Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Φθινόπωρο και Υγεία: Συμβουλές μετά τις διακοπές!

φθινόπωρο υγεία

Φθινόπωρο & Υγεία: Εισαγωγή

Ορισμένα  ιατρικά προβλήματα είναι συνήθη κατά το φθινόπωρο, επηρεάζοντας την υγεία, και παρουσιάζονται μετά την ολοκλήρωση των θερινών διακοπών. Ορισμένες φορές τα προβλήματα αυτά αποτελούν αμιγώς ψυχοσωματικές εκδηλώσεις που οφείλονται στη ρουτίνα της καθημερινότητας και στο συναισθηματικό stress που την συνοδεύει. Αρκετές φορές όμως τα προβλήματα αυτά οφείλονται σε παθογόνους παράγοντες που έδρασαν κατά τη διάρκεια των διακοπών (κακές συνθήκες υγιεινής ή διατροφής κατά τις διακοπές) και εκδηλώνονται ημέρες ή εβδομάδες μετά την επάνοδο.

Ιατρικά προβλήματα που απασχολούν το κοινό μετά την επάνοδο είναι:

Η ατονία

Κακές συνήθειες διατροφής κατά τις διακοπές, όπως τυποποιημένη διατροφή πτωχή σε βιταμίνες και χρήσιμα ιχνοστοιχεία, είναι ιδιαίτερα συνήθεις. Κατά την επάνοδο οι αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας κατά την ένταξη σε καθημερινούς έντονους οικογενειακούς ή εργασιακούς ρυθμούς σε συνδυασμό με ένα κακό διατροφικό status έχει ως συνέπεια την εμφάνιση παρατεινόμενης κόπωσης και ατονίας. Στη φάση αυτή τα επίπεδα των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που παραγγέλλονται βάσει ενδείξεων κατά τη σωστή ιατρική εξέταση μπορεί να είναι χαμηλά και να απαιτηθεί ενίσχυση του οργανισμού με εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα ή ενισχυτικά φαρμακευτικά σκευάσματα.

 

Φθινόπωρο & Υγεία: Οι διαταραχές του βάρους

Η κακή ποιότητα του φαγητού, η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ, τα νυχτερινά γεύματα είναι σύμφωνα με μελέτες τα κύρια αίτια της αύξησης του βάρους που παρατηρείται συχνά κατά τις θερινές διακοπές. Η άμεση απώλεια των κιλών που πλεονάζουν είναι σημαντική, διότι το πλεονάζον βάρος που παγιώνεται σε βάθος χρόνου είναι πιο δύσκολο να χαθεί, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αυτό συνοδεύεται με βλαπτικές μεταβολικές διαταραχές όπως είναι η αύξηση του σακχάρου του αίματος, του ουρικού οξέως, της χοληστερόλης, της αρτηριακής πιέσεως. Εξατομικευμένα ιατρικά διατροφικά προγράμματα σε συνδυασμό με ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα που είναι αναγκαία σε ορισμένες περιπτώσεις, συντελούν στην αποκατάσταση των οργανικών παρεκτροπών και βοηθούν τον οργανισμό να ανακτήσει την μεταβολική του ισορροπία.

 

Γυναικολογικές παθήσεις

Αν οι πρώτοι φθινοπωρινοί µήνες φέρουν µερικά γυναικολογικά προβλήµατα, ίσως αυτό σηµαίνει πως το καλοκαίρι παραήταν ανέµελο. Η ζέστη και ο ιδρώτας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, σε συνδυασµό µε τα συνθετικά εσώρουχα και τα στενά ρούχα, που δεν επιτρέπουν στην περιοχή να «αναπνέει», ευνοούν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισµών. Το ίδιο ισχύει και για τα βρεγµένα µαγιό που στεγνώνουν πάνω στο σώµα, το κολύµπι σε µολυσµένες θάλασσες ή πισίνες που δεν τηρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές. Επίσης, η άµµος ή η ξαπλώστρα µπορεί να αποτελούν πηγή μικροβίων, αν έρθει σε επαφή µε την ευαίσθητη περιοχή.

Αλλά και η υπερκατανάλωση ζάχαρης (γλυκά, παγωτά και ανθρακούχα ποτά), σε συνδυασµό µε την κατάχρηση αλκοόλ, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστηµα και ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων.

