Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Αιματολογικές Εξετάσεις για τα παιδιά. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

εξετάσεις αίματος παιδιά

Πότε γίνεται ο πρώτος αιματολογικός έλεγχος στα παιδιά;

Η ανάγκη για εξετάσεις αίματος στα παιδιά υπαγορεύεται πάντα από την κλινική τους κατάσταση, την οποία εκτιμά ο παιδίατρος, από τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει κάθε οργανισμός και από το κληρονομικό ιστορικό.

Συνήθως, μετά τη γέννηση του βρέφους και κατά την παραμονή του στο μαιευτήριο, γίνεται η πρώτη αιμοληψία για να ελεγχθεί η τιμή της χολερυθρίνης και να προσδιορισθεί η ομάδα αίματος. Παράλληλα, δείγμα στέλνεται σε ειδικό κέντρο ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος για τον συγγενή υποθυρεοειδισμό, την έλλειψη του ενζύμου G-6-PD και για τη φαινυλκετονουρία. Τα τελευταία  χρόνια συνίσταται και ένα screening test  μεταβολικών νοσημάτων, διότι η έγκαιρη διάγνωσή τους  οδηγεί και στη βέλτιστη διαχείρισή τους.

Πότε πρέπει οι γονείς να προγραμματίσουν εξετάσεις αίματος για τα παιδιά τους;

Ο επόμενος αιματολογικός έλεγχος που χρειάζεται είναι στην ηλικία των δύο ετών περίπου, εφόσον μέχρι τότε η ανάπτυξή του παιδιού είναι φυσιολογική και η κλινική του κατάσταση δεν προβληματίζει τον παιδίατρο.

Ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να περιλαμβάνει τις παρακάτω εξετάσεις:

  • Γενική αίματος για την εκτίμηση της λευκής και της ερυθράς σειράς των αιμοσφαιρίων, τον προσδιορισμό των αιμοπεταλίων, της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη.
  • Σίδηρος και φερριτίνη. Ο προσδιορισμός της φερριτίνης είναι μεγαλύτερης αξίας ακόμα και από αυτόν του σιδήρου, διότι δίνει μία εκτίμηση των αποθηκών του σιδήρου.

Με τις παραπάνω εξετάσεις αξιολογείται αν υπάρχει αναιμία, οπότε προχωράμε σε περαιτέρω αιματολογικό έλεγχο με ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης κ.λπ.

  • Γλυκόζη ορού για τον προσδιορισμό του σακχάρου στο αίμα.
  • Ουρία και κρεατινίνη για την εκτίμηση της καλής λειτουργίας των νεφρών.
  • Ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο, χλώριο) για την εκτίμηση της οξεοβασικής ισορροπίας.
  • Ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο.
  • Τρανσαμινάσες (SGOT,SGPT) για την εκτίμηση της καλής λειτουργίας του ήπατος.
  • γ-GT και αλκαλική φωσφατάση.
  • Λιπιδιόγραμμα (ολική χοληστερόλη, HDL, LDL, τριγλυκερίδια). Είναι πολύ σημαντικός ο προσδιορισμός των λιπιδίων, διότι στην αξιολόγησή τους βασίζεται ο προγραμματισμός των διατροφικών συνηθειών του παιδιού. Αν υπάρχει προδιάθεση για οικογενή υπερλιπιδαιμία, θα πρέπει να γίνει εξειδικευμένος έλεγχος σε όλη την οικογένεια με μοριακές τεχνικές.
  • Έλεγχος θυρεοειδικών ορμονών (Τ3, Τ4, FT3, FT4, TSH, αντιθυρεοειδικά αντισώματα), για την εκτίμηση της ομαλής λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού.
  • Έλεγχος επάρκειας 25 ΟΗ βιταμίνης D3 για τη διασφάλιση της ομαλής οστικής ανάπτυξης του παιδιού αλλά και τη διατήρηση καλών επιπέδων φωσφόρου και ασβεστίου.

Κάθε αιματολογικό check up είναι καλό να συνοδεύεται και από γενική εξέταση ούρων και καλλιέργεια, που μπορεί να αναδείξουν λανθάνουσες καταστάσεις, όπως μικροσκοπική αιματουρία, ασυμπτωματική κυστίτιδα κ.λπ., που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνονται;

Να σημειωθεί ότι οι φυσιολογικές τιμές στις περισσότερες εξετάσεις διαφέρουν στα παιδιά απ’ ό,τι στους ενήλικες, γι’ αυτό τα εργαστηριακά τους αποτελέσματα θα πρέπει να αξιολογούνται από εργαστηριακούς ιατρούς με εμπειρία σε παιδιατρικά δείγματα και οι γονείς στη συνέχεια  έχοντας  τα αποτελέσματα  να επικοινωνήσουν  με τον παιδίατρο, ο οποίος βάσει αυτών θα  δώσει οδηγίες .

Εφόσον δεν έχει προκύψει κάτι παθολογικό, καλό είναι ο παραπάνω εργαστηριακός έλεγχος να επαναλαμβάνεται κάθε 2 – 3 χρόνια και πιθανότατα να εμπλουτίζεται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού με έλεγχο ανάπτυξης, ήβης, εμβολιαστικής κάλυψης κ.λπ. όπου κρίνεται απαραίτητο.

Έχετε απορίες σχετικά με τις αιματολογικές εξετάσεις του παιδιού σας ή χρειάζεται να πραγματοποιήσετε; Επικοινωνήστε μαζί μας δωρεάν στο 210 64.16.139

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801