Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;
Ινομυώματα Μήτρας | Διάγνωση & Αντιμετώπιση

Ινομυώματα Μήτρας | Διάγνωση & Αντιμετώπιση

50.00

(0)
Εξειδικευμένος γυναικολογικός έλεγχος από Διευθυντή Γυναικολόγο - Ογκολόγο για τα ινομυώματα μήτρας με στόχο την διάγνωσή τους και την αποτελεσματική θεραπεία τους. Ο έλεγχος περιλαμβάνει:
 • Γυναικολογική εξέταση
 • Διακολπικό υπερηχογράφημα
 • Ενημέρωση & σύσταση θεραπευτικής προσέγγισης
Τα πιο συχνά συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν μία γυναίκα στον γυναικολόγο για εξειδικευμένο έλεγχο είναι: ασυνήθιστη αιμορραγία από τον κόλπο, αίσθημα βάρους ή πόνου χαμηλά στην κοιλιά, πόνος κατά την επαφή, φούσκωμα στην κοιλιά, αίσθημα πίεσης στην πύελο και δυσκολία στην ούρηση ή την αφόδευση. Τα πιο σύνθετα γυναικολογικά προβλήματα πρέπει να εκτιμώνται από εξειδικευμένο και έμπειρο Γυναικολόγο, με εξειδίκευση στην Ογκολογία καθώς δεν απαιτούν όλες οι περιπτώσεις χειρουργική αντιμετώπιση. Ο ειδικός ιατρός θα κρίνει πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση, με ποια μέθοδο πρέπει να γίνει ώστε η γυναίκα να διασφαλίσει τη γονιμότητά της αλλά και ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα και πότε ένα χειρουργείο δεν χρειάζεται.

Η γυναίκα από την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής είναι εξοικειωμένη με την επίσκεψη στο γυναικολόγο. Το ιδανικό είναι να επισκέπτεται μια φορά το χρόνο τον γιατρό της. Κατά την εξέταση αυτή αναδεικνύονται θέματα που μπορεί να αναφέρει η ίδια, θέματα σχετικά με την αναπαραγωγή, την αντισύλληψη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και θέματα που μπορεί να αναδείξει η γυναικολογική εξέταση, η εξέταση των μαστών και το τεστ ΠΑΠ. Κάποια από αυτά τα θέματα θα χρειαστούν περισσότερο εντατική παρακολούθηση και κάποια από αυτά θα χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση. Κάποια από τα συχνά αίτια που μπορεί να οδηγήσουν μια γυναίκα στο χειρουργείο είναι τα ινομυώματα:

Ινομυώματα – Τι είναι;
Πολλές γυναίκες διαγιγνώσκονται με ινομυώματα μήτρας ή αλλιώς λειομυώματα. Τα ινομυώματα είναι σφαιρικοί όγκοι που εμφανίζονται οπουδήποτε στο τοίχωμα της μήτρας. Τα ινομυώματα μήτρας που αναπτύσσονται προς το εσωτερικό της μήτρας λέγονται υποβλεννογόνια και συνήθως είναι αυτά τα ινομυώματα που προκαλούν τα σημαντικότερα προβλήματα. Όταν τα ινομυώματα είναι προς το εξωτερικό της μήτρας (υπορογόνια ινομυώματα μήτρας) ή όταν κρέμονται από αυτήν (τα μισχωτά ινομυώματα μήτρας) τότε δεν δημιουργείται συνήθως πρόβλημα.

Πώς δημιουργούνται και πότε εμφανίζονται;
Η αιτία της δημιουργίας τους είναι άγνωστη. Πρόκειται για μάζες από ίνες που περιπλέκονται ακανόνιστα μεταξύ τους και δημιουργούν μια σκληροελαστική μάζα. Όταν αυξηθούν αρκετά σε μέγεθος τότε μπορεί να νεκρωθεί το εσωτερικό τους και αυτό δημιουργεί πόνο.

Τα ινομυώματα μήτρας εμφανίζονται στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Μια γυναίκα μπορεί να έχει ένα ή πολλαπλά ινομυώματα, τα οποία μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα, ομαλά ή πολυλοβωτά. Μόνο το 2% των ινομυωμάτων σχετίζεται με κακοήθεια, δηλαδή μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή νεοπλάσματος, το σάρκωμα.

