Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Αμυγδαλίτιδα: όσα πρέπει να προσέξουμε!

αμυγδαλίτιδα αμυγδαλές πότε γίνεται αφαίρεση αμυγδαλών

Αμυγδαλίτιδα: Όσα πρέπει να προσέξουμε!

Η αμυγδαλίτιδα είναι ένα συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους τους ψυχρούς μήνες αλλά χρειάζεται υπομονή, σωστή αντιμετώπιση, επικοινωνία με τον ειδικό ΩΡΛ και μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις γίνεται αφαίρεση αμυγδαλών. Διαβάστε παρακάτω ότι πρέπει να ξέρετε για τις αμυγδαλές σας και την αμυγδαλίτιδα!

Τι είναι

Πώς προκαλείται η αμυγδαλίτιδα;

Η αμυγδαλίτιδα προκαλείται όταν μας επιτίθεται κάποιος βλαπτικός μικροοργανισμός και ο λεμφικός δακτύλιος αναλαμβάνει να μας υπερασπιστεί είτε με όλες τις δομές του είτε με μεμονωμένη αντίδραση μιας από αυτές. Η πιο συχνή είναι η αμυγδαλίτιδα. Αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης είναι ο έντονος πόνος στο φάρυγγα, η δυσκαταποσία, ο πυρετός κι η διόγκωση των αδένων του τραχήλου.

Λίγα λόγια για τις αμυγδαλές

Οι αμυγδαλές είναι «συστάδα» λεμφικού ιστού, στην είσοδο του φάρυγγα κι αποτελούν μέρος του δακτυλίου Waldeyer  που μας προστατεύει από τις προσβολές ιών και μικροβίων. Ο προστατευτικός αυτός δακτύλιος αποτελείται από τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) που βρίσκονται στον ρινοφάρυγγα (στο τέλος των ρινικών θαλαμών), τις παρίσθμιες αμυγδαλές στον στοματοφάρυγγα και τη γλωσσική αμυγδαλή στη ρίζα της γλώσσας.

 

Αίτια & Διάγνωση

Αμυγδαλίτιδα: Πόσο συχνό πρόβλημα είναι;

Περίπου οι μισές αμυγδαλίτιδες οφείλονται σε ιούς (γρίπης, ρινοϊοί, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, αδενοΪοί, κορωνοΪοί) ή ξεκινούν ως ιογενείς και ακολουθεί επιλοίμωξη από μικρόβια. Οι συνήθεις μικροβιακοί «ύποπτοι» είναι ο στρεπτόκοκκος (β-αιμολυτικός ομάδας Α), ο σταφυλόκοκκος και ο αιμόφιλος.

Η αμυγδαλίτιδα μπορεί να προσβάλει κάθε ηλικία αλλά είναι συχνότερη σε παιδιά 5-15 ετών και σε νεαρούς ενήλικες. Η μετάδοση γίνεται μέσω επιμολυσμένων σταγονιδίων που αιωρούνται μετά από βήχα, φτάρνισμα και ομιλία και διευκολύνεται από τον συνωστισμό, τον ανεπαρκή αερισμό του χώρου διαβίωσης και την αυξημένη χρήση κοινών αντικειμένων. Για τον λόγο αυτό, παρουσιάζεται έξαρση τους ψυχρούς μήνες και σε άτομα που συγχρωτίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα με ελλιπή προστατευτικά μέτρα.

Πώς γίνεται η διάγνωση για την αμυγδαλίτιδα;

Η διάγνωση για την αμυγδαλίτιδα γίνεται από το ιστορικό (συνήθως οξεία έναρξη των συμπτωμάτων) και την κλινική εξέταση από τον/την γιατρό σας. Χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα και διόγκωση των αμυγδαλών που συχνά φέρουν λευκωπό επίχρισμα ή υποκίτρινα, κάκοσμα στίγματα (βύσματα) στην επιφάνειά τους ή/και μικρές φυσαλίδες. Σε περιπτώσεις έκκρισης ερυθροτοξίνης από τον στρεπτόκοκκο μπορεί να παρατηρηθεί κι εξάνθημα στο φάρυγγα και την υπερώα (οστρακιά). Συνήθως συνυπάρχουν επώδυνοι, διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό που τους ψηλαφά και ο ίδιος ο πάσχων. Ο ασθενής έχει έντονη δυσκαταποσία, πόνο στην περιοχή του φάρυγγα που συχνά αντανακλά στο αυτί, πυρετό, ρίγος και κακουχία.

Για την αμυγδαλίτιδα συχνά χρειάζεται ενδοσκοπικός έλεγχος ρινοφάρυγγα/ υποφάρυγγα/ λάρυγγα προκειμένου να εκτιμηθεί η έκταση και η βαρύτητα της φλεγμονής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση με καλλιέργεια επιχρίσματος από τις αμυγδαλές και τον φάρυγγα κι εξετάσεις αίματος.

Για την ορθή διάγνωση κι αντιμετώπιση αξιολογούνται και τυχόν συνοδά συμπτώματα, πχ ρινική καταρροή/απόφραξη υποδεικνύει μάλλον ιογενή λοίμωξη, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την αξία απλών διαγνωστικών τεστ, όπως το strep-test που επί θετικού αποτελέσματος θέτει τη διάγνωση στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας.

