Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Διάγνωση καρκίνου του μαστού με την ψηφιακή τομοσύνθεση

ψηφιακή τομοσύνθεση

Ψηφιακή τομοσύνθεση: όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Τα τελευταία χρόνια η ψηφιακή τομοσύνθεση αποτελεί την εξέταση με την υψηλότερη ακρίβεα για τη διάγνωση και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η μαστογραφία είναι το κύριο όπλο της γυναίκας ενάντια στον καρκίνο του μαστού, αφού εξασφαλίζει τον έγκαιρο εντοπισμό του ακόμα και σε αρχικό στάδιο. Το γεγονός αυτό την καθιστά απαραίτητη και πρέπει να γίνεται τακτικά από κάθε γυναίκα, ανάλογα με την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό της.

Τα πρώτα χρόνια η μαστογραφία γινόταν με τον παραδοσιακό τρόπο, ωστόσο τελευταία η ψηφιακή μαστογραφία έχει αποδείξει έμπρακτα τη σημαντική υπεροχή της, καθώς παρέχει εικόνα με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια και καλή απεικόνιση ακόμα και στους πυκνούς μαστούς, ενώ μειώνεται σημαντικά ο χρόνος διάρκειας της εξέτασης αλλά και η έκθεση της γυναίκας στην ακτινοβολία. Επιπλέον, οι εικόνες που παρέχει αποθηκεύονται με ευκολία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Και στις δύο περιπτώσεις ωστόσο, την παραδοσιακή και την ψηφιακή μαστογραφία, η απεικόνιση είναι δισδιάστατη και αυτό σε ένα βαθμό περιορίζει τον εντοπισμό παθολογιών, καθώς η αποτύπωσή τους στο φιλμ ή στον ψηφιακό ανιχνευτή εξαρτάται από τη συνολική εξασθένηση της ακτινοβολίας, που προκύπτει από το σύνολο των δομών που βρίσκονται πάνω και κάτω από την παθολογία. Αυτό έχει συχνά ως αποτέλεσμα τη λανθασμένη διάγνωση ευρημάτων σε πυκνούς μαστούς.

Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει μία νέα εξέλιξη στην ψηφιακή μαστογραφία που παρέχει ακόμα πιο ακριβή αποτελέσματα: Η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση (Digital Breast Tomosynthesis).

Τι είναι

Τι είναι η τομοσύνθεση;

Η τομοσύνθεση είναι μία καινούργια τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία απεικόνισης μαστού, με υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια στη διάγνωση των παθήσεων του μαστού έναντι της κλασικής μαστογραφίας, καθώς έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίζει τους φυσιολογικούς ιστούς από το πρόβλημα, διευκολύνοντας την ανίχνευση των ύποπτων από τα καλοήθη χαρακτηριστικά, ακόμα και της πλέον μικρής βλάβης. Με δυο λόγια, θα λέγαμε ότι με την απλή ψηφιακή μαστογραφία είναι σαν να βλέπεις το εξώφυλλο ενός βιβλίου, ενώ στην ψηφιακή τομοσύνθεση διαβάζεις και τις σελίδες αυτού του βιβλίου.

Η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση αποτελεί την κορυφαία εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής για την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Πλέον με τη διαδικασία της τομοσύνθεσης είναι δυνατό να απεικονιστεί σε 3D μορφή το στήθος εξασφαλίζοντας υψηλότερη ανάλυση στις εικόνες και καθιστώντας την εξέταση ακόμα πιο αξιόπιστη.

Με την τεχνολογία της τομοσύνθεσης, (Digital Breast Tomosynthesis) ο μαστός απεικονίζεται με πολλαπλές λεπτές τομές του ενός χιλιοστού, στοιχείο που δεν επιτρέπει σε τίποτα να διαφύγει του ελέγχου. Με αυτόν τον τρόπο, η μαστογραφία αποδεικνύεται η πιο αξιόπιστη εξέταση για τη γυναίκα, ακόμα και στις περιπτώσεις πολύ πυκνών μαστών, οι οποίοι ‘’ευθύνονται’’ για το συχνό φαινόμενο της ψευδούς αρνητικής διάγνωσης σε πρώιμο στάδιο.