Συμπτώματα – Αντιμετώπιση
Μια γυναίκα με ινομυώματα μήτρας μπορεί να έχει συμπτώματα όπως αιμορραγία, αίσθημα πίεσης στην πύελο και δυσκολία στην ούρηση ή της αφόδευση Τα ινομυώματα υποχωρούν αυτόματα μετά την εμμηνόπαυση. Η ύπαρξη ινομυωμάτων ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στην εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης.

Δεν είναι απαραίτητη πάντα η αντιμετώπισή τους, παρά μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις. Η αντιμετώπισή τους είναι συνήθως χειρουργική. Υπάρχουν και εναλλακτικές θεραπείες του ινομυώματος οι οποίες μπορεί να είναι η χορήγηση φαρμάκων από το στόμα, όπως είναι η ουλιπριστάλη ή σε ενέσιμη μορφή, όπως είναι τα GnRH. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εμβολισμού ή η καταστροφή του ινομυώματος με θεραπευτικό υπέρηχο.

Χειρουργική Αντιμετώπιση
Οι παραπάνω εναλλακτικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές και σκοπό έχουν συνήθως την καθυστέρηση της χειρουργικής αντιμετώπισης του ινομυώματος. Στις μεγαλύτερες ηλικίες ή στις γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους η αντιμετώπιση του ινομυώματος μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρης της μήτρας. Στις γυναίκες που επιθυμούν τη διατήρηση της μήτρας, τότε γίνεται μόνο η εξαίρεση του ινομυώματος.

Η αφαίρεση του ινομυώματος είναι μια επέμβαση η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιότητα και χειρουργική ταχύτητα, διότι σε απαιτητικές περιπτώσεις μπορεί να απειληθεί η δυνατότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος. Μπορεί να γίνει με ανοιχτή τομή ή λαπαροσκοπικά.

Χειρουργική επέμβαση με τη χρήση ρομπότ

Η νεότερη εξέλιξη στην αφαίρεση ενός ινομυώματος γίνεται στην καλύτερη του μορφή ρομποτικά και η επέμβαση ονομάζεται ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική εκπυρήνιση ινομυώματος. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική δίχως τομή στο δέρμα. Αντ’ αυτού γίνονται 4 ή 5 μικρές οπές μεγέθους το πολύ έως 1 εκατοστό.

Στην κλειστή ή ενδοσκοπική τεχνική αφαίρεση του ινομυώματος ο χειρουργός αφού εντοπίσει τον όγκο φροντίζει να τον αφαιρέσει ολόκληρο χωρίς να τον ανοίξει και χωρίς να προκαλέσει καταστροφικές επιπτώσεις στον περιμετρικό ιστό της μήτρας. Όσο μεγαλύτερο είναι το ινομύωμα, τόσο πιο προσεχτική πρέπει να είναι η τεχνική. Αφού αφαιρεθεί το ινομύωμα ακολουθεί η αποκατάσταση της μήτρας με πολλαπλές ραφές. Το κλείσιμο της κοιλότητας του ινομυώματος πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην ανοιχθεί η εσωτερική κοιλότητα της μήτρας και να μην επηρεαστούν οι σάλπιγγες και τα μεγάλα αγγεία. Στο τέλος αφαιρείται το ινομύωμα μέσα από τις μικρές οπές, αφού τεμαχιστεί εντός της κοιλιάς. Αυτό όμως ενέχει κινδύνους και για αυτό είναι πολύ σημαντική η εμπειρία και η εξειδίκευση του γυναικολόγου χειρουργού.

Η ασθενής μετά το χειρουργείο του ινομυώματος λαμβάνει αναλγητική και αντιβιοτική αγωγή και επιστρέψει στην οικία της μετά από 1 έως 3 μέρες. Ο συνήθης χρόνος αποκατάστασης μετά από την αφαίρεση ενός ινομυώματος είναι ένας μήνας. Υπάρχει μέτριος πόνος μετά το χειρουργείο του ινομυώματος και για αυτό τοποθετείται επισκληρίδιος καθετήρας για την αντιμετώπισή του πόνου με την έγχυση αναλγητικών εντός του σπονδυλικού σωλήνα.

Αξιολογήσεις

Γράψτε Κριτική

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

  Ζητήστε ραντεβού online

  Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα και ένας εκπρόσωπός μας θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας

  Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

  ή καλέστε μας στα: 210 64.16.800 & 210 64.16.801