Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Διατροφή Βρέφους

διατροφή βρέφους

Διατροφή Βρέφους: Σημασία & Πρώιμα Στάδια

Η σωστή διατροφή του βρέφους αποτελεί σημαντική παράμετρο για την υγεία ενός παιδιού κατά την ανάπτυξη του. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται από την πρώτη ημέρα της ζωής του και καθ’ όλη τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας, γιατί τίθενται οι βάσεις για τη σωματική και πνευματική του ανάπτυξη.  Το βρέφος τριπλασιάζει το βάρος του και αυξάνει κατά 50% το μήκος του στον 1ο χρόνο ζωής. Για να επιτευχθεί η ραγδαία αυτή ανάπτυξη και να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζεται τροφή με πλούσια θερμιδική και θρεπτική αξία.

Το γάλα της μητέρας είναι η ιδανική τροφή για το βρέφος , αφού αποτελεί ένα ΄΄μείγμα΄΄ θρεπτικών συστατικών και βιολογικών παραγόντων τα οποία βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία μεταξύ τους , έχει υψηλή διατροφική αξία και σύνθεση ,που κανένα ξένο γάλα δε μπορεί να “μιμηθεί”.Ο θηλασμός προάγει επίσης το δεσμό μητέρας- παιδιού και έχει βρεθεί από μελέτες να συνδέεται με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και χαμηλότερη επίπτωση λοιμώξεων κατά την παιδική ηλικία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους. Μετά την περίοδο αυτή, και προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες διατροφικές τους ανάγκες, τα βρέφη θα πρέπει να λαμβάνουν ασφαλή και επαρκή συμπληρωματική τροφή, ενώ παράλληλα συνεχίζουν τον μητρικό θηλασμό έως τα δύο χρόνια της ζωής ή και περισσότερο.

Όταν η μητέρα δεν μπορεί ή δεν τα καταφέρνει να θηλάσει, για τη διατροφή του βρέφους χρησιμοποιούνται τα τροποποιημένα γάλατα.

Αυτά βασίζονται κυρίως στο αγελαδινό γάλα και διακρίνονται σε γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας για βρέφη μέχρι 6 μηνών και δεύτερης βρεφικής ηλικίας για τα μεγαλύτερα βρέφη. Το ξένο γάλα υφίσταται αρκετές τροποποιήσεις για να παρασκευαστούν τα βρεφικά γάλατα. Μειώνεται αρκετά η περιεκτικότητα σε πρωτείνη, αφαιρείται το ζωικό λίπος και προστίθεται μείγμα φυτικών ελαίων, προστίθενται βιταμίνες και ιχνοστοιχεία με σκοπό την προσομοίωση του με το μητρικό. Επομένως μη εμπλουτισμένο και μη τροποποιημένο ξένο γάλα είναι ακατάλληλο για τα βρέφη. Μπορεί όμως η βιοχημική σύνθεση των τροποποιημένων γαλάτων να ΄΄μοιάζει’’ με το μητρικό , λείπουν όμως όλοι οι βιολογικοί παράγοντες (ανοσοσφαιρίνες, αντισώματα, ορμόνες) που κάνουν το μητρικό γάλα αναντικατάστατο.
Στο μωρό πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να προσδιορίζει εκείνο πόσο και πότε τρώει. Μερικά μωρά στην αρχή πεινάνε κάθε δύο ώρες, ημέρα και νύχτα ενώ άλλα κάνουν μεγαλύτερα μεσοδιαστήματα. Είναι καλύτερα να ταίζουμε το μωρό όταν είναι πεινασμένο και το ζητά, έτσι αισθάνεται ασφάλεια και μαθαίνει να εμπιστεύεται.

5ος/ 6ος Μήνας & Έναρξη στερεών τροφών

Κάπου ανάμεσα στον 5ο με 6ο μήνα γίνεται σταδιακά η εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους. Το μητρικό γάλα ή το τροποποιημένο γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας παρέχουν πλήρη θρεπτική και θερμιδική κάλυψη μέχρι τον 6 μήνα της ζωής. Μετά τον 6ο μήνα είναι απαραίτητη η εισαγωγή νέων συμπληρωματικών τροφών. Η εισαγωγή στο διαιτολόγιο στερεών τροφών συμβαδίζει με την ωρίμανση του πεπτικού συστήματος και την αναπτυξιακή εξέλιξη του βρέφους. Στην ηλικία αυτή των 6 μηνών ,το μωρό στηρίζει τέλεια το κεφάλι του, κάθεται με υποστήριξη, κρατά αντικείμενα στην παλάμη του, τα φέρνει στο στόμα, δείχνει την πείνα του ανοίγοντας το στόμα, αρχίζει να καταπίνει με μεγαλύτερη ευκολία, δείχνει τη δυσαρέσκεια του σπρώχνοντας το κορμί του προς τα πίσω. Όταν δεν έχουν αναπτυχθεί οι μηχανισμοί αυτοί δεν είναι σωστό να πιέσουμε το βρέφος να αρχίσει τις στερεές τροφές.

