Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Πρέπει να καθυστερήσω την επέμβαση του καταρράκτη;

επέμβαση καταρράκτη

Πρέπει να καθυστερήσω την επέμβαση του καταρράκτη όσο περισσότερο γίνεται;

Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση έτσι και για τον καταρράκτη, χρειάζεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προχωρήσετε στην αντιμετώπιση του. Όταν τα κλινικά συμπτώματα είναι ξεκάθαρα, και αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής σας καλό θα ήταν να χειρουργηθείτε. Ορισμένες φορές όμως, υπάρχουν βάσιμες αιτίες για προβείτε σε εγχείρηση καταρράκτη με το που εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα, παρά να περιμένετε να εμφανισθούν πιο έντονα τα συμπτώματα αυτά. Σε κάποιες περιπτώσεις η επέμβαση καταρράκτη είναι πιο επικίνδυνη, για αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις, ίσως είναι καλύτερα να γίνεται νωρίτερα η επέμβαση.

Είναι μια διαδικασία ελάχιστα επεμβατική και προτείνεται να γίνει νωρίτερα για τους παρακάτω λόγους:

Έχετε γλαύκωμα ή υποψία γλαυκώματος;

Οι ειδικοί του γλαυκώματος γνωρίζουν πως η επέμβαση του καταρράκτη είναι η καