Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Είμαι αποφασισμένος να κόψω το κάπνισμα, αλλά δεν μπορώ! Μπορείτε να με βοηθήσετε;

διακοπή καπνίσματος

Διακοπή Καπνίσματος: Είναι αλήθεια ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία;

Διακοπή Καπνίσματος: Ο καπνός του τσιγάρου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ρύπους της ατμόσφαιρας γιατί περιέχει εκατοντάδες βλαβερές ουσίες, που μερικές από αυτές είναι καρκινογόνες. Όταν μπει στους βρόγχους και στους πνεύμονες, πυροδοτεί μια σειρά παθολογικών διεργασιών που μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες παθήσεις του αναπνευστικού (και όχι μόνο), όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή ΧΑΠ (που παλαιότερα ονομάζαμε Χρόνια Βρογχίτιδα και Εμφύσημα) και ο Καρκίνος του Πνεύμονα. Σήμερα, τα νοσήματα αυτά θεωρούνται ως «νοσήματα των καπνιστών».

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι μέχρι το 2020 η ΧΑΠ θα αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου στα ανεπτυγμένα κράτη, προβλέπει δε μια αύξηση μεγαλύτερη και από εκείνη του καρκίνου του πνεύμονα και των καρδιαγγειακών παθήσεων!
Έρευνα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας έδειξε ότι το 8.4% των Ελλήνων άνω των 35 ετών, που είναι ή ήταν καπνιστές, πάσχουν από ΧΑΠ. Τα συμπτώματα είναι βήχας (κυρίως πρωινός) με απόχρεμψη, καθώς και εύκολο λαχάνιασμα (δύσπνοια). Συχνά τα συμπτώματα εκλαμβάνονται ως «αθώα» και υποεκτιμούνται. Αποτέλεσμα; Οι ασθενείς να χάσουν πολύτιμο χρόνο από την διάγνωση και την θεραπεία και να καταλήξουν, συχνά, σε μόνιμη αναπηρία!

Διακοπή Καπνίσματος: Καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα σκοτώνει ετησίως περισσότερους ανθρώπους από όσους ο καρκίνος του παχέως εντέρου, του μαστού και του προστάτη μαζί!

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια ύπουλη αρρώστια γιατί τα συμπτώματα (καταβολή, αδυνάτισμα, δύσπνοια, πόνος στον θώρακα, βήχας) δεν είναι χαρακτηριστικά και συχνά υποεκτιμούνται από τον ασθενή με αποτέλεσμα η νόσος να διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Μόνο η αιμόπτυση, ένα άλλο συχνό σύμπτωμα της νόσου, θορυβεί τον άρρωστο και τον οδηγεί στον γιατρό.Oι μεταστάσεις είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της νόσου και μπορεί να συμβούν στους λεμφαδένες, εγκέφαλο, συκώτι, οστά και επινεφρίδια.

Τρεις είναι κυρίως οι θεραπευτικές επιλογές που διαθέτουμε και εφαρμόζονται ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο και την έκταση της νόσου: χειρουργική αντιμετώπιση, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή κάποιος συνδυασμός τους.

Τι είναι το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος;

Το κάπνισμα δεν είναι μια απλή «συνήθεια», είναι εξάρτηση που προκαλείται από μια συγκεκριμένη ουσία που περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου: την νικοτίνη. Αυτή η εξάρτηση είναι τόσο δυνατή που, μόνο 3 καπνιστές από τους 100 που προσπαθούν κάθε χρόνο να το κόψουν από μόνοι τους, τελικά το καταφέρνουν.
Λόγω της ισχυρής εξάρτησης και των σοβαρών παθήσεων που προκαλεί τo κάπνισμα, γεννήθηκε η ανάγκη δημιουργίας ειδικών Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος. Σε αυτά γίνεται μια εξειδικευμένη προσπάθεια και το ποσοστό επιτυχίας ξεπερνάει το 65%!
Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος του Ιατρείου είναι να ενισχύσει την απόφαση που έχει ήδη πάρει ο καπνιστής να κόψει το τσιγάρο, βοηθώντας τον να την υλοποιήσει με τον καλύτερο και πιο ανώδυνο τρόπο. Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους, φαρμακευτικούς και μη.

