Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Γιατί ο εγκέφαλος είναι το πιο ισχυρό σεξουαλικό όργανο

εγκέφαλος-σεξ


Ο εγκέφαλος μας είναι ίσως το όργανο του σώματός μας που συμμετέχει περισσότερο στο σεξ και μάλιστα έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στο πως νιώθουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά. Στις επόμενες γραμμές προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση βάσει των επιστημονικών δεδομένων γιατί νιώθουμε όσα νιώθουμε στο σεξ και τι ρόλο έχει ο εγκέφαλός μας σε αυτό.

Νευροδιαβιβαστές και εγκέφαλος

Ένα από τα τελευταία πράγματα που σκέφτεται κανείς κατά τη διάρκεια του σεξ είναι οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή και ποιοι νευροδιαβιβαστές απελευθερώνονται μέσα στον εγκέφαλό μας. Εντούτοις, πειραματικές μελέτες και μαγνητικές τομογραφίες δείχνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που είναι ενεργές πριν, κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξεις και αλλά μετά τον οργασμό. Η έρευνα σχετικά με το θέμα είναι υπό εξέλιξη καθώς η μέτρηση των δεδομένων, η δοκιμή και η μελέτη τους είναι σχετικά δύσκολη.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας κατά τη διάρκεια του σεξ

Κατά τη διάρκεια του σεξ ορισμένα μέρη του εγκεφάλου ενεργοποιούνται και άλλα απενεργοποιούνται. Το μεταιχμιακό σύστημα – μια αρχέγονη περιοχή του εγκεφάλου υπεύθυνη για τις φυσικές ορμές και τη συναισθηματική επεξεργασία των ερεθισμάτων από το περιβάλλον – ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του σεξ. Ταυτόχρονα, άλλες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού που αφορούν ιδίως τη λογική επεξεργασία και την κριτική σκέψη, απενεργοποιούνται. Κατά συνέπεια, η ίδια η σεξουαλική πράξη καθοδηγείται περισσότερο από το ένστικτο και το συναίσθημα παρά από την ορθολογική σκέψη. Το σεξ αναγκάζει τον εγκέφαλο να απελευθερώσει πολύ υψηλότερα επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Αυτές οι χημικές αλλαγές βοηθούν στη ρύθμιση και το συντονισμό των σεξουαλικών δραστηριοτήτων.

Τι ουσίες απελευθερώνει ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του σεξ

Ντοπαμίνη: η ορμόνη της ευφορίας και της ικανοποίησης

Ένας από αυτούς τους νευροδιαβιβαστές είναι η ντοπαμίνη, η οποία προάγει τα συναισθήματα επιθυμίας, ευφορίας, ικανοποίησης και ανταμοιβής. Η ντοπαμίνη είναι βασικό στοιχείο του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου και απελευθερώνεται στο ίδιο μέρος του εγκεφάλου που ενεργοποιείται όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν τροφή ή ορισμένα φάρμακα, τον υποθάλαμο.

Ωκυτοκίνη: γιατί επηρεάζει τις γυναίκες και πως συνδέεται με την “απόλαυση” του πόνου

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που δρα ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο, η οποία αυξάνεται με τη σεξουαλική διέγερση και τον οργασμό. Μάλιστα, υπάρχει μια αρκετά διαδεδομένη παρανόηση ότι η ωκυτοκίνη ενισχύει τη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων μετά τον οργασμό. Εντούτοις, δεν υπάρχουν αντίστοιχες μελέτες για τους ανθρώπους, αλλά μόνο κάποια μη επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο συναισθηματικά συνδεδεμένες μετά τον οργασμό χάρη στην ωκυτοκίνη και τη βαζοπρεσίνη που παράγεται στον εγκέφαλό τους. Εντούτοις, δεν υπάρχει ακριβής μέθοδος για τη μέτρηση της ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο, οπότε δεν ξέρουμε αν όντως αλλάζει τον εγκέφαλο. Αυτό που γνωρίζουν οι ερευνητές είναι ότι η ωκυτοκίνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ στον εγκέφαλο θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα ανακούφισης από τον πόνο, και αυτό θα μπορούσε να είναι ένας λόγος που η σεξουαλική ευχαρίστηση και ο πόνος συνδέονται συχνά.

