Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Τι είναι ο κληρονομικός καρκίνος του μαστού ;

καρκίνος μαστού κληρονομικότητα

Κληρονομικότητα και καρκίνος του μαστού, ποια η σχέση; Ο κληρονομικός καρκίνος μαστού έχει γίνει ευρέως γνωστός τα τελευταία χρόνια κυρίως μετά την αποκάλυψη γνωστής ηθοποιού, η οποία έδωσε στο θέμα μεγάλη δημοσιότητα μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Έκτοτε, επικρατεί μεγάλη σύγχυση στις γυναίκες σχετικά με το τι ακριβώς είναι ο κληρονομικός καρκίνος του μαστού, ποιές κινδυνεύουν πραγματικά απο αυτόν και πως μπορούν να τον αντιμετωπίσουν.

Καταρχήν ας ξεκαθαρίσουμε οτι είναι μια σπάνια οντότητα και αφορα πολύ λίγες γυναίκες. Συγκεκριμένα μια στις 10 γυναίκες που παρουσιάζουν καρκίνο του μαστού, έχουν κληρονομικό καρκίνο μαστού. Οι υπόλοιπες πάσχουν από καρκίνο μαστού τυχαία, χωρίς δηλαδή να έχουν οικογενειακό ιστορικό. Αυτό σημαίνει οτι όλες οι γυναίκες είναι πιθανόν να εμφανίσουν καρκίνο μαστού, ακόμα κι αν δεν έχουν οικογενειακό ιστορικο. Ειδικότερα, υπολογίζεται οτι μια στις 8 υγιείς γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο μαστού στη ζωή της. Είναι ευνόητο λοιπόν οτι ο προληπτικός έλεγχος δεν οφελεί μονο τις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό, αλλά ολες ανεξαιρέτως.

Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα, αφού ο καρκίνος του μαστού είναι κατι τόσο κοινό, τι είναι αυτό που μας τρομάζει τοσο στον κληρονομικό καρκίνο του μαστού;

Ο κληρονομικός καρκίνος του μαστού οφείλεται στη μετάλλαξη του γονιδίου BRCA, το οποίο είναι γονίδιο που μεταδίδεται από γενία σε γενία. Συνεπώς, εαν σε μια οικογένεια, ένα μέλος- γυναίκα ή άνδρας- βρεθεί να έχει μετάλλαξη στο γονίδιο αυτό, τοτε ολα τα μέλη της οικογένειας αυτής κινδυνεύουν να έχουν την ίδια μετάλλαξη και, αρα εχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο κυρίως για καρκίνο μαστού και ωοθηκών. Εάν σε μια γυναίκα που πάσχει από καρκίνο μαστού δεν υπάρχει μετάλλαξη του BRCA, τότε δεν συζητάμε για κληρονομικό καρκινο και, άρα τα μέλη της οικογένειας της δεν έχουν αυξημενο κίνδυνο.

Είναι λοιπόν σημαντικό να μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε τις οικογένειες αυτές που κινδυνεύουν από κληρονομικό καρκίνο μαστού, παρά το οτι ειναι σχετικά σπάνιος, διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε πολλούς ανθρώπους που έχουν σοβαρό κινδυνο να νοσήσουν.

Σημαντικό ρόλο παίζει η γνώση του οικογενειακού ιστορικού, αν υπάρχουν δηλαδή συγγενείς με καρκίνο, ποιοί είναι, τι τύπου καρκίνο εμφάνισαν και σε ποιά ηλικία. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εντοπίσουμε οικογένειες υψηλού κινδύνου. Στη συνέχεια υπάρχει πλέον διαθέσιμη εξέταση αίματος με την οποία ελέγχεται το γενετικό υλικο και ανευρίσκεται η πιθανή μεταλλαξη. Στην περίπτωση αυτή ο/η φορέας της μετάλλαξης μπορεί είτε να ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου είτε να προχωρήσει σε προφυλακτικά μετρα, όπως προφυλακτικές επεμβασεις.

Η σύγχρονη ιατρική μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στις περιπτώσεις κληρονομικού καρκίνου του μαστού και να σώσει ζωές. Οι γυναίκες που θεωρούν οτι μπορεί να κινδυνεύουν από καρκίνο μαστού και κληρονομικότητα θα πρέπει να απευθύνονται στους ειδικούς γιατρούς που ασχολούνται με τον καρκινο του μαστού, ώστε να αντιμετωπίζονται εξατομικευμένα και σύμφωνα με τα διεθνή πρωτοκολλα.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801