Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Απώλεια Βάρους – Βάλτε εφικτούς στόχους

Όταν ένας άνθρωπος παίρνει την απόφαση να βελτιώσει το βάρος του, η γρήγορη και η εύκολη απώλεια είναι  στοιχεία που χαρακτηρίζουν την επιθυμία του. Η σύσταση του διαιτολόγου για απώλεια 0,5-1kg την εβδομάδα τον κάνει να αναρωτιέται «Μόνο τόσο; Δεν γίνεται παραπάνω;». Όλα αυτά είναι εύλογα ερωτήματα από τη μεριά του διαιτώμενου αλλά τα επιστημονικά δεδομένα μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην επιθυμία τους να χάσουν γρήγορα βάρος, ωστόσο σίγουρα τους φέρνει πιο γρήγορα ένα βήμα πιο κοντά στη βελτίωση της υγείας τους!

Είναι γεγονός πως τα άτομα με παραπάνω κιλά είναι πιο «εύπιστα» σε μια γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους. Από την άλλη μεριά οι επιστήμονες υγείας συνιστούν μια αργή και σταθερή απώλεια βάρους με γνώμονα πάντα την καλύτερη υγεία. Μάλιστα πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι αρκεί έστω και μια απώλεια 5% του αρχικού μας βάρους για να δούμε σημαντικά και μεγάλα οφέλη για την υγεία μας. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η σχετικά μικρή απώλεια βάρους μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο των ασθενών για διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ βελτίωνε τη μεταβολική λειτουργία στο ήπαρ αλλά και το σωματικό λίπος.

Επίσης, οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας συνιστούσαν μια απώλεια βάρους 5 έως 10%, αλλά το να χάσει κάποιος το 5% του σωματικού βάρους είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ό, τι να χάσει το 10%. Γι’ αυτό το λόγο έχει μεγάλη σημασία για τους ασθενείς να στοχεύουν σε έναν πιο εύκολο, εφικτό και ρεαλιστικό στόχο. Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη έλαβαν μέρος 40 παχύσαρκα άτομα, όπου κανένας δεν εμφάνιζε διαβήτη, με σκοπό είτε να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος ή να χάσουν 5, 10 ή 15% του σωματικού βάρους. 19 εθελοντές (περίπου το 50% του δείγματος) έχασαν το 5% του αρχικού τους βάρους και παρατηρήθηκε βελτίωση στη λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος που εκκρίνουν ινσουλίνη, ενώ συσχετίστηκε με μειώσεις στο συνολικό σωματικό λίπος και με πολύ λιγότερο λίπος στο ήπαρ. Επίσης, άλλοι 9 εθελοντές έχασαν το 15% του βάρους τους, όπου φάνηκε επιπλέον καλύτερη λειτουργία όσων αναφέρθηκαν παραπάνω.

Αν και εσείς έχετε συνδυάσει την απώλεια βάρους με ένα έντονα στερητικό υποθερμιδικό διαιτολόγιο, ήρθε η ώρα να αλλάξετε γνώμη. Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, για να καταφέρει κανείς όχι μόνο να χάσει αλλά και  να διατηρήσει το νέο-χαμηλότερο βάρος του, πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει το φαγητό και το πώς αισθάνεται γύρω από αυτό.

Στην επιστήμη της διαιτολογίας χρειάζεται κανείς όχι μόνο να ακολουθήσει ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο, αλλά να αλλάξει τη διατροφική του συμπεριφορά και να αλλάξει όλες εκείνες τις λανθασμένες συνήθειες που του έφεραν σε βάθος χρόνου το παραπάνω βάρος.

Οι μικρές αλλαγές είναι αυτές που θα βελτιώσουν το βάρος σας:
-Θέστε κίνητρα και στόχους με βάση την καλή υγεία αλλά και τις προσωπικές σας επιθυμίες, φυσικά χωρίς υπερβολή.

-Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς διατροφικούς πειρασμούς. Πριν υποκείψετε σκεφτείτε αν πραγματικά το έχετε ανάγκη. Αν ναι, 2-3 κουταλιές ή μπουκιές σας αρκούν για να νιώσετε την απόλαυση του. Αν τελικά δεν το έχετε ανάγκη, «αγνοήστε» το.
-Καταναλώστε το γεύμα σας σε ψυχική ηρεμία, με φίλους, συνεργάτες, γονείς. Φροντίστε το γεύμα σας να μη διαρκεί λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά.
-Μη στερείστε. Η στέρηση θα οδηγήσει με μαθηματική ακριβεια σε υπερκατανάλωση πιο θερμιδιγόνων επιλογών. Φροντίστε να καταναλώνετε όλες τις ομάδες τροφίμων σε συγκεκριμένη συχνότητα και ποσότητα.
-Να θυμάστε: παν μέτρον άριστον

Για τη διευκόλυνση σας μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν πτυχιούχο διαιτολόγο, εξειδικευμένο στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς, ο οποίος θα καταρτίσει ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο, σύμφωνα με τον δικό σας τρόπο ζωής, θα σας ακούσει, θα κατανοήσει τους στόχους σας, θα σας «κοουτσάρει» και θα σας βοηθήσει να υιοθετήσετε τις σωστές διατροφικές συνήθειες προκειμένου να χάσετε κιλά, αλλά και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801