Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Ψηφιακή αγγειογραφία εγκεφάλου, κεφαλής και τραχήλου

Η ψηφιακή αγγειογραφία είναι μια ιατρική πράξη, με την οποία ο εξειδικευμένος ιατρός μελετά τα αγγεία της κεφαλής και του τραχήλου καθώς και του εγκεφάλου, με την χρήση υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων ( αγγειογράφου ) και λήψη υψηλής ανάλυσης εικόνων των αγγείων που εξετάζονται.

Η εξέταση γίνεται στην αίθουσα του αγγειογράφου.

Συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία στην δεξιά βουβωνική χώρα  και σπανιότερα με νευρο-ληπτο-αναλγησία ( «μέθη» ). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις γίνεται με γενική αναισθησία.

Αρχικά ένας καθετήρας προωθείται στην αρτηρία του ποδιού, την λεγόμενη Μηριαία αρτηρία. Ο διαγνωστικός καθετήρας στη συνέχεια προωθείται, από την μηριαία αρτηρία, προσπερνώντας την καρδιά μέχρι να φτάσει στα αγγεία του τραχήλου – εγκεφάλου. Η διαδικασία αυτή γίνεται υπό συνεχή ακτινοσκόπηση. Για την λήψη των εικόνων, ο ιατρός εγχέει σκιαγραφικό υγρό μέσω του καθετήρα, στα αγγεία του εγκεφάλου και γίνεται καταγραφή της ροής του υγρού αυτού. Με αυτό τον τρόπο έχουμε μια υψηλής ανάλυσης και λεπτομερή απεικόνιση των αγγείων του εγκεφάλου. Την ώρα εκείνη ο ασθενής αισθάνεται ζέστη στο πρόσωπο, χέρι ή όπου γίνεται εκείνη την στιγμή η έγχυση, όχι πόνο ( ήπιο και σπάνια ) και διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα.

Οι εικόνες που λαμβάνονται φαίνονται στο μόνιτορ του αγγειογράφου και ελέγχονται από τον ιατρό, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες λήψεις, σωστά και πλήρως. Οι εικόνες αυτές θα εξεταστούν από τον ιατρό μετά, όταν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση.

Τι γίνεται μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης;

Αφαιρείται ο καθετήρας από την μηριαία αρτηρία και ο ιατρός ασκεί πίεση στο σημείο της παρακέντησης, για 10 λεπτά συνήθως (10-20 λεπτά). Γίνεται περίδεση με πιεστικές γάζες και αυτοκόλλητο επίδεσμο, η οποία θα αφαιρεθεί μετά από ένα 24ωρο. Ο ασθενής παραμένει κλινήρης  στο νοσοκομείο για 6 ώρες περίπου και στη συνέχεια στο σπίτι του, για 24 ώρες συνολικά.

Πιθανές επιπλοκές

Αυτές έχουν άμεση σχέση με την εμπειρία του ιατρού που εκτελεί την αγγειογραφία, τον χρόνο ακτινοσκόπησης ( >10 λεπτά ), την ηλικία του ασθενούς, συνυπάρχουσες παθήσεις ( καρδιαγγειακή νόσο, νεφρική ανεπάρκεια).

Οι πιο συνήθεις είναι οι τοπικές, στο σημείο της παρακέντησης : αιμάτωμα, ψευδοανεύρυσμα.

Σπάνιες επιπλοκές μπορεί να είναι : νευρολογικές , αλλεργική αντίδραση, κ.ά.

Τυχόν απορίες του ασθενούς, αλλά και πλήρης ενημέρωση από τον ιατρό, σχετικά με την εξέταση, συζητούνται σε προγενέστερο χρόνο και οπωσδήποτε πριν την εξέταση. 


    Ζητήστε ραντεβού online
    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801