Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Δίαιτα μετά την καραντίνα: ποιες να μην δοκιμάσετε!

Δίαιτα μετά την καραντίνα: ποιες να μην δοκιμάσετε!

Είστε ανάμεσα σε αυτούς που μέσα στην καραντίνα πέρασαν πολλές ώρες στην κουζίνα, μαγείρεψαν πολύ (και όχι τόσο υγιεινά) και τελικά πήραν βάρος;

Ότι έγινε έγινε, ήρθε η ώρα της επαναφοράς χωρίς ακρότητες και γρήγορες λύσεις που τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες δίαιτα να ΜΗΝ κάνετε μετά την καραντίνα:

Δίαιτα σύμφωνα με την ομάδα αίματος:

ομάδα αίματος Α: απαγορεύεται να καταναλώνουν γαλακτοκομικά και τους συστήνεται χορτοφαγική δίαιτα.

ομάδα αίματος Β: μπορούν να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων, ενω επιτρέπονται και τα γαλακτοκομικά

ομάδα αίματος ΑΒ: συνδυασμός Α + Β

ομάδα αίματος Ο: συστήνεται μεγάλη κατανάλωση κρεατικών, ενώ απαγορεύονται σιτηρά, γαλακτοκομικά και δημητριακά.

Τι ισχύει: Οι διατροφές που βασίζονται στον αποκλεισμό οποιασδήποτε κατηγορίας τροφίμων δεν μπορούν να αποτελούν ένα διατροφικό πρότυπο, ειδικά όταν δεν βασίζονται στις αρχές μίας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Η στέρηση θα οδηγήσει στα αντίστροφα αποτελέσματα, δηλαδή τελικά να ξαναπάρετε βάρος ενώ θα οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις, όπως για παράδειγμα σε ασβέστιο, καθώς όπως ισχύει σύμφωνα με την εν λόγω δίαιτα στις περισσότερες ομάδες αίματος απαγορεύονται εντελώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα

 

Δίαιτα Atkins:

Το πασίγνωστο αυτό διατροφικό σχήμα βασίζεται στην μείωση και τον αποκλεισμό των υδατανθράκων όπως το ψωμί, το ρύζι και τα μακαρόνια. Παράλληλα βασίζεται σε πρωτεϊνούχα και λιπαρά τρόφιμα όπως το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, το αυγό, το βούτυρο και το τυρί. Με το πέρας δύο εβδομάδων εντάσσονται σταδιακά τα φρούτα και ολικής αλέσεως δημητριακών αλλά σε μικρές ποσότητες.

Τι ισχύει: Η υπέρμετρη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με υψηλή πρόσληψη λίπους και μάλιστα «κακού», του λεγόμενου κορεσμένου λίπους. Επίσης, μπορεί να αυξηθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης ενώ επιβαρύνει και τη λειτουργία των νεφρών. «Απαγορευμένα» τρόφιμα όπως τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και ορισμένα λαχανικά είναι τροφές, πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά συστατικά με σημαντικά οφέλη για την καλή υγεία του ανθρώπου και για την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά κτλ.

 

Δίαιτα Dukan:

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ξαδελφάκι» με την δίαιτα Atkins. Κοινό χαρακτηριστικό η μεγάλη κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφίμων με τη διαφορά όμως ότι χωρίζεται σε 4 φάσεις. Στην αρχή περιλαμβάνει μόνο άπαχη πρωτεΐνη (κρέας, ψάρια, θαλασσινά, αυγά κτλ), στη 2η φάση εισάγονται μικρές ποσότητες λαχανικών, στην 3η φάση λίγα φρούτα και δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, ενώ στην 4η φάση είναι η συντήρηση.

Τι ισχύει: πρόκειται για μια αποδοτική δίαιτα αλλά με μικρό αριθμό μελετών που να το αποδεικνύουν, κάτι που σημαίνει ότι για την επιστημονική κοινότητα δεν είναι αποδεκτή. Επιπλέον μία τόσο στερητική δίαιτα, με ιδιαίτερα περιορισμένες θερμίδες που αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων, είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφής και στην επαναπρόσληψη των χαμένων κιλών, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της.

 

Συμπέρασμα:

Το κοινό χαρακτηριστικό των παραπάνω διατροφικών σχημάτων που περιγράψαμε είναι ότι βασίζονται στην μεγάλη μείωση των θερμίδων που καταναλώνει κανείς καθημερινά, οδηγώντας σε μία γρήγορη απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας, και όχι λιπώδους ιστού.

Είναι αλήθεια πως τα άτομα που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος είναι εύπιστα σε μια γρήγορη και εύκολη απώλεια.Να θυμάστε πως ο μόνος τρόπος για να χάσει κανείς βάρος είναι να προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες από τη διατροφή του σε σχέση με αυτές που δαπανά το σώμα του. Στόχος σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους δεν είναι μόνο η απώλεια αλλά και η διατήρηση του νέου σας βάρος! Επομένως μπορεί να τελείωσε η καραντίνα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να “βιαστούμε” να χάσουμε τα παραπανίσια κιλά και να εμπιστευτούμε δίαιτες που βρίσκουμε στο διαδίκτυο. Η σωστή διαδικασία για την απώλεια των κιλών της καραντίνας απαιτεί τη συμβουλευτική από εξειδικευμένο διαιτολόγο.

 

    Ζητήστε ραντεβού online
    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801