Αμυγδαλές στα παιδιά: Πότε χρειάζονται αφαίρεση;
Η αμυγδαλεκτομή είναι μία από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Πότε όμως οι αμυγδαλές χρειάζονται αφαίρεση και τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη διαδικασία; Διαβάστε παρακάτω για να λύσετε κάθε σας απορία σχετικά με τις αμυγδαλές και την υγεία τους.
Τι είναι οι αμυγδαλές και ποια η λειτουργία τους;
Οι αμυγδαλές ή πιο συγκεκριμένα οι παρίσθμιες αμυγδαλές είναι λεμφικός ιστός που βρίσκεται στο βάθος του στόματος μία από κάθε πλευρά, αριστερά και δεξιά. Αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και ο ρόλος τους είναι αμυντικός έναντι των εισπνεόμενων ιών και βακτηρίων.
Πότε συνιστάται να αφαιρέσουμε τις αμυγδαλές;
Με τον όρο αμυγδαλεκτομή εννοούμε την αφαίρεση των παρίσθμιων αμυγδαλών. Οι ενδείξεις της αμυγδαλεκτομής παραμένουν σε γενικές γραμμές στο πέρασμα των χρόνων οι ίδιες και είναι:
- Η υπερτροφία των αμυγδαλών. Αποτελεί ίσως τη συχνότερη αιτία επέμβασης στις αμυγδαλές σήμερα. Στην περίπτωση αυτή οι αμυγδαλές μεγαλώνουν τόσο πολύ που δημιουργούν απόφραξη στα παιδιά με αποτέλεσμα να ροχαλίζουν έντονα και να παρουσιάζουν άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συχνά στις περιπτώσεις αυτές έχουμε και υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια). Μερικές φορές η υπερτροφία είναι τόσο έντονη που τα παιδιά δυσκολεύονται στην κατάποση τροφής και τελικά παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη.
- Οι υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες. Πρόκειται για συχνές φλεγμονές με πυρετό, πονόλαιμο και άρνηση λήψης τροφής που έχουν ως αποτέλεσμα πολλές απουσίες από το σχολείο και άλλες δραστηριότητες.
- Περιαμυγδαλικό απόστημα. Πρόκειται για ένα είδος φλεγμονής γύρω από τις αμυγδαλές που χαρακτηρίζεται από τη συλλογή πύον και έντονα συμπτώματα όπως πυρετός, πονόλαιμος, αδυναμία διάνοιξης του στόματος, αλλαγή της χροιάς της φωνής.
- Αιμορραγική αμυγδαλίτιδα. Πρόκειται για την περίπτωση φλεγμονής όπου εκτός από τα συνηθισμένα συμπτώματα οι ασθενείς εμφανίζουν και αιμορραγία από τις αμυγδαλές.
- Υποψία κακοήθειας όπως για παράδειγμα σε έντονη ασυμμετρία των αμυγδαλών.
- Κακοσμία στόματος (χαλίτωση)
Πρέπει να αφαιρέσουμε ολόκληρες τις αμυγδαλές;
Σε μερικές περιπτώσεις στην επέμβαση των αμυγδαλών μπορούμε να είμαστε πιο συντηρητικοί. Έτσι, όταν έχουμε υπερτροφία των αμυγδαλών μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την ενδοκαψική αμυγδαλεκτομή. Στην περίπτωση αυτή αντιμετωπίζουμε την υπερτροφία που δημιουργεί την απόφραξη αλλά παραμένει η κάψα της αμυγδαλής και ένα μικρό μέρος αμυγδαλικού ιστού. Έτσι η ανάρρωση του παιδιού είναι πολύ πιο εύκολη αφού μειώνονται σημαντικά τόσο ο μετεγχειρητικός πόνος, όσο και η πιθανότητα μετεγχειρητικής αιμορραγίας. Υπάρχει πιθανότητα ωστόσο ο λίγος ιστός που παραμένει να ξαναμεγαλώσει – βιβλιογραφικά 2%- και να δημιουργήσει εκ νέου προβλήματα. Με τον/ την ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο παίδων μπορείτε να συζητήσετε τις επιλογές που υπάρχουν, τυχόν ενδείξεις και αντενδείξεις και να παρθεί η ενδεδειγμένη απόφαση για το χειρουργείο των αμυγδαλών.
