Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

ΜΟΝΑΔΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ (STROKE UNIT)

Στη Μονάδα Εγκεφαλικών της Ευρωκλινικής Αθηνών εφαρμόζονται οι πιο εξελιγμένες θεραπείες για το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου, μειώνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας και αναπηρίας για τους ασθενείς μας.

Στη ΜΕΕ πραγματοποιούνται:

 • Ταχεία εκτίμηση ασθενών – Οι ασθενείς που προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εκτιμώνται ταχύτατα από εξειδικευμένη ομάδα ιατρών και νοσηλευτών
 • Άμεση θεραπευτική προσέγγιση – Χορηγείται θρομβολυτική θεραπεία εφόσον ο έλεγχος με αξονική είναι υποστηρικτικός υπέρ ισχαιμικού εγκεφαλικού
 • 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα – Παρακολούθηση και monitoring των ασθενών των ασθενών που νοσηλεύονται σε συνδυασμό με εντατική φυσικοθεραπεία και λογοθεραπεία
 • Διεπιστημονική ομάδα ειδικών αποτελούμενη από νευρολόγους, νευροχειρουργούς, επεμβατικούς ακτινολόγους, αναισθησιολόγους, καρδιολόγους, παθολόγους και εξειδικευμένους νοσηλευτές, είναι διαθέσιμη 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ "ESO STROKE UNIT"

Η πρότυπη Μονάδα Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών της Ευρωκλινικής Αθηνών έλαβε πρόσφατα την πιστοποίηση “ESO Stroke Unit” από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εγκεφαλικών (European Stroke Organization). Η αναγνώριση αυτή εντάσσει την Ευρωκλινική και την Ελλάδα στο επιλεγμένο δίκτυο των νοσοκομείων της Ευρώπης, που διαθέτουν τα υψηλά ποιοτικά κριτήρια παροχής εξειδικευμένης υποστήριξης και θεραπείας σε ασθενείς με εγκεφαλικό. Η Μονάδα Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών της Ευρωκλινικής επιτυγχάνει αποδεδειγμένα σε σύγκριση με μη-πιστοποιημένες μονάδες:

 • Γρηγορότερη πρόσβαση σε θεραπεία
 • Μείωση θνησιμότητας και αναπηρίας
 • Μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο
 • Μικρότερο χρόνο αποκατάστασης
 • Πρώιμη κινητοποίηση ασθενών
 • Αποφυγή επιπλοκών
 • Δευτερογενή πρόληψη εγκεφαλικού στο 100% των ασθενών

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Το ένα τρίτο των ασθενών που προσέρχονται για εκτίμηση στη Μονάδα Εγκεφαλικών με πιθανό εγκεφαλικό, ενδεχομένως πάσχουν από άλλο νευρολογικό νόσημα (π.χ. άλλα νοσήματα του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού ή των περιφερικών νεύρων κ.τ.λ.) ή υπάρχουν άλλα παθολογικά αίτια για την κατάσταση της υγείας τους. Γι’ αυτό οι ασθενείς εκτιμώνται απαραίτητα παθολογικά προκειμένου πάντοτε να λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία είτε ως νοσηλευόμενοι είτε ακόμη και μετά το εξιτήριό τους.

ΘΡΟΜΒΟΛΥΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ

Όταν ένας ασθενής με υποψία εγκεφαλικού προσέρχεται στο Τμήμα Επειγόντων της Ευρωκλινικής εκτιμάται άμεσα και ταχύτατα από εξειδικευμένο νευρολόγο προκειμένου να διευκρινιστεί εάν όντως υφίσταται εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν η κλινική νευρολογική εξέταση είναι παθολογική, ο ασθενής μεταφέρεται κατευθείαν στον Αξονικό Τομογράφο και υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Διαπιστώνεται έτσι αν το εγκεφαλικό οφείλεται σε απόφραξη αρτηρίας του εγκεφάλου (ισχαιμικό εγκεφαλικό) ή σε ρήξη αγγείου (αιμορραγικό εγκεφαλικό). Σε περίπτωση απόφραξης ο ασθενής μεταφέρεται στη Μονάδα Εγκεφαλικών και χορηγείται ενδοφλέβια θρομβόλυση. Το φάρμακο μεταφέρεται με την κυκλοφορία του αίματος μέχρι το αγγείο που είναι κλειστό, διαλύει τον θρόμβο και αποκαθιστά την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι άμεσα και τα συμπτώματα του εγκεφαλικού εξαφανίζονται. Ακόμη όμως και αν δε συμβεί αυτό άμεσα, ξέρουμε ότι μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα είναι καλύτερα για τον ασθενή που θα λάβει τη θεραπεία.

