Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Καρκίνος του Μαστού: 7 Μύθοι & Αλήθειες

καρκίνος μαστού

Ο καρκίνος του μαστού, ακόμη και στο άκουσμα του, προκαλεί έντονο φόβο και άγχος σε κάθε γυναίκα. Κατά καιρούς κυκλοφορούν «μύθοι» και λανθασμένες αντιλήψεις που διαδίδονται από μη έγκυρες πηγές σχετικά με τον καρκίνο του μαστού.

Πάμε να δούμε 7 μύθους και αλήθειες γύρω από τον καρκίνο του μαστού.

Καρκίνος Μαστού – Μύθος 1: Ψηλάφισα ένα ογκίδιο στο στήθος μου, αυτό σημαίνει ότι έχω καρκίνο του μαστού.

Αλήθεια: Μόνο ένα μικρό ποσοστό των ογκιδίων του μαστού, αποδεικνύεται ότι είναι καρκίνος. Αν ψηλαφήσετε ένα ογκίδιο ή παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο μαστό ή στο δέρμα, δεν πρέπει ποτέ να το αγνοήσετε.

Καρκίνος Μαστού – Μύθος 2: Η μαστογραφία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο τού μαστού.

Αλήθεια: Η μαστογραφία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ανίχνευσης τού πρώιμου καρκίνου του μαστού. Οι δόσεις ακτινοβολίας είναι πολύ μικρές και γι’ αυτό ο κίνδυνος βλάβης είναι εξαιρετικά χαμηλός. Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες είναι μία μαστογραφία αναφοράς στα 35-38 έτη και από την ηλικία των 40 ετών, ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος.

Μύθος 3: Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου τού μαστού, αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσω.

Αλήθεια: Ενώ οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου τού μαστού βρίσκονται σε μία υψηλότερη ομάδα κινδύνου, στην πλειοψηφία όμως οι γυναίκες που παρουσιάζουν καρκίνο μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό. Εάν έχεις αδερφή, μητέρα, κόρη που είχαν καρκίνο του μαστού κάτω από την ηλικία των 50 ετών πρέπει να ξεκινήσεις τις απαραίτητες εξετάσεις πιο νωρίς από τις άλλες γυναίκες. Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, πρέπει να κάνεις τον πρώτο μεγάλο έλεγχο 10 χρόνια πριν από την ηλικία που το νεότερο συγγενικό σου άτομο είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, ο κίνδυνος για σένα είναι ελαφρώς αυξημένος, αλλά δεν ανήκεις στην ίδια κατηγορία με γυναίκες που έχουν συγγενικό πρόσωπο πρώτου βαθμού.

Μύθος 4: Ο καρκίνος τού μαστού αφορά γυναίκες και όχι άντρες.

Αλήθεια: Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (American Cancer Society) εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 2.200 άνδρες περίπου θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού ενώ 410 θα πεθάνουν στις ΗΠΑ. Ο καρκίνος τού μαστού στους άνδρες συνήθως ψηλαφάται σαν ένα σκληρό εξόγκωμα κάτω από τη θηλή και τη θηλαία άλω. Η θνησιμότητα είναι υψηλότερη από τις γυναίκες γιατί η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη είναι χαμηλή.

Καρκίνος Μαστού – Μύθος 5: Η χρήση αποσμητικού μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου τού μαστού.

Αλήθεια: Σύμφωνα με μελέτες δεν έχει αποδειχτεί σύνδεση μεταξύ χρήσης αποσμητικών μασχάλης και εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Μύθος 6: Εάν ανιχνεύεται στο DNA σας η μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1 ή BRCA2, θα αναπτύξετε σίγουρα καρκίνο του μαστού.

Αλήθεια: Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου του ΗΠΑ, δεν φέρει τη μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1 ή BRCA2 κάθε μέλος μίας οικογένειας στην οποία έχει βρεθεί η εν λόγο μετάλλαξη. Επιπλέον, δεν είναι σίγουρο ότι κάθε γυναίκα που έχει μετάλλαξη σε αυτά τα γονίδια, θα αναπτύξει καρκίνο μαστού ή/και ωοθηκών.

Μία γυναίκα που έχει κληρονομήσει μία μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1 ή BRCA2 έχει περίπου 5-6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού από μία γυναίκα που δεν έχει μία τέτοια μετάλλαξη.

Σε κάθε περίπτωση οι γυναίκες που ανακαλύπτουν ότι έχουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, πρέπει να συμβουλευτούν τον εξειδικευμένο σε θέματα αυτά  μαστολόγο για να παρθούν όλα τα προληπτικά μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος. Αυτά περιλαμβάνουν τη λήψη ορμονικής θεραπείας ή μία χειρουργική προσέγγιση που είναι η προφυλακτική μαστεκτομή με ταυτόχρονη ανάπλαση των μαστών.

Μύθος 7: Ο καρκίνος του μαστού είναι μεταδοτικός.

Αλήθεια: Δεν κολλάς καρκίνο του μαστού από κάποιον άλλον, ούτε και τον μεταδίδεις. Ο καρκίνος του μαστού προκαλείται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό μεταλλαγμένων κυττάρων στο μαστό.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801