Κότσι: Νέα Τεχνική Αντιμετώπισης

Αρχική / Άρθρα / Ευρωκλινική Αθηνών / Ορθοπαιδική / Κότσι: Νέα Τεχνική Αντιμετώπισης
logo-group-greek

Κότσι: Νέα Τεχνική Αντιμετώπισης

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος ή αυτό που στην καθομιλουμένη αναφερόμαστε ως κότσι αποτελεί μια διόγκωση της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Σχηματίζεται τόσο από τα οστά του πρώτου δακτύλου του ποδιού, όσο και από τον ορογόνο θύλακο που καλύπτει την πρώτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση.

Όσο το κότσι μεγαλώνει, η άρθρωση αρχίζει να προεξέχει προς την εσωτερική πλευρά του ποδιού δημιουργώντας μια αντιαισθητική και πολλές φορές επώδυνη παραμόρφωση. Συνήθως τα κότσια συνοδεύονται με σφυροδακτυλία των γειτονικών δακτύλων καθώς και μεταταρσαλγία δηλαδή πόνο και υπερκερατώσεις στην πρόσθια επιφάνεια του πέλματος.

Τα κότσια εμφανίζονται συνήθως σε άτομα που κάνουν παρατεταμένη χρήση στενών υποδημάτων. Ακατάλληλα θεωρούνται συνήθως τα παπούτσια με στενή μύτη και ψηλό τακούνι. Η κληρονομικότητα και η αρθρίτιδα παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο, καθώς ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος έχει παρατηρηθεί και σε πρωτόγονες φυλές που δεν φόρεσαν ποτέ παπούτσια. Τα κότσια εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες σε αναλογία 9:1. Μελέτες έχουν δείξειότι το 88% των γυναικών φορά στενά παπούτσια και από αυτές το 55% έχουν κότσια.

Ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση είναι:

• Η αισθητική παραμόρφωση ή και η εφίππευση των δακτύλων

• Ο πόνος που παρεμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες

• Ο χρόνιος ερεθισμός και το πρήξιμο που δεν βελτιώνεται με φάρμακα

• Η δυσκαμψία των δακτύλων

Υπάρχουν εκατοντάδες τεχνικές για την διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου και των συνοδών παραμορφώσεων του πρόσθιου ποδός. Το πρόβλημα μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν οτι οι επεμβάσεις αυτές, ήταν πολύ επώδυνες και απαιτούσαν παρατεταμένη ναρθηκοποίηση του ποδιού, δηλαδή εφαρμογή ειδικού άκαμπτου υποδήματος για αρκετούς μήνες.

Σήμερα με την χρήση σύγχρονων ειδικών εργαλείων και χάρη σε ειδικές τεχνικές, το μεγαλύτερο ποσοστό των παθήσεων αυτών μπορεί να αντιμετωπισθεί με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές μέσα από μικρές οπές που δεν ξεπερνούν τα 5 mm. Η ασθενής χειρουργείται κάτω από την επίδραση τοπικής αναισθησίας και πηγαίνει αυθημερόν σπίτι της, χωρίς να πονά και με την δυνατότητα να περπατά από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε 2 κιόλας εβδομάδες μπορεί να φορέσει αθλητικό παπούτσι και να επανέλθει στις συνηθισμένες της δραστηριότητες.

Τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνικής είναι:

• Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος

• Τοπική αναισθησία

• Ημερήσια νοσηλεία

• Αόρατες σχεδόν τομές, αισθητικά ανώτερες από οποιαδήποτε άλλη τεχνική

• Άμεση φόρτιση

• Ταχύτερη επαναφορά στις δραστηριότητες και την εργασία

Όπως και με την αρθροσκόπηση την δεκαετία του ‘80 οι διαδερμικές τεχνικές φέρνουν την επανάσταση. Σε αυτόν τον τομέα. Το μέλλον της αποκατάστασης των παραμορφώσεων του άκρου ποδός είναι εδώ, και λέγεται ελάχιστα επεμβατική χειρουργική.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΤ' ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

  • Share This