Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Καλοκαιρινές Οικογενειακές Διακοπές και Τύποι Γονέων

τύποι γονέων

Αλήθεια, εσείς γνωρίζατε οτι στον χώρο της ψυχολογίας, υπάρχουν πολλοί τύποι γονέων; Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια μοναδική ευκαιρία για μια ευνοϊκή πολυήμερη συνύπαρξη γονέων και παιδιών. Η παύση εργασίας των γονέων και η λήξη των σχολικών υποχρεώσεων για τα παιδιά, περικόπτουν μέρος των καθημερινών τους ασχολιών δίνοντας έτσι ευκαιρία σε μια πιο έντονη μεταξύ τους καθημερινή συνάντηση και συναναστροφή για πολλά δρώμενα. Η πραγματικότητα αυτή δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία στους γονείς να επιδείξουν μέσω της συμπεριφοράς τους το πόσο αγαπούν τα παιδιά τους.

Ο καλός χειρισμός της Συζυγικής σχέσης μεταξύ των συζύγων – γονέων είναι η απαρχή της σωστής διαπαιδαγώγησης των παιδιών.  Αυτό γιατί τα παιδιά μαθαίνουν και καταφέρνουν περισσότερα απ’ ότι βλέπουν να γίνεται στην οικογένεια παρά απ’ όσα οι γονείς απαιτούν απ’ τα παιδιά τους να πράξουν.

Έτσι το “μαζί” στις διακοπές δίνει την ευκαιρία στους γονείς να χαλαρώνουν και μέσα από τις αντιδράσεις των παιδιών τους να μπορούν να εισπράττουν την ευκαιρία για μια πιο οργανωμένη επικοινωνία μαζί τους, δηλαδή μια πιο καλή γνωριμία με τα παιδιά τους.

Η αξία του διαλόγου που γίνεται ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά ανάλογα και με την ηλικία τους είναι ότι τα βοηθάει ώστε να έχουν Σεβασμό και Αξιοποίηση της γνώμης του άλλου. Μέτρο υπάρχει μόνο στον διάλογο που γίνεται με σεβασμό αλλά και αξιοποίηση της γνώμης του άλλου έτσι ώστε να αναφανεί το ενδεχόμενο λάθους και να γεφυρωθεί η τυχόν διάσταση απόψεων. Ο διάλογος στην οικογένεια βοηθά το παιδί από την έναρξη της σχολικής του ηλικίας να εκφράζει το συναίσθημά του με συνέπεια την συναισθηματική του ωριμότητα.

Πόσο συχνά συμβαίνει όμως αυτό από τους γονείς; Οι περισσότεροι γονείς στη χώρα μας μεγάλωσαν άμεσα ή έμμεσα μέσα σε αυταρχικά παραδοσιακά πλαίσια με νοοτροπία ”υπακοής“, απαγορεύσεις και τιμωρίες. Μαζί με την απόρριψη αυτού του τρόπου αγωγής για τα παιδιά τους όμως έχουν απορρίψει και την σημασία κάθε μέτρου και κανόνα στην οικογενειακή και κατ΄επέκταση στην κοινωνική ζωή. Γι’ αυτό, από το ένα άκρο μεταπίπτουν, χωρίς να το συνειδητοποιούν, στο άλλο.

Η συνειδητοποίηση αυτής της κατάστασης ως γονείς, μας βοηθά την περίοδο των διακοπών να είμαστε χαλαροί με τα παιδιά μας γιατί με την συμπεριφορά μας παρέχουμε πρότυπα σ’ αυτά. Οι καλοκαιρινές διακοπές με επιτυχία στην επικοινωνία με τα παιδιά και με παράλληλη σύμπνοια στις απόψεις μας ως σύζυγοι, θα επιφέρει σταθερές σχέσεις σ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής τους ηλικίας.

Πολλοί γονείς που είχαν δυσκολίες για μια καλή επικοινωνία στην οικογένεια λένε πως η αξιοποίηση των θερινών διακοπών τους έμαθε να αντέχουν και να υπομένουν τις απαιτήσεις και τις “άτσαλες” σκέψεις των παιδιών τους και μέσω του διαλόγου και της υπομονής έχουν καταφέρει σήμερα αρκετά, τόσα που δεν το φαντάζονταν.

Τύποι Γονέων

Εδώ θα πρέπει να προσέξουν οι εξής τύποι γονέων για μια καλή επικοινωνία μέσω του διαλόγου με τα παιδιά:

  • Τι πρέπει να σκεφτεί ο Υπερπροστατευτικός γονέας;
  • Τι πρέπει να σκεφτεί ο Υποχωρητικός γονέας;
  • Τι πρέπει να σκεφτεί ο Υπερβολικά Ευερέθιστος γονέας;
  • Τι πρέπει να σκεφτεί ο Υπερβολικά Ευσυνείδητος γονέας;

Όλες αυτές οι περιπτώσεις οδηγούν κάπου.

  • Ο Υπερπροστατευτικός γονέας: Παρεμποδίζει το παιδί να ωριμάσει, να μάθει μέσα από τα λάθη του, ώστε να αυτονομηθεί.
  • Ο Υποχωρητικός γονέας: Αποτυγχάνει στο να χαράζει σαφή όρια στην συμπεριφορά του παιδιού, ίσως γιατί και στον ίδιο δεν είναι ακόμα συνειδητά τα όρια αυτά.
  • Ο Υπερβολικά Ευερέθιστος γονέας: Χάνει πολύ εύκολα την ψυχραιμία του. Η συμπεριφορά των παιδιών διαποτίζεται από εκνευρισμό, γενικευμένο άγχος και υπερθυμία.
  • Ο Υπερβολικά Ευσυνείδητος γονέας: Θυσιάζεται Αλόγιστα για το παιδί. Επιδεικνύει συνήθως υπέρμετρη αυτοθυσία, αφού αυτήν την εκδηλώνει ακόμα και εκεί που δεν χρειάζεται. Οι πιθανές συνέπειες είναι ότι τα παιδιά μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μικρούς τυραννίσκους για τον γονιό αυτής της συμπεριφοράς και μένουν απροσάρμοστα στην κοινωνία και την πραγματικότητα της ζωής.

Γι’ αυτό δώστε κατάλληλη προσοχή σ’ όλα αυτά αγαπητοί γονείς, προσπαθώντας μέσω του σωστού διαλόγου με τα παιδιά σας να ξεκουραστείτε και να έχετε ένα υπέροχο καλοκαίρι.”Η αγάπη για τα παιδιά μας είναι μια μαγική φλόγα που αναδύεται από τον πυρήνα της ψυχής μας και λάμπει χωρίς να ζητά τα εαυτής“.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801