Παράλληλα, το μεγάλο πρόβλημα με την κλασική μαστογραφία είναι ότι όταν πιέζεται ο μαστός κατά την εξέταση, τα διάφορα στοιχεία που περιέχει συμπιέζονται το ένα πάνω στο άλλο, με αποτέλεσμα καμιά φορά να διαφύγει, λόγω επικάλυψης κατά την εξέταση, κάποιο, ενδεχόμενα πολύ σημαντικό από αυτά. Η όλη διαδικασία της ψηφιακής τομοσύνθεσης έχει πολύ χαμηλό επίπεδο ακτινοβολίας,  το οποίο είναι περίπου ίδιο με την ακτινοβολία που δέχεται κάποιος μετά από 2ωρη ηλιοθεραπεία.

Διαδικασία

Ψηφιακή Τομοσύνθεση: Πώς λειτουργεί;

Πρόκειται για μία τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία απεικόνισης του μαστού, που δίνει τη δυνατότητα λήψης εικόνων μεγάλης ευκρίνειας από διαφορετικές γωνίες σε μία και μόνο σάρωση. Οι εικόνες αυτές αναλύονται σε λεπτές τομές υψηλής ανάλυσης και όλες μαζί δημιουργούν την τρισδιάστατη απεικόνιση του στήθους. Έτσι είναι σίγουρη η εξάλειψη προβλημάτων όπως επιπροβολές γειτονικών δομών ή θόρυβος και ο γιατρός είναι σε θέση να κάνει ακριβέστερη διάγνωση απ’ ό,τι με τις παραδοσιακές μεθόδους μαστογραφίας. Αναφορικά με την ίδια τη διαδικασία της ψηφιακής μαστογραφίας με τομοσύνθεση, αυτή  παραμένει η ίδια όπως και στη συμβατική ψηφιακή, ενώ δεν υπάρχει επιπλέον έκθεση σε ακτινοβολία.

Πλεονεκτήματα

Ψηφιακή Τομοσύνθεση: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ψ;

  • Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ψευδούς διάγνωσης
  • Η διαγνωστική ακρίβεια είναι μεγάλη ακόμα και σε βλάβες σε πρώιμο στάδιο
  • Απαιτεί λίγες επαναλήψεις εξετάσεων
  • Οι βιοψίες που μπορεί να χρειαστούν είναι λιγότερες
  • Ο μαστός δεν συμπιέζεται πολύ

Ποιες γυναίκες πρέπει να κάνουν ψηφιακή τομοσύνθεση;

Η ψηφιακή τομοσύνθεση συνιστάται για γυναίκες με πυκνούς μαστούς και κατ’ επέκταση και σε νεαρές γυναίκες που μπορεί να έχουν κάποια μορφή κληρονομικότητας. Επιπλέον, είναι πολύ καλή επιλογή ως συμπληρωματική εξέταση της απλής μαστογραφίας, αν βρεθεί κάποιο ύποπτο εύρημα.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ιδιαίτερα σε πυκνούς μαστούς είναι συχνό το φαινόμενο της ψευδούς αρνητικής διάγνωσης ευρημάτων σε πρώιμο στάδιο, τα οποία διαγνώσκονται, αφού έχουν μεγαλώσει σε επόμενη εξέταση. Σε ό,τι αφορά λοιπόν τα ποσοστά ακρίβειας, στην απλή ψηφιακή είναι της τάξεως του 93-94% και στην ψηφιακή με τομοσύνθεση φτάνουν μέχρι και το 99%.

Διαφορές

Τι διαφορές έχει η απλή μαστογραφία με τη ψηφιακή τομοσύνθεση;

Στην κλασική μαστογραφία, όταν ο μαστός πιέζεται υπάρχει περίπτωση από τη συμπίεση να διαφύγει κάποιο σημείο βαρυσήμαντο από την επικάλυψη. Με την τεχνολογία της τομοσύνθεσης, ο μαστός έχει τη δυνατότητα να απεικονιστεί με πολλαπλές τομές ενός χιλιοστού. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να διαφύγει κάτι, με αποτέλεσμα να αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέταση για τη σύγχρονη γυναίκα.

Κόστος

Ποιο είναι το κόστος της εξέτασης: 

Για να ενημερωθείτε για το κόστος της εξέτασης καθώς και για τη διαθεσιμότητα σε ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 6416139 (Δευτ. – Παρ. 09:00-17:00 ή να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα).

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801