Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Αντιμετώπιση της χαλάρωσης του κόλπου χωρίς χειρουργείο

χαλάρωση κόλπου
Η χαλάρωση του κόλπου είναι για πολλές γυναίκες κάτι αναπόφευκτο μετά από τη γέννα ενός μεγάλου παιδιού.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα τοιχώματα του κόλπου και η περιοχή του αιδοίου διατείνονται σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι δυνατή η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση. Ως εκ τούτου η γυναίκα έχει μια μικρή χαλάρωση. Τούτο ενδεχόμενα οδηγεί σε αυτό που λέμε κήλη των κολπικών τοιχωμάτων και ανάλογα με την ανατομική τους τοποθέτηση μπορεί να είναι κυστεοκήλη, ορθοκήλη ή δουγλασσειοκήλη. Στο ίδιο αποτέλεσμα της χαλάρωσης μπορεί να οδηγήσει η βαρεία χειρωνακτική εργασία, το κάπνισμα, ο χρόνιος βήχας και η παχυσαρκία, λόγω της συνεχούς αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης. Η χαλάρωση αυτή εννίοτε συνοδεύεται από μικρού βαθμού απώλειας ούρων κατά την προσπάθεια, όπως για παράδειγμα στο βήχα, στην άρση βάρους και στο γέλιο.

Πέραν της χαλάρωσης πολλές γυναίκες βιώνουνε συστηματικά πόνο κατά την ερωτική συνεύρεση, τόσο κατά την είσοδο στον κόλπο, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της επαφής. αυτό που ονομάζεται δυσπαρεύνια.

Όταν δεν συντρέχει κάποιο παθολογικό αίτιο, όπως μόλυνση, τραυματισμός ή δυσπλασία της περιοχής, το συναντάμε συχνά σε γυναίκες που μπαίνουνε ή ήδη βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και σε γυναίκες που έχουν μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα, πχ εκείνες που λαμβάνουνε ορμονοθεραπεία για καρκίνο του μαστού ή έχουνε λάβει χημειοθεραπεία. Σαν πρώτης γραμμής θεραπεία χρησιμοποιούνται ενυδατικά και λιπαντικά μέσα, ενώ επί αποτυχίας τους συνήθως χρησιμοποιούνται ορμόνες τοπικά στον κόλπο ή από το στόμα. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού αυτού που είτε δεν επιθυμεί να λάβει ορμονοθεραπεία είτε αντενδείκνυται για ιατρικούς λόγους.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η θεραπεία με την αναγέννηση του κόλπου και του αιδοίου μέσω των σύγχρονων συσκευών LASER  έρχεται να προσφέρει λύση. Στην «Ευρωκλινική Αθηνών»  προσφέρεται η σύγχρονη αυτή θεραπευτική μέθοδος.

Σκοπός  της θεραπείας είναι  η  σύσφιξη, αναγέννηση και ανάπλαση του κολπικού επιθηλίου  βελτιώνοντας την ακράτεια των ούρων, τη χαλάρωση του πυελικού εδάφους και την ατροφία του  βλεννογόνου των κολπικών τοιχωμάτων.

Η τεχνολογία του laser του κόλπου χρησιμοποιεί το laser CO2 και το Erbium- Yag fractional laser. Η ακτίνα διοχετεύεται μέσα από ειδικά σχεδιασμένες κολπικές κεφαλές και κάτοπτρα στην κολπική επιφάνεια και οδηγεί στη διάνοιξη μικρών οπών. Ως αντίδραση της μηχανικής και θερμικής επίδρασης του laser οι βαθύτερες στιβάδες του κόλπου παράγουν κολλαγόνο και αυξάνεται η ελαστικότητα και λίπανση του κόλπου. Η μέθοδος επαναλαμβάνεται όταν κλινικά είναι απαραίτητο και μπορεί να εφαρμοστεί επανειλημμένα.

Σημαντικό πλεονέκτημα της θεραπείας είναι ότι είναι μια διαδικασία εξωτερικού ιατρείου που διαρκεί 20 λεπτά και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται το χειρουργείο.

Η διαδικασία πραγματοποιείται χωρίς ή υπό τοπική αναισθησία στην αίθουσα εξωτερικών ιατρείων. Για τη διενέργεια του Laser κόλπου  η ασθενής θα τοποθετηθεί σε θέση γυναικολογικής εξέτασης. Χορηγείται τοπική αναισθητική κρέμα ή spray Λιδοκαίνης 2 %, όταν χρειάζεται για την περιοχή του αιδοίου .  Εν συνεχεία θα τοποθετηθεί ενδοκολπικά ο ειδικός εφαρμοστής Laser και θα ξεκινήσει η διαδικασία. Η όλη πράξη συνήθως διαρκεί 20 λεπτά. Ακολούθως η ασθενής λαμβάνει τις οδηγίες και είναι έτοιμη να αποχωρήσει.

Μετά την πράξη συστήνεται η καλή τοπική υγιεινή, η άνετη ένδυση, η αποφυγή της σεξουαλικής επαφής, της σωματικής καταπόνησης και της κολύμβησης για 5 μέρες. Η ασθενής σπάνια μπορεί να χρειαστεί να λάβει αναλγητική αγωγή και αντιβίωση. Ίσως να αισθανθεί μια ήπια ενόχληση την πρώτη ημέρα της εφαρμογής, κάτι το οποίο όμως υποχωρεί αυτόματα.

Αντένδειξη για την εφαρμογή της θεραπείας είναι η ενεργός φλεγμονή του κόλπου, πχ μυκητίαση ή έρπητας , οι δυσπλαστικές αλλοιώσεις του κόλπου και η αδιευκρίνιστη κολπική αιμορραγία.

Όλα τα αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως και τα χειρουργικά εργαλεία είναι αποστειρωμένα. Τηρούνται όλες οι απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής του χειρουργικού χώρου και του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί.

Το Laser κόλπου είναι μια επεμβατική δραστηριότητα  . Οι κίνδυνοι και οι σοβαρές επιπλοκές είναι ιδιαίτερα σπάνιες. Οι συχνότερες επιπλοκές της πράξης είναι η ελάχιστη κολπική αιμόρροια που συνήθως σταματάει αυτόματα μετά από μικρό χρονικό διάστημα.

Η μέθοδος είναι αποτελεσματική στη βελτίωση της μικρού βαθμού χαλάρωσης του κόλπου και απώλεια ούρων, ενώ βελτιώνει τη σεξουαλική υγεία των ασθενών, μέσα από τη μείωση του πόνου στην επαφή λόγω ξηρότητας και ατροφίας και αύξηση της επιθυμίας, διέγερσης και ικανοποίησης.

Στην «Ευρωκλινική Αθηνών»  η θεραπεία με το laser κολπικής ανάπλασης είναι γεγονός και διαθέσιμη μετά από τη σχετική ενημέρωση, λήψη ιστορικού και γυναικολογική εξέταση.

    Ζητήστε ραντεβού online
    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801