Η πρώτη επίσκεψη στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος είναι πολύ σημαντική: γίνεται συζήτηση με τον Πνευμονολόγο για να διασαφηνιστούν οι λόγοι για τους οποίους ο καπνιστής θέλει να κόψει το τσιγάρο (λόγοι υγείας; προσωπική απόφαση; πίεση από την οικογένεια ή την κοινωνία;), αλλά και για να διερευνηθεί πόσο αποφασισμένος είναι γι’ αυτό.

Ο καπνιστής συμπληρώνει ένα ειδικό ερωτηματολόγιο (με το οποίο αξιολογείται ο βαθμός εθισμού του στο κάπνισμα) και υποβάλλεται σε κλινική εξέταση για να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως πάσχει από κάποιο νόσημα που σχετίζεται (ή όχι) με το κάπνισμα, όπως για παράδειγμα χρόνια βρογχίτιδα, στεφανιαία νόσο, κατάθλιψη κά. Αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να γίνουν επιπλέον εξετάσεις (ακτινογραφία θώρακα, σπιρομέτρηση κλπ).

Ο γιατρός ενημερώνει τον καπνιστή για τις μεθόδους διακοπής του καπνίσματος που υπάρχουν (φάρμακα, εναλλακτικές μέθοδοι κλπ), όμως η επιλογή της μεθόδου που θα ακολουθηθεί είναι απόφαση αποκλειστικά του ίδιου του καπνιστή. Αν επιλεγεί η φαρμακευτική αγωγή, τότε αυτή εξατομικεύεται: δηλ. μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα φάρμακο ή συνδυασμός φαρμάκων (που συνήθως επιφυλάσσεται για τους βαρύτερους καπνιστές).

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι η βαρενικλίνη, η βουπροπιόνη και τα υποκατάστατα της νικοτίνης (σε αυτοκόλλητα, τσίχλες κλπ).

Διακοπή Καπνίσματος: Συστήνεται η σταδιακή μείωση του αριθμού των τσιγάρων μέσα στις 14 πρώτες ημέρες της προσπάθειας.

Είναι απαραίτητο να ορισθεί, από κοινού με τον γιατρό, μια συγκεκριμένη ημερομηνία που ο καπνιστής θα διακόψει τελείως το κάπνισμα. Πρέπει να επιλεγεί μια χρονική περίοδος που δεν θα είναι ψυχολογικά φορτισμένος.
Αν χρειαστεί, επαγγελματίες υγείας άλλων ειδικοτήτων δίνουν διάφορες συμβουλές (ψυχολογικής υποστήριξης, διατροφής, άσκησης κλπ).
Το πρόγραμμα για τη διακοπή του καπνίσματος διαρκεί από 2 έως 3 μήνες.

Δυο φορές τον μήνα περίπου ο καπνιστής επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον γιατρό του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος για να τον ενημερώσει για την πορεία της προσπάθειάς του. Ο γιατρός συζητά μαζί του για τυχόν προβλήματα που έχουν εμφανιστεί. Καθ’ όλη την διάρκεια της προσπάθειας και εφ’ όσον υπάρχει ανάγκη, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με τον ειδικό.

Μια δεύτερη επίσκεψη στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος είναι απαραίτητο να γίνει αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και ο καπνιστής διακόψει με επιτυχία το κάπνισμα. Σε αυτή γίνεται μια συνολική εκτίμηση και αξιολόγηση της προσπάθειάς του και επιβραβεύεται για την επιτυχία του.

Κάθε 3-4 μήνες και για ένα χρόνο περίπου, ο γιατρός επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον καπνιστή για να ενημερωθεί αν συνεχίζει να μην καπνίζει.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801