Οι ασθενείς επωφελούνται από τη θεραπεία της θρομβόλυσης τόσο περισσότερο, όσο γρηγορότερα τη λάβουν. Στη Μονάδα Εγκεφαλικών ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο ενεργειών. Συγκεκριμένα, καταγράφεται ακριβώς η ώρα που προσήλθε ο ασθενής (“door time”), καθώς και τα βήματα και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται έως την ώρα που λαμβάνει το φάρμακο (“needle time”). Η διάρκεια ανάμεσα στα δύο αυτά κομβικά σημεία της θεραπείας για τον ασθενή ονομάζεται “door-to-needle time” και η Μονάδα Εγκεφαλικών της Ευρωκλινικής διαθέτει από τις μικρότερες πανελλαδικά (42λεπτά ). Σε κάθε περίπτωση κάθε περιστατικό επανεξετάζεται ενδελεχώς μετά το πέρας της θρομβόλυσης, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η ποιότητα και οι χρόνοι ανταπόκρισης.

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στη Μονάδα Εγκεφαλικών οι ασθενείς θα εκτιμηθούν από μια πλειάδα επαγγελματιών υγείας, καθένας από τους οποίους συμβάλει ενεργά με την εξειδίκευσή του στην περαιτέρω διαχείριση των προβλημάτων υγείας που είτε προκάλεσαν το εγκεφαλικό είτε είναι απότοκα του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Νοσηλευτές

Οι νοσηλευτές μας είναι εκπαιδευμένοι στη φροντίδα των ασθενών με εγκεφαλικό. Η Μονάδα Εγκεφαλικών οργανώνει ανά τρίμηνο εκπαιδευτικά σεμινάρια, διαλέξεις και προσομοιώσεις περιστατικών προκειμένου να διατηρείται υψηλό το επίπεδο εξειδίκευσης των νοσηλευτών, ενώ ιδιαίτερη θέση κατέχει η «Νοσηλεύτρια Μονάδας Εγκεφαλικών» (Stroke Nurse).

Θεραπευτές

Κάθε ασθενής που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εγκεφαλικών εκτιμάται εντός 24 ωρών από φυσικοθεραπευτές (κινητικές δεξιότητες, κινητικά ελλείματα, δυνατότητα βάδισης, ορθοστάτησης και ισορροπίας κ.τ.λ.) και λογοθεραπευτές (εκτίμηση λόγου και κατάποσης)

Ιατρικό Προσωπικό

Οι ασθενείς καθημερινά εξετάζονται από Νευρολόγο της Μονάδας Εγκεφαλικών καθώς και από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, που πιθανά θα χρειαστούν επικουρικά. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην αιτιολογική διερεύνηση του εγκεφαλικού και τη δευτερογενή πρόληψη. Ο νευρολόγος εφημερίας είναι συνήθως αυτός που χειρίζεται την επείγουσα πρώτη φάση νοσηλείας των ασθενών και αυτός που θα χορηγήσει την θρομβόλυση. Οι νευρολόγοι της ομάδας που στελεχώνουν την Μονάδα Εγκεφαλικών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους. Η χρήση Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου Ασθενή δίνει τη δυνατότητα πλήρους πρόσβασης σε πραγματικό χρόνο στο ιστορικό και την εργαστηριακό έλεγχο του ασθενή, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ενημέρωση των ιατρών της Μονάδας και η από κοινού, συντονισμένη λήψη των απαραίτητων ιατρικών αποφάσεων.

 

ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Η διαχείριση των ασθενών με εγκεφαλικό εξαρτάται σημαντικά από τις πληροφορίες που λαμβάνονται από την απεικόνιση του εγκεφάλου στην οξεία φάση και μάλιστα από την ταχύτητα με την οποία οι πληροφορίες αυτές φτάνουν στον ειδικό νευρολόγο, καθώς όσο γρηγορότερα πραγματοποιηθεί η απεικονιστική διερεύνηση τόσο γρηγορότερα θα δοθεί θεραπεία στον ασθενή. Τη λύση στο παραπάνω πρόβλημα φέρνει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence).

Η Μονάδα Εγκεφαλικών της Ευρωκλινικής, επενδύοντας στις καινοτόμες τεχνολογίες, είναι η μόνη στην Ελλάδα που διαθέτει το πρωτοποριακό λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης «e-Stroke» της εταιρείας Brainomix, για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική διάγνωση και θεραπεία των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το «e-Stroke» αποτελεί ένα υπερσύγχρονο διαγνωστικό λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence), το οποίο παρέχει μεγαλύτερη αξιοπιστία και ταχύτητα στη διαγνωστική προσπέλαση των απεικονιστικών εξετάσεων του εγκεφάλου, προσδιορίζοντας με ακρίβεια το μέγεθος και την περιοχή του εγκεφάλου που πάσχει από εγκεφαλικό. Με αυτό τον τρόπο, ο ασθενής λαμβάνει τη βέλτιστη απεικονιστική προσέγγιση  με ελαχιστοποίηση των παρενεργειών από ακτινοβολία και σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη ιατρική προσέγγιση, επιταχύνεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων και αυξάνεται κατά 70% το ποσοστό των ασθενών που μπορούν να δεχθούν θεραπεία.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Ντάβου Μάρθα

Νευρολόγος

  Ζητήστε ραντεβού online
  Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

  ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801