Οι τροφές αυτές πρέπει να είναι θρεπτικά πλήρεις ώστε να αντικαταστήσουν το γάλα. Δεν υπάρχει καθορισμένη σειρά εισαγωγής των τροφίμων. Οι επιλεγόμενες τροφές ποικίλουν και καθορίζονται συχνά από τις διατροφικές συνήθειες, τις πολιτισμικές παραδόσεις, καθώς και από τη διαθεσιμότητα των τροφίμων ενός τόπου. Ωστόσο, προτεινόμενες πρώτες τροφές για τη διατροφή του βρέφους, αποτελούν πλούσιες τροφές σε σίδηρο και βιταμίνες, όπως τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα σιδήρου , τα λαχανικά και τα φρέσκα φρούτα.

Πρέπει να αφήνουμε τουλάχιστον 3 ή και παραπάνω μέρες ανάμεσα στη εισαγωγή καινούργιας τροφής για να μπορούμε να προσθέσουμε κάποια άλλη. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε εύκολα να υποψιαστούμε αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποια τροφή.
Δεν χρειάζεται να καθυστερήσει η εισαγωγή όλων των ομάδων τροφών ακόμη και των αλλεργιογόνων τροφών, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα, το διαιτολόγιο του να περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, ψαριών και θαλασσινών .
Tα φρούτα θα πρέπει να χορηγούνται σε κομματάκια ή αλεσμένα (ανάλογα με την ηλικία του βρέφους) και όχι ως χυμό που πρέπει να αποφεύγεται.

Ένα βρέφος μπορεί να χρειαστεί να λάβει μια νέα γεύση τουλάχιστον 8 έως 10 φορές πριν από την τελική αποδοχή της, γι’ αυτό και πρέπει να ενθαρρύνονται οι γονείς να επιμένουν στην προσφορά κάθε νέας τροφής. Συστήνεται η κατανάλωση σπιτικών βρεφικών τροφών, που προετοιμάζονται σωστά, με φρέσκα και υγιεινά υλικά.

Αλάτι και ζάχαρη καλό είναι να αποφεύγονται για τον κίνδυνο υπέρτασης, παχυσαρκίας και τερηδόνας. Δεν πρέπει να γίνεται περιορισμός του λίπους κάτω του έτους αφού είναι κύρια πηγή ενέργειας, λιποδιαλυτών βιταμινών και απαραιτήτων για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος λιπαρών οξέων.

Το φρέσκο, μη τροποποιημένο γάλα εμπορίου, το μέλι, οι χυμοί φρούτων (τυποποιημένοι ή φρέσκοι), το τσάι και άλλα αφεψήματα, ολόκληροι ξηροί καρποί ή ολόκληρα στρογγυλά φρούτα λόγω του κινδύνου πνιγμονής αποτελούν τροφές που απαγορεύονται τον 1ο χρόνο ζωής.

Η ποσότητα των στερεών τροφών που τρώει το βρέφος αυξάνει σταδιακά και μειώνεται η ποσότητα του προσλαμβανομένου γάλατος σε περίπου 500 ml γύρω στον 1 χρόνο ζωής. Λόγω της μείωσης του γάλατος είναι αναγκαία η χορήγηση υγρών και κυρίως νερού.
Αυτές είναι οι γενικές αρχές της διατροφής τον πρώτο χρόνο ζωής .Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στην ηλικία αυτή τα μωρά αισθάνονται την πείνα και τον κορεσμό αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν καλά μαζί μας.

Εμείς πρέπει να τους παρέχουμε σε τακτά διαστήματα ποικιλία ενδεδειγμένων τροφών και να τα αφήσουμε να αποφασίσουν εκείνα πόσο θα φάνε. Στο τέλος της ημέρας, θα φάνε αυτό που χρειάζονται παρόλο που η ποσότητα από το ένα γεύμα στο άλλο μπορεί να διαφέρει σημαντικά.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801