Βαζοπρεσίνη: η ορμόνη της “υπνηλίας” για τους άνδρες

Αν και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι αλλαγές στα επίπεδα βαζοπρεσίνης μετά τον οργασμό μπορεί να κάνει τις γυναίκες να βιώσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα ως περισσότερο συναισθηματική σύνδεση, οι αλλαγές αυτές είναι πιο σημαντικές στους άνδρες. Δεδομένου ότι η βαζοπρεσίνη προάγει την υπνηλία, αντικατοπτρίζει ορισμένες διαφορές συμπεριφοράς ανάλογα με το φύλο και είναι ο πυρήνας ανέκδοτων για τους άντρες που έχουν την τάση να γυρίζουν πλευρό και να κοιμούνται μετά το σεξ.

Σεροτονίνη: η ορμόνη της διάθεσης και του άγχους

Η σεροτονίνη βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και του ύπνου, οπότε όταν τα επίπεδά της είναι χαμηλά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα καταθλιπτικά συναισθήματα. Δεδομένου ότι η σεροτονίνη αυξάνεται κατά τη διάρκεια του σεξ στον εγκέφαλο, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ευτυχίας και γαλήνης μετά την πράξη. Η έρευνα δείχνει ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες το σεξ μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση, να μειώσει το άγχος και ίσως ως συνέπεια, να βελτιώσει τη μνήμη.

Νορεπινεφρίνη: η ορμόνη των “ερωτευμένων”

Η νορεπινεφρίνη αυξάνει τη δραστηριότητα, την προσοχή και την τάση για ενέργεια κινητοποιώντας το συμπαθητικό νευρικό σύστημα στον εγκέφαλο. Πολλά στερεότυπα του να είσαι ερωτευμένος όπως η απώλεια της όρεξης, η υπερδιέγερση και η δυσκολία στην έναρξη του ύπνου, συνδέονται με υψηλές συγκεντρώσεις νορεπινεφρίνης.

Προλακτίνη: μπορεί το σεξ να μας κάνει να νιώσουμε μοναξιά;

Μετά τον οργασμό, ο εγκέφαλος απελευθερώνει προλακτίνη και μειώνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης. Αυτή η αλλαγή μετά το σεξ μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν δυσφορία μετά τη συνουσία ή συναισθήματα θλίψης που διαφέρουν από τα συναισθήματα λύπης ή μοναξιάς.

Οι χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο στο σεξ και ο σκοπός τους

Όλες αυτές οι χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του σεξ έχουν ένα σκοπό. Όχι μόνο οι χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο κάνουν την εμπειρία πιο ευχάριστη, αλλά έχουν και εξελικτική αξία. Το σεξ είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας ως είδος, οπότε είναι λογικό η πράξη να είναι ανταποδοτική, ευχάριστη και να μας κάνει λιγότερο ευάλωτους σε οποιαδήποτε σωματική δυσφορία μπορεί να διακόψει την πράξη. Οι άνθρωποι υποφέρουν για την αγάπη, ζουν για την αγάπη. Παντού στον κόσμο, οι άνθρωποι έχουν τραγούδια αγάπης και ερωτικά ποιήματα και στα περισσότερα μέρη του κόσμου έχουν επίσης μυθιστορήματα, τηλεοπτικές σειρές, μπαλέτα, όπερες, συμφωνίες, μύθους και θρύλους για τον έρωτα. Κατά συνέπεια αξίζει τον κόπο να αναλύσουμε βαθύτερα το εγκεφαλικό κύκλωμα που εμπλέκεται σε αυτό το άσβεστο και αρχέγονο ανθρώπινο χαρακτηριστικό: τη ρομαντική αγάπη.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801