Πάσχα και διατροφή

Διατροφή και Πάσχα

Ανησυχείτε μήπως πάρετε μερικά κιλά ή μήπως επιβαρύνετε την υγεία σας ή αυξηθεί η χοληστερίνη, το ουρικό, και η πίεση σας αν το ρίξετε λίγο έξω στο πασχαλινό τραπέζι;

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αρκεί όμως να ακολουθήσετε τις οδηγίες που ακολουθούν:

Για να έχετε ένα ισορροπημένο πασχαλινό γεύμα πρέπει να συνδυάσετε τις ζωικές πρωτεΐνες με άμυλο καθώς και φυτικές ίνες.
Προτιμήστε το αρνάκι να είναι ψαχνό και μπορείτε να το σερβίρετε με πατάτες φούρνου ή τηγανιτές και άφθονη σαλάτα κατά προτίμηση πράσινη. Οι φυτικές ίνες των λαχανικών εμποδίζουν ένα μέρος της χοληστερίνης των τροφίμων να απορροφηθεί από τον οργανισμό
Επειδή στο πασχαλινό τραπέζι θα υπάρχει ποικιλία και θα θέλετε να δοκιμάσετε, τότε κάντε τις σωστές επιλογές.

ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ

  • Τα άσπρα τυριά όπως το ανθότυρο, τυρί φέτα και όχι τα κίτρινα τυριά (γιατί τα κίτρινα τυριά είναι πλούσια σε λιπαρά)
  • Το κρασί αντί αναψυκτικά (γιατί τα αναψυκτικά είναι πλούσια σε ζάχαρη)
  • Τα άλυπα γλυκά (φτιάξτε ποικιλία από γλυκά του κουταλιού)
  • Το γλυκό του κουταλιού έχει περίπου 100-130 θερμίδες η μερίδα ενώ τα λιπαρά γλυκά περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες.

ΕΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΔΙΑΙΤΑ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΒΑΡΟΥΣ ΤΟΤΕ:

Δεν πειράζει εάν κάνετε ατασθαλίες για 2 ημέρες. Αν όμως διαπιστώσετε ότι πήρατε λίγο βάρος μην ξεκινήσετε να τρώτε μόνο σαλάτες, φρούτα και χυμούς για να το χάσετε. Αφού τελειώσουν οι γιορτές ξαναβρείτε τον ρυθμό σας και συνεχίστε την διατροφή σας και σε λίγες μόνο ημέρες θα χάσετε το βάρος που πήρατε κατά τις ημέρες των εορτών.

Μήπως μου ανέβει το Ουρικό οξύ και η Χοληστερίνη;

Η αλήθεια είναι ότι το αρνί, το κατσίκι και τα εντόσθια είναι πλούσια σε πουρίνες και βοηθούν στην αύξηση του ουρικού οξέος. Όμως για 1-2 ημέρες που θα φάτε δεν πρόκειται να αυξηθούν καθώς η συστηματική κατανάλωση νεαρών ζώων αυξάνει το ουρικό οξύ. Η Χοληστερίνη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 300 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Αν φάτε την ίδια ημέρα κοκορέτσι, αρνί, τυριά λιπαρά και γλυκά θα υπερκαλύψετε την συγκεκριμένη ποσότητα.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

1 μερίδα εστιατορίου αρνί: 280 mgr
1 κουλούρι : 95 mgr
1 αυγό : 210 mgr.
1 φέτα τσουρέκι :50 mgr
1 μερίδα εστιατορίου κοκορέτσι : 430 mgr
1 κομμάτι τυρί φέτα:48 mgr
1 κομμάτι ανθότυρο : 34 mgr
1 κομμάτι τυρί κίτρινο: 102 mgr

ΤΡΟΦΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΟΥΡΙΝΕΣ 100 ΕΩΣ 1000 mgr ΠΟΥΡΙΝΩΝ ΑΝΑ 100 ΓΡ. ΤΡΟΦΙΜΟΥ.

  • Εντόσθια
  • Σαρδέλες
  • Μυαλά
  • Σκουμπρί
  • Αρνί
  • Κατσίκι
  • Νεφρά
  • Κολιός
Διαιτολόγος
  • Τσομπάνη Γιαννούλα
  • Share This