Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στην Ευρωκλινική Αθηνών λειτουργεί το τμήμα υπερήχων το οποίο διαθέτει άριστο εξοπλισμό και στο οποίο διενεργείται το σύνολο των διαγνωστικών εξετάσεων και μεγάλη σειρά επεμβατικών πράξεων της σύγχρονης απεικονιστικής ιατρικής που αφορούν τους υπερήχους.

Όλες οι εξετάσεις διενεργούνται με βάση τις οδηγίες (Guidelines) του Αμερικάνικου Ινστιτούτου των Υπερήχων (American Institute of ultrasound in medicine).

Το υπερηχογράφημα είναι μια διαγνωστική μέθοδος η οποία προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του εξεταζομένου με ανώδυνο, ακίνδυνο (χωρίς ακτινοβολία) και αναίμακτο τρόπο και χωρίς εκείνος να κάνει κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.

Το υπερηχογράφημα αποτελεί εξέταση που προσφέρει ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες στον ιατρό, διευκολύνοντας έτσι το διαγνωστικό του έργο.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Πραγματοποιούνται οι εξετάσεις:

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ:

Τα όργανα που ελέγχονται είναι το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη, το πάγκρεας, οι νεφροί, ο σπλήνας, ο οπισθοπεριτοναϊκός χώρος, το έντερο και τα τοιχώματα της κοιλίας.

Συχνότερα ευρήματα:

 • Ήπαρ: Λιπώδης διήθηση, κύστεις, αιμαγγειώματα, αποστήματα, πρωτοπαθείς και μεταστατικοί όγκοι.
 • Χολή: Χολοκυστίτιδα, λίθοι χοληδόχου κύστεως.
 • Πάγκρεας: Παγκρεατίτιδα, πρωτοπαθείς όγκοι.
 • Νεφροί: Κύστεις, λιθίαση πυελοκαλυκικού συστήματος, πρωτοπαθείς όγκοι, νεφρική ανεπάρκεια.
 • Σπλήνας: Σπληνομεγαλία, ρήξη σπληνός.
 • Οπισθοπεριτοναϊκός χώρος: Ανεύρυσμα αορτής, διόγκωση λεμφαδένων.
 • Έντερο: Σκωληκοειδίτιδα, εκκολπωματίτιδα, ευμεγέθεις πρωτοπαθείς όγκοι του εντέρου.
 • Τοιχώματα κοιλίας: Κήλες (ομφαλοκήλη, βουβωνοκήλη) αιματώματα μυών, λιπώματα υποδόριου ιστού.

Με το υπερηχογράφημα αυτό ελέγχονται τα όργανα της κάτω κοιλίας και κυρίως η ουροδόχος κύστη, η μήτρα και οι ωοθήκες καθώς και ο προστάτης.

Τα πιο συχνά ευρήματα είναι:

 • Στην ουροδόχο κύστη: το θήλωμα, κυστίτιδες, λίθοι.
 • Στη μήτρα: ινομυώματα, το πάχος του ενδομητρίου.
 • Στις ωοθήκες: οι κύστεις και οι όγκοι των ωοθηκών.
 • Στις σάλπιγγες: οι φυσιολογικές σάλπιγγες δεν απεικονίζονται εκτός αν διογκωθούν.
 • Στον προστάτη: η υπερτροφία του προστάτη και το υπόλειμμα ούρων (ο καρκίνος του προστάτη δεν αναγνωρίζεται αξιόπιστα στο υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας).

Περαιτέρω υπερηχοτομογραφικός έλεγχος των οργάνων της κάτω κοιλίας με μεγαλύτερη ευκρίνεια γίνεται με το ενδοκολπικό και το διορθικό υπερηχογράφημα.

Στα επιφανειακά όργανα που ελέγχονται με υπερήχους περιλαμβάνονται ο οφθαλμός, ο τράχηλος, οι μύες, ο μαστός και οι όρχεις.
Τα πιο συχνά ευρήματα είναι:

 • Στον οφθαλμό: Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, αιματώματα, πάχυνση οφθαλμικών μυών.
 • Στον τράχηλο:
  • Θυρεοειδής: Όζοι θυρεοειδούς, βρογχοκήλη, θυρεοειδίτιδα, νεοπλάσματα
  • Παραθυρεοειδείς: Αδενώματα παραθυρεοειδών
  • Σιελογόνοι αδένες (παρωτίδες, υπογνάθιοι): Φλεγμονές, λίθοι
  • Στον έλεγχο του τραχήλου εξετάζονται και οι λεμφαδένες όσο αφορά το μέγεθός τους και το σχήμα τους και διακρίνονται σε καλοήθεις (φλεγμονώδεις) και κακοήθεις.
 • Μαστοί: Κύστεις, ινοαδενώματα, νεοπλάσματα, φλεγμονές (μαστίτιδα, αποστήματα)
 • Όσχεο: Φλεγμονές (επιδιδυμίτιδα, ορχίτιδα), αιματώματα, νεοπλάσματα
 • Μαλακά Μόρια (περιλαμβάνει τους μυς και τον υποδόριο ιστό): Αιματώματα, ρήξη τενόντων, κύστη Baker στο γόνατο, γαγγλιακές κύστεις κυρίως στον καρπό. Από τον υποδόριο ιστό ελέγχονται τα λιπώματα, όπως επίσης και το λεμφοίδημα.

