Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Απόφραξη δακρυϊκών σωληναρίων για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας

Απόφραξη δακρυϊκών σωληναρίων

Απόφραξη δακρυϊκών σωληναρίων: Τί είναι;

Τα δακρυϊκά σωληνάρια είναι τα κανάλια που οδηγούν την αποχέτευση των δακρύων. Υπάρχουν δύο άνω δακρυϊκά σωληνάρια από τα οποία παροχετεύεται το 20% και δύο κάτω από τα οποία παροχετεύεται το 80% των δακρύων. Τα βύσματα απόφραξης των δακρυϊκών σωληναρίων τοποθετούνται μέσα στα δακρυϊκά σωληνάρια εμποδίζοντας την αποχέτευση των δακρύων. Έτσι σε περίπτωση μειωμένης παραγωγής δακρύων βοηθούν την όποια ποσότητα δακρύων παράγεται, να παραμένει στον οφθαλμό, ούτως ώστε να περιορίζονται τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλούνται από την ξηροφθαλμία.

Πότε ενδείκνυται η τοποθέτηση των βυσμάτων αυτών;

Ενδείκνυται όταν τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας είναι πολύ έντονα και χρειάζεται η ενστάλαξη κολλυρίων φυσιολογικών δακρύων πολλές φορές την ημέρα. Όταν η ενστάλαξη των κολλυρίων αυτών δεν επαρκεί και το Schrimer Test είναι πολύ χαμηλό, η τοποθέτηση των βυσμάτων των δακρυϊκών σωληναρίων απαλλάσσει τις περισσότερες φορές από τα δυσάρεστα και ενοχλητικά συμπτώματα του ξηρού οφθαλμού.

Απόφραξη δακρυϊκών σωληναρίων: Πως τοποθετούνται; Υπάρχει πόνος κατά την τοποθέτησή τους;

Τοποθετούνται πολύ εύκολα στο εξωτερικό ιατρείο με ειδική λαβίδα ένθεσης χρησιμοποιώντας αναισθητικές σταγόνες κολλυρίου. Δεν υπάρχει καθόλου πόνος και η τοποθέτησή τους διαρκεί γύρω στα 30 δευτερόλεπτα. Ακολούθως ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Είναι τα βύσματα συτά μόνιμα ή χρειάζονται αντικατάσταση;

Συνήθως η διάρκεια ζωής τους είναι γύρω στον ένα χρόνο.

Τα βύσματα έχουν αποτέλεσμα σε όλους τους ασθενείς;

Στην πλειοψηφία των ασθενών ναι, ειδικά σε αυτούς που η ξηροφθαλμία οφείλεται σε χαμηλή παραγωγή δακρύων (πολύ χαμηλό Schrimer Test).

Πρέπει να προσαρμοστούν βύσματα και στα ανώτερα και στα κατώτερα δακρυϊκα σωληνάρια;

Συνήθως προσαρμόζονται στα κατώτερα, αφού έτσι επιτυγχάνεται να παραμένει στον οφθαλμό το 80% της παραγωγής των δακρύων. Αν τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας επιμένουν, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε και στο κλείσιμο των ανώτερων δακρυϊκών σωληναρίων.

Απόφραξη δακρυϊκών σωληναρίων: Παρενέργεις;

Πολύ σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί μόλυνση ή και ερεθισμός της περιοχής εμφύτευσης, που αντιμετωπίζεται με κολλύρια και με απομάκρυνση του βύσματος. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί υπερβολική ποσότητα δακρύων στον οφθαλμό ή και απώλεια του βύσματος με ανάγκη αποκατάστασής του από καινούριο.

    Ζητήστε ραντεβού online
    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801