Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Κότσι: Νέα Τεχνική Αντιμετώπισης

κότσι

Κότσι: νέα τεχνική αντιμετώπισης

Το κότσι ή όπως αναφέρεται στην ιατρική διάλεκτο βλαισός μέγας δάκτυλος αποτελεί μια διόγκωση της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Σχηματίζεται τόσο από τα οστά του πρώτου δακτύλου του ποδιού, όσο και από τον ορογόνο θύλακο που καλύπτει την πρώτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση.

Πως εμφανίζεται το κότσι;

Όσο το κότσι μεγαλώνει, η άρθρωση αρχίζει να προεξέχει προς την εσωτερική πλευρά του ποδιού δημιουργώντας μια αντιαισθητική και πολλές φορές επώδυνη παραμόρφωση. Συνήθως τα κότσια συνοδεύονται με σφυροδακτυλία των γειτονικών δακτύλων καθώς και μεταταρσαλγία δηλαδή πόνο και υπερκερατώσεις στην πρόσθια επιφάνεια του πέλματος.

Κότσι: ποιοι πρέπει να προσέχουν – παράγοντες επιβάρυνσης

Το κότσι εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που κάνουν παρατεταμένη χρήση στενών υποδημάτων. Ακατάλληλα θεωρούνται συνήθως τα παπούτσια με στενή μύτη και ψηλό τακούνι. Η κληρονομικότητα και η αρθρίτιδα παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο, καθώς ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος έχει παρατηρηθεί και σε πρωτόγονες φυλές που δεν φόρεσαν ποτέ παπούτσια. Το κότσι εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες σε αναλογία 9 προς 1. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 88% των γυναικών φορά στενά παπούτσια και από αυτές το 55% έχουν κότσι.

τι αποτελεί ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση:

Το κότσι συνιστάται να αντιμετωπίζεται με χειρουργείο όταν:

 • Η αισθητική παραμόρφωση ή και η εφίππευση των δακτύλων είναι έντονη
 • Συνοδεύεται από πόνο που παρεμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες
 • Υπάρχει χρόνιος ερεθισμός και πρήξιμο που δεν βελτιώνεται με φάρμακα
 • Τα δάκτυλα εμφανίζουν δυσκαμψία

Ποια είναι η καταλληλότερη τεχνική επέμβασης για το κότσι;

Υπάρχουν εκατοντάδες τεχνικές για την διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου και των συνοδών παραμορφώσεων του πρόσθιου ποδός. Το πρόβλημα μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ότι οι επεμβάσεις αυτές, ήταν πολύ επώδυνες και απαιτούσαν παρατεταμένη ναρθηκοποίηση του ποδιού, δηλαδή εφαρμογή ειδικού άκαμπτου υποδήματος για αρκετούς μήνες.

Σήμερα με την χρήση σύγχρονων ειδικών εργαλείων και χάρη σε ειδικές τεχνικές, το μεγαλύτερο ποσοστό των παθήσεων αυτών μπορεί να αντιμετωπισθεί με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές μέσα από μικρές οπές που δεν ξεπερνούν τα 5 χιλιοστά.

Η ασθενής χειρουργείται κάτω από την επίδραση τοπικής αναισθησίας και πηγαίνει αυθημερόν σπίτι της, χωρίς να πονά και με την δυνατότητα να περπατά από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε 2 κιόλας εβδομάδες μπορεί να φορέσει αθλητικό παπούτσι και να επανέλθει στις συνηθισμένες της δραστηριότητες.

Τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνικής είναι:

 • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
 • Τοπική αναισθησία
 • Ημερήσια νοσηλεία
 • Αόρατες σχεδόν τομές, αισθητικά ανώτερες από οποιαδήποτε άλλη τεχνική
 • Άμεση φόρτιση
 • Ταχύτερη επαναφορά στις δραστηριότητες και την εργασία

Όπως και με την αρθροσκόπηση την δεκαετία του ‘80 οι διαδερμικές τεχνικές φέρνουν την επανάσταση. Σε αυτόν τον τομέα. Το μέλλον της αποκατάστασης των παραμορφώσεων του άκρου ποδός είναι εδώ, και λέγεται ελάχιστα επεμβατική χειρουργική.

  Ζητήστε ραντεβού online
  Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

  ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801