Κατάθλιψη: Ελπίδα προσφέρει η πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας (rTMS)

Home / Άρθρα / Ευρωκλινική Αθηνών / Κατάθλιψη: Ελπίδα προσφέρει η πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας (rTMS)

Νέα, πρωτοποριακή, ανώδυνη, αποτελεσματική και χωρίς παρενέργειες θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης εφαρμόζεται τώρα και στη χώρα μας από την Ευρωκλινική Αθηνών. Η θεραπεία rTMS μπορεί να προσφέρει ξανά χαμόγελο, σε χιλιάδες ασθενείς με κατάθλιψη που δεν έχουν επωφεληθεί από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Λίγα λόγια για την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μία διαταραχή με σοβαρές παρενέργειες, η οποία πλήττει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, εκ των οποίων τα 2/3 είναι γυναίκες. Μέχρι το έτος 2030, η κατάθλιψη προβλέπεται να γίνει η πιο διαδεδομένη αιτία αναπηρίας (Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – ΠΟΥ).

Μπορεί να εμφανιστεί ως θλίψη και στεναχώρια, διαταραχές ύπνου, όρεξης ή εμφανίζει ποικίλες άλλες σωματικές εκδηλώσεις. Εκτός από την ψυχική επιβάρυνση για τον ίδιο τον ασθενή και την οικογένειά του, έχει και επιπτώσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ συχνά επηρεάζει και τη γενικότερη υγεία του ατόμου και των οικείων του.

Η κατάθλιψη οφείλεται σε οργανικούς παράγοντες, ενώ συχνά είναι αποτέλεσμα ψυχοπιεστικών γεγονότων, όπως για παράδειγμα πένθος, ή άγχος που οφείλεται σε εργασιακά, οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και η ψυχοθεραπεία αποτελούν θεραπείες πρώτης γραμμής για την κατάθλιψη. Αυτές οι θεραπευτικές αγωγές, ωστόσο, δεν έχουν αποτέλεσμα για όλους τους πάσχοντες. Περίπου το 1/3 των ασθενών με μείζονα κατάθλιψη, εμφανίζονται ως ανθεκτικοί στη φαρμακοθεραπεία, δηλαδή δεν ανταποκρίνονται σε αυτή και δεν υποχωρούν τα συμπτώματά τους, παρά τις αλλαγές στην αγωγή που λαμβάνουν. Αποτέλεσμα αυτού, είναι η ταλαιπωρία και η απογοήτευση που ανατροφοδοτούν σαν φαύλος-κύκλος τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία rTMS (επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός – repetitive Transcranial Magnetic Stimulation) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σαν ενισχυτική θεραπεία, παράλληλα με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή την ψυχοθεραπεία. Σύμφωνα με μελέτες, οι οποίες διεξάγονται τα τελευταία τριάντα χρόνια σε όλο τον κόσμο, έχει φανεί ότι η θεραπεία r-TMS αποτελεί μία αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση ή και την εξάλειψη των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Οι ασθενείς λοιπόν, που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή ή που δεν μπορούν να ανεχτούν τα φάρμακα, έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν σαν επιλογή τη θεραπεία με rTMS.

Τι είναι ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (rTMS);

Ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός, εφαρμόζεται σε πλήθος θεραπευτικών κέντρων σε Ευρώπη και Αμερική (John’s Hopkins Hospital, Mayo Clinic, Harvard Medical School-McLean Hospital, CAMH) και είναι μία εγκεκριμένη παγκοσμίως μέθοδος θεραπείας (Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων – FDA, 2008). Είναι ανώδυνη, ακίνδυνη και λειτουργεί διεγείροντας την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη διάθεση.

Είναι ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία, που διεξάγεται στα πλαίσια ενός ιατρείου. Η κύρια φάση της περιλαμβάνει ένα πρωτόκολλο 30 καθημερινών συνεδριών, διάρκειας 45 λεπτών περίπου η καθεμία. Μετά το τέλος των θεραπειών αυτών, ο ασθενής μπορεί να αναμένει σημαντική μείωση ή και πλήρη αποδρομή των συμπτωμάτων.

Κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών, ο ασθενής κάθεται άνετα και χαλαρώνει στην καρέκλα της θεραπείας. Η συσκευή που εφαρμόζει τη θεραπεία, ακουμπά ελαφρά στο κεφάλι του. Ο ασθενής ακούει έναν επαναλαμβανόμενο ήχο «κλικ» καθώς γίνεται η εφαρμογή της θεραπείας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας, ο ασθενής είναι ξύπνιος και σε εγρήγορση, επικοινωνεί κανονικά και μπορεί να περνά το χρόνο του βλέποντας τηλεόραση ή να συζητά με το θεραπευτή. Μετά το τέλος κάθε συνεδρίας, μπορεί να επιστρέψει αμέσως στις καθημερινές δραστηριότητές του, καθώς δεν επηρεάζεται η εγρήγορση ή οι γνωστικές του λειτουργίες.

Μάλιστα, οι ειδικοί υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το rTMS δεν παρουσιάζει παρενέργειες και δεν επιτείνει καμία από αυτές που προκαλούνται από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Η θεραπεία r-TMS, εφαρμόζεται από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας του κέντρου «ΝΟΟΣ ΕΥΔΙΑ», σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωκλινικής Αθηνών. Το προσωπικό του κέντρου έχει εκπαιδευτεί άρτια στα πρότυπα του Centre for Addiction and Mental Health (CAMH) στον Καναδά (όπου εφαρμόζεται η θεραπεία rTMS από το 2003), μία από τις πρώτες χώρες στην οποία εφαρμόζεται η θεραπεία εντός του συστήματος υγείας, από τον κορυφαίο παγκοσμίως στη θεραπεία, Dr. J.Z. Daskalakis.

 

Δριμάλα Παναγιώτα

Ψυχίατρος – M.Sc. Νευροεπιστημών – MRCPsych

Κωνσταντίνος Καρουκανίδης-Κατάκης

Ψυχολόγος – M.Sc. Κλινικής Ψυχολογίας

 

  • Share This