Το διακολπικό υπερηχογράφημα (μέσα στον κόλπο) δίνει τη δυνατότητα απεικόνισης της μήτρας και των ωοθηκών με μεγάλη ευκρίνεια.
Με το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα εντοπίζονται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ακρίβεια οι βλάβες της μήτρας και των ωοθηκών, όπως τα ινομυώματα, η πάχυνση του ενδομητρίου και οι πολύποδες, οι κύστεις των ωοθηκών (κυρίως το πάχος του τοιχώματος και το περιεχόμενό τους), η διόγκωση σαλπίγγων και η έκτοπος κύηση.

Το διορθικό υπερηχοτομογράφημα (διαμέσου του ορθού) επιτυγχάνει υψηλή ευκρίνεια κατά την εξέταση του προστάτη.
Με το διορθικό υπερηχογράφημα απεικονίζεται λεπτομερώς το μέγεθος του προστάτη αδένα. Η ακρίβεια όμως της μεθόδου στην ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη παραμένει χαμηλή. Παράλληλα η εξέταση αυτή επιτρέπει την τοποθέτηση οδηγού για τη λήψη κατευθυνόμενων βιοψιών με λεπτή βελόνα.

Με την έγχρωμη υπερηχοτομογραφία (Triplex) μπορεί να ελεγχθεί η ροή του αίματος σε αγγεία του σώματος όπως στην αορτή, τις καρωτίδες, τις νεφρικές αρτηρίες, τις φλέβες και τις αρτηρίες άνω και κάτω άκρων.
Τα κυριότερα ευρήματα:
Αρτηρίες: Ανάδειξη της αθηρωματικής νόσου και του βαθμού στενώσεως των αρτηριών (καρωτίδων, αορτής, νεφρικών αρτηριών και αρτηρίες κάτω άκρων). Ανάδειξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής.
Φλέβες: Ανεπάρκεια φλεβών κάτω άκρων, έλεγχος κιρσών, θρόμβωση φλεβών. Επίσης με τους υπερήχους ελέγχονται αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες, αρτηριοφλεβικές επικοινωνίες, αιμάτωση νεοπλασιών, η βατότητα των μοσχευμάτων σε χειρουργημένους και αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς (fistula).

ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Με λεπτές βελόνες που καθοδηγούνται από τους υπερήχους, μπορούν να συλλεχθούν κύτταρα (FNA) ή τεμάχια ιστού (CORE BIOPSY) από διάφορα όργανα του σώματος όπως ο θυρεοειδής, οι λεμφαδένες, το ήπαρ, οι νεφροί, ο προστάτης ή να αναρροφηθούν συλλογές, έτσι ώστε με την βοήθεια του παθολογοανατόμου να επιτυγχάνεται ακριβής διάγνωση, ή να παρακεντηθούν συλλογές για θεραπευτικούς λόγους. Με τη βοήθεια των υπερήχων επίσης είναι δυνατό να παροχετευθούν συλλογές στην κοιλία ή το θώρακα.

Με τη χορήγηση ενδοφλέβιας σκιαγραφικής ουσίας (sonovue) σε εστιακές βλάβες κυρίως στο ήπαρ, μπορούν μεγάλη ακρίβεια να διακριθούν καλοήθεις από κακοήθεις βλάβες του οργάνου.

Με τη χρήση της ελαστογραφίας κυρίως σε επιφανειακά όργανα όπως ο θυρεοειδής, ο μαστός και ο προστάτης, μπορεί να καθοριστεί αν μία βλάβη είναι «σκληρή» ή «μαλακή» και αναλόγως να διεξαχθεί η ιστολογική ταυτοποίησή της.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το τμήμα διαθέτει ειδικούς υψίσυχνους ηχοβολείς οι οποίοι, χάρη στην υψηλή διακριτική τους ικανότητα, χρησιμοποιούνται στον έλεγχο με μεγάλη λεπτομέρεια των επιφανειακών οργάνων όπως ο θυρεοειδής, οι οφθαλμοί, οι όρχεις, ο μαστός και τα μαλακά μόρια.

Επίσης, ειδικά σχεδιασμένοι ηχοβολείς οι οποίοι εισέρχονται σε κοιλότητες του σώματος όπως το ορθό και ο κόλπος, επιτρέπουν να απεικονιστεί με μεγάλη ευκρίνεια ο προστάτης, η μήτρα και οι ωοθήκες

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Κορωναίος Θεόδωρος

Ακτινολόγος

  Ζητήστε ραντεβού online
  Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

  ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801