Οι κολπίτιδες, οι ουρολοιµώξεις και η προσβολή από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι τα πιο συχνά προβλήματα. Οι κολπίτιδες εκδηλώνονται µε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα: αίσθηµα φαγούρας ή/και καύσου στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις (αλλαγή στην ποσότητα, στο χρώµα, την υφή ή/και µε δυσάρεστη οσµή), ερυθρότητα στην περιοχή του κόλπου, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή, σε ορισµένες περιπτώσεις, και την ούρηση. Όσον αφορά τις ουρολοιμώξεις, κι εδώ η συμπτωματολογία ποικίλλει. Έτσι η ασθενής µπορεί να παρουσιάζει συχνοουρία, δυσουρία και αίσθηµα πόνου ή/και καύσου κατά την ούρηση. Τα ούρα, συνήθως, έχουν δυσάρεστη οσµή, το χρώµα τους είναι πιο θολό και σκούρο, µπορεί δε να περιέχει και αίµα. Σε ορισµένες περιπτώσεις ενδέχεται η γυναίκα να εκδηλώσει πυρετό ή και πόνο χαµηλά στην πλάτη.

Μια σηµαντική κατηγορία λοιµώξεων είναι τα σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα, µε πιο συνηθισµένα τον ιό των κονδυλωµάτων (HPV), τις ερπητικές λοιµώξεις, τα χλαµύδια και τα µυκοπλάσµατα. Ο HPV µπορεί να είναι ασυµπτωµατικός ή όχι. Όσον αφορά τον έρπητα, αρχικά δηµιουργούνται µικρές φουσκάλες στην ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Στη συνέχεια, οι φουσκάλες αυτές σπάζουν, προκαλώντας έλκη που συνοδεύονται από κνησµό και πόνο. Τα χλαµύδια και τα µυκοπλάσµατα είναι τις περισσότερες φορές ασυµπτωµατικά. Στην κατηγορία των σεξουαλικώς µεταδιδόµενων νοσηµάτων ανήκουν, επίσης, η σύφιλη, η γονόρροια, οι ηπατίτιδες B και C και ο ιός HIV.

Αν παρουσιάσετε κάποιο από τα προαναφερθέντα συµπτώµατα, ενημερώστε άµεσα το γιατρό σας, ώστε να γίνει η διάγνωση και να ακολουθήσει η θεραπεία, τόσο για σας όσο και για το σύντροφο σας.

Φθινόπωρο & Υγεία: Δερματικές παθήσεις

Τα εξανθήματα είναι ιδιαίτερα συχνά μετά την επάνοδο και μπορεί να αφορούν απλές αντιδράσεις υπερευαισθησίας, τσιμπήματα εντόμων ή σοβαρότερες μεταναστευτικές παθήσεις και λοιμώξεις (π.χ. μυκοβακτηριδιακές λοιμώξεις).

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις θεωρούνται προκαρκινικές βλάβες και χρήζουν αντιμετώπισης. Η κλινική εικόνα των ακτινικών υπερκερατώσεων συνίσταται στην παρουσία μικρών επίπεδων ή ελαφρώς επηρμένων βλαβών, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου και την μακροχρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χαρακτηρίζονται από έντονη ερυθρότητα και αποκτούν σκληρή και ξηρή επιφάνεια με προσκολλημένο λέπι. Εμφανίζονται σε περιοχές του δέρματος που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία όπως στο πρόσωπο, στα αυτιά, στο τράχηλο και στο γυμνό μέρος του τριχωτού της κεφαλής στους άνδρες.

Mυκητίαση των ποδιών

Eμφανίζεται στην περιοχή κάτω από τα δάχτυλα ή μεταξύ αυτών και προκαλεί κνησμό, απολέπιση, ρωγμές και δυσοσμία. Οφείλεται στην ζέστη και στην υγρασία που υπάρχει συνήθως στις περιοχές αυτές λόγω της έντονης εφίδρωσης. Η θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να είναι τοπική (αλοιφές, gel, λοσιόν) ή συστηματική (χορήγηση από του στόματος αγωγή).

Ένας σημαντικός παράγοντας για τη μετάπτωση ενός σπίλου ελιάς σε κακοήθεια ή ακόμα και η εκ νέου εμφάνισή της είναι η αθροιστική ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία.

Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι τον Σεπτέμβρη επισκέπτονται πολλοί το γιατρό τους αλλά και τον διαιτολόγο τους για τις ατασθαλίες των προηγούμενων μηνών  και παραπονούνται για παθήσεις που ενώ το καλοκαίρι είχαν υποχωρήσει, τώρα ξαναεμφανίστηκαν.

Φθινόπωρο & Υγεία: Για να κάνουμε restart επομένως φροντίσουμε για μια ισορροπημένη διατροφή και πρόγραμμα ύπνου, ενισχύουμε τη σωματική δραστηριότητα και οργανώνουμε τον προληπτικό έλεγχο με τον γιατρό μας .

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801