, μέχρι να συμπληρωθεί ένα 24ωρο.
  • Μπορεί να επιστρέψει στις συνήθεις δραστηριότητες μετά 1 έως 2 ημέρες.
  • Μπορεί να ταξιδέψει με αεροπλάνο μετά 1 ημέρα.
  • Κατά την έξοδό του, να μην ξεχάσει να πάρει τις εξετάσεις που έφερε μαζί του.

Αγγειογραφία: Ασφάλεια της εξέτασης (πιθανές επιπλοκές)

Όπως κάθε ιατρική πράξη, υπάρχουν και στη περίπτωση της αγγειογραφίας, πιθανές επιπλοκές. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι και η εμπειρία του ιατρού ( που στην περίπτωση του τμήματός μας υπάρχει εμπειρία του ιατρού, από περισσότερες από 5000 αγγειογραφίες, που έχει διενεργήσει ).

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες, όχι όμως και μηδενικές. Παλαιότερα στην αγγειογραφία ήταν πιο συχνές, σήμερα όμως έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Ποιες είναι αυτές :

Τοπικές, στην περιοχή της παρακέντησης π.χ. τοπικό αιμάτωμα και γενικές, όπως αλλεργική αντίδραση.

Φαγητό (πριν την εξέταση)

Αν η εξέταση γίνει με :

  • τοπική αναισθησία : 2 ώρες πριν την εξέταση, τίποτα από το στόμα.
  • «μέθη» : τις τελευταίες 8  ώρες : όχι φαγητό, γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Μέχρι και 2 ώρες πριν την εξέταση : νερό, τσάι, χυμό μήλου, ζελέ απλό.
  • Γενική αναισθησία : μετά τα μεσάνυχτα της προηγούμενης βραδιάς, καθόλου φαγητό ή υγρά ροφήματα.

Σε περίπτωση που ο ασθενής παίρνει φάρμακα, να ενημερωθεί από τον ιατρό πως θα τα πάρει.

Είναι απαραίτητο, όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν λεπτομερώς στο πρώτο ραντεβού με τον ιατρό, ή αν δεν γίνεται αλλιώς, πριν την εξέταση την ίδια μέρα ( αλλιώς μπορεί να αναβληθεί η εξέταση ). Ο ασθενής, την ημέρα εισαγωγής για την εξέταση, υπογράφει έγγραφο συναίνεσης, παρουσία του συνοδού ( ότι έχει ενημερωθεί πλήρως για την εξέταση και συμφωνεί για την διενέργειά της).

Άρνηση συναίνεσης, σημαίνει μη τέλεση της εξέτασης.

 

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801