Θεραπεία

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αμυγδαλίτιδα και πότε χρειάζεται αντιβίωση;

Εφόσον τεθεί η διάγνωση της μικροβιακής αμυγδαλίτιδας, δηλαδή αμυγδαλίτιδα, χορηγείται η ενδεδειγμένη αντιβιοτική αγωγή (αντιβίωση), συνήθως για 10 ημέρες. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η τήρηση των ιατρικών οδηγιών αναφορικά με τη δόση και τη διάρκεια της ενδεδειγμένης αντιμικροβιακής αγωγής καθώς ελλιπής συμμόρφωση οδηγεί σε αδυναμία εκρίζωσης του παθογόνου μικροοργανισμού, υποτροπές κι επιπλοκές.  Ανεξάρτητα από το αίτιο της αμυγδαλίτιδας και το αν θα λάβετε ή όχι αντιβίωση συνιστάται η λήψη άφθονων υγρών και υδαρών τροφών χωρίς μπαχαρικά (νερό, γάλα, σούπες), σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αναλγητικά (τοπικά και συστηματικά) και ξεκούραση. Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι κατά τα άλλα πολύτιμοι χυμοί φρούτων μπορεί να επιτείνουν την ενόχληση στον φάρυγγα λόγω της οξύτητάς τους, οπότε η κατανάλωσή τους συστήνεται κατά περίπτωση.

Όπως σε όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, είναι σημαντικό να λαμβάνονται προφυλάξεις για την αποφυγή μετάδοσης της λοίμωξης στα υπόλοιπα μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος του ασθενούς: χρήση μάσκας, καλό πλύσιμο χεριών, αυστηρά ατομικά είδη (οδοντόβουρτσα, πετσέτες, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα) και τακτικός αερισμός του χώρου διαβίωσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Γενικά η αμυγδαλίτιδα έχει καλοήθη πορεία κι η έντονη συμπτωματολογία υποχωρεί στις 48 ώρες από την έναρξη της αγωγής. Εάν δε μετριασθούν ο πόνος και ο πυρετός ή παρουσιαστεί κάποιο άλλο σύμπτωμα (πχ αδυναμία κατάποσης ακόμη και του σάλιου, δυσκολία στη διάνοιξη του στόματος, αλλοίωση της φωνής, πόνος στην κοιλιά, κλπ) χρειάζεται άμεση ιατρική εκτίμηση για την πιθανότητα κάποιας επιπλοκής (πχ περιαμυγδαλικού ή πλαγιοφαρυγγικού αποστήματος) ή την ύπαρξη άλλων παθήσεων, όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση.

Ευτυχώς λιγότερο συχνά, ο πόνος στο λαιμό, η (πρόσφατη, συχνά μονόπλευρη) διόγκωση των αμυγδαλών κι η δυσκαταποσία μπορεί να κρύβουν σοβαρότερα νοσήματα όπως αιματολογικές κακοήθειες (λέμφωμα, λευχαιμία) ή όγκους της περιοχής του φάρυγγα και του οισοφάγου, καταστάσεις που απαιτούν έγκαιρη διάγνωση και στοχευμένη αντιμετώπιση.

Αφαίρεση αμυγδαλών

Πότε χρειάζεται αφαίρεση αμυγδαλών;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΜΥΓΔΑΛΩΝ: Πότε πρέπει να αφαιρούνται οι αμυγδαλές: γενικά έχει αποδειχθεί ότι η αμυγδαλεκτομή δεν επηρεάζει σημαντικά την αμυντική απάντηση του οργανισμού στις λοιμώξεις. Είναι όμως μια χειρουργική επέμβαση και ως τέτοια οφείλει να ακολουθεί κάποιους κανόνες.

Ενδείξεις για αφαίρεση αμυγδαλών αποτελούν:

Η αφαίρεση αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή) συνιστάται να γίνεται όταν:

  • υπάρχει υποψία ότι υποκρύπτουν κάποιο σοβαρό νόσημα (νεοπλασία), οπότε ακολουθεί η ιστολογική εξέταση των εξαιρεθέντων ιστών
  • πολύ μεγάλη υπερτροφία των αμυγδαλών που εμποδίζει την σίτιση και την αναπνοή του ασθενούς
  • συχνές αμυγδαλίτιδες (6 επεισόδια τον τελευταίο χρόνο ή 3 επεισόδια το χρόνο τα τελευταία 3 χρόνια)
  • ιστορικό περιαμυγδαλικού αποστήματος
  • ενδείξεις/υποψία ρευματικού πυρετού, ενδοκαρδίτιδας, σπειραματονεφρίτιδας (σχετική ένδειξη, προκύπτει μετά από συνεργασία διεπιστημονικής ομάδας).

 

ΔΕΝ αποτελούν ενδείξεις για αφαίρεση αμυγδαλών:

Η αφαίρεση αμυγδαλών δεν χρειάζεται να γίνεται όταν ισχύει κάτι από τα παρακάτω:

  • «μεγάλες» αμυγδαλές, που δεν προκαλούν άλλα συμπτώματα
  • η συχνή παρουσία βυσμάτων τροφής στις κρύπτες των αμυγδαλών
  • η δύσοσμη αναπνοή
  • οι συχνές ιώσεις του αναπνευστικού
  • η αλλεργική ρινίτιδα και το βρογχικό άσθμα
  • ο πυρετός άγνωστης αιτιολογίας
  • η επιθυμία/επιμονή ασθενών και των οικείων τους, ενώ δεν πληρούνται τα ιατρικά κριτήρια.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801