Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι διαταραχές των λιπιδίων (Δυσλιπιδαιμίες) είναι συχνές στην παιδική & εφηβική ηλικία και μπορεί να είναι κληρονομικές ή δευτεροπαθείς σε άλλες καταστάσεις.

Η ετερόζυγη οικογενής υπερχοληστερολαιμία (Heterozygous familial hypercholesterolemia, HeFH) είναι η συχνότερη μορφή κληρονομικής δυσλιπιδαιμίας που διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται από την παιδική ηλικία, με στόχο την πρόληψη της πρώιμης αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου, αργότερα, στην ενήλικη ζωή. Η HeFH είναι αρκετά συχνή (1 στα 250-400 παιδιά) και η πιθανότητα να την κληρονομήσει ένα παιδί, όταν ο ένας γονέας έχει οικογενή υπερχοληστερολαιμία, είναι 50%. Χαρακτηρίζεται συνήθως από μεγάλη αύξηση της LDL-χοληστερόλης, ενώ ένας σημαντικός αριθμός έχει και αυξημένα επίπεδα μιας άλλης λιποπρωτεΐνης, της λιποπρωτεΐνης (a), [Lp(a)].

Η Lp(a) αποτελεί, εκτός από παράγοντα αθηροσκλήρωσης, παράγοντα θρομβοφιλίας, κληρονομείται όπως και η HeFH και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι η μοναδική διαταραχή.

Από την άλλη πλευρά, η επιδημική έξαρση που έχει λάβει η παχυσαρκία στη χώρα μας οδήγησε σε μεγάλη αύξηση του αριθμού των παιδιών και εφήβων με δυσλιπιδαιμία. Η δυσλιπιδαιμία αυτή χαρακτηρίζεται κυρίως από αύξηση των τριγλυκεριδίων, μείωση της  HDL-χοληστερόλης («καλή») και μέτρια αύξηση της LDL-χοληστερόλης («κακή»), με επικράτηση των μικρών-πυκνών μορίων της (sdLDL), που είναι περισσότερο αθηρογόνα. Επιπλέον, η παιδική και εφηβική παχυσαρκία συνοδεύονται από υπερινσουλιναιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ενηλίκου, από αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένη φλεγμονή και άλλες διαταραχές που αυξάνουν έτι περαιτέρω τον κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου.

Ακόμη, πολυάριθμες άλλες νόσοι και καταστάσεις οδηγούν σε δυσλιπιδαιμία (δευτεροπαθής), μεταξύ των οποίων ο υποθυρεοειδισμός και άλλες ενδοκρινικές διαταραχές, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στις έφηβες, η χρόνια νεφρική νόσος, ηπατικές νόσοι, χρόνια φλεγμονώδη & αυτοάνοσα νοσήματα, λήψη φαρμάκων όπως είναι τα αντι-επιληπτικά, κ.ά.

Τέλος, οι υπολιπιδαιμίες, δηλαδή τα πολύ χαμηλά επίπεδα λιπιδίων-λιποπρωτεϊνών, μπορεί να είναι κληρονομικές ή δευτεροπαθείς σε άλλες καταστάσεις και μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές στην αύξηση, δυσαπορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, αναιμία και άλλες διαταραχές και συχνά απαιτούν έλεγχο και αντιμετώπιση.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στο Ιατρείο Διαταραχών των Λιπιδίων (Λιπιδαιμικό) της Ευρωκλινικής Παίδων εξετάζονται, ελέγχονται και αντιμετωπίζονται παιδιά και έφηβοι (έως 18 ετών) με Δυσλιπιδαιμίες:

  • Υπερλιπιδαιμίες: κληρονομικές ή δευτεροπαθείς σε άλλες καταστάσεις όπως σε παιδιά και εφήβους με αυξημένο βάρος σώματος, ενδοκρινολογικά προβλήματα, χρόνια νεφρική νόσο, νεοπλασματική ή άλλη νόσο, σε παιδιά και εφήβους που λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή με φάρμακα που προκαλούν υπερλιπιδαιμία και σε έφηβες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
  • Υπολιπιδαιμίες: Παιδιά στα οποία διαπιστώνονται παθολογικά χαμηλά επίπεδα λιπιδίων.

Στα παιδιά που επισκέπτονται το ιατρείο:

  • Δίνονται εξατομικευμένες οδηγίες διατροφής, ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και τα επίπεδα λιπιδίων, για την αντιμετώπιση των διαταραχών.
  • Όταν χορηγείται φαρμακευτική αγωγή δίδεται έντυπο με οδηγίες για τις πιθανές ανεπιθύμητες δράσεις, τις συνεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και την παρακολούθηση.
  • Όταν επισκέπτονται το πρωϊνό Ιατρείο δίνεται η δυνατότητα πλήρους εργαστηριακού ελέγχου την ίδια ημέρα της επίσκεψης.
  • Δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας, για οποιαδήποτε διευκρίνιση απαιτηθεί ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει, στο e-mail του ιατρείου (garoufi.lipids@yahoo.com).

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το ιατρείο συνεργάζεται με τα Εργαστήρια και με άλλα τμήματα της Κλινικής όπως το Παιδοκαρδιολογικό και το Τμήμα Υπερήχων Παίδων.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΩΝ ΛΙΠΙΔΙΩΝ (ΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΟ)

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801