Θα αρρωσταίνει πιο συχνά το παιδί μου αν βγάλουμε τις αμυγδαλές;
Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο ερώτημα των γονιών που αγχώνονται μήπως επηρεαστεί η ανοσολογική ικανότητα των παιδιών τους. Μετά από πολυάριθμες και έγκυρες παγκόσμιες μελέτες έχει αποδειχτεί ότι δεν επηρεάζεται η άμυνα του οργανισμού μας έναντι των μικροβίων και των ιών με την αφαίρεση των αμυγδαλών. Το σώμα μας έχει πολλούς μηχανισμούς έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών. Αντίθετα, μάλιστα, μετά το χειρουργείο ένα παιδί πάσχει σπανιότερα από πονόλαιμους.
Ποιες είναι οι τεχνικές της αμυγδαλεκτομής;
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της ιατρικής έχει εξελιχθεί και η τεχνική της αμυγδαλεκτομής. Αναφέρονται διάφορες μέθοδοι όπως είναι η διπολική διαθερμία, coblator, debrider, laser και η παλαιότερη τεχνική cold steel (ψαλίδι). Όλες οι μέθοδοι στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση της αιμορραγίας- κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και μετεγχειρητικά- καθώς και του μετεγχειρητικού πόνου. Καμία από τις τεχνικές, ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να εκμηδενίσει τις παραπάνω δυνητικές επιπλοκές. Με τον/ την γιατρό σας μπορείτε να συζητήσετε τις διάφορες τεχνικές αφαίρεσης αμυγδαλών και να ενημερωθείτε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μιας.
Ποια είναι η διαδικασία του χειρουργείου;
Για τα περισσότερα παιδιά το χειρουργείο της αμυγδαλεκτομής είναι χειρουργείο μιας ημέρας. Δηλαδή προσέρχονται την ίδια ημέρα για τον προεγχειρητικό έλεγχο και την επέμβαση προσπαθώντας πάντα να προκαλούμε το λιγότερο δυνατό άγχος στους γονείς αλλά και στα παιδιά. Εξηγούμε πάντα τη διαδικασία στα παιδιά τα οποία καλό είναι να είναι προετοιμασμένα και από τους γονείς τους. Η αναισθησία γίνεται παρουσία των γονιών τους. Η επέμβαση μαζί με την ανάνηψη διαρκεί κατά μέσο όρο 45 λεπτά. Μετά το χειρουργείο παραμένουν στο νοσοκομείο κάποιες ώρες μέχρι να ξυπνήσουν καλά και να καταφέρουν να αρχίσουν να πίνουν και να τρώνε.
Ανάρρωση στο σπίτι
Μετά την αμυγδαλεκτομή το παιδί παραμένει στο σπίτι και απέχει από το σχολείο και όλες της δραστηριότητες του για περίπου μία εβδομάδα. Το διάστημα αυτό δίνονται οδηγίες για συστηματικά παυσίπονα και μαλακές και χλιαρές τροφές και φυσικά παγωτά που λατρεύουν τα παιδιά! Πιθανές επιπλοκές είναι σπάνιες και αυτές είναι η αιμορραγία και η αφυδάτωση λόγω μη πρόσληψης υγρών. Ο /η γιατρός σας θα σας δώσει σαφείς οδηγίες για να τα αποφύγετε αυτά. Σε κάθε περίπτωση ανησυχίας θα πρέπει να μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του/ της. Με λίγη προσοχή η ανάρρωση είναι σχετικά εύκολη και το παιδί σύντομα μπορεί να επιστρέψει στο καθημερινό του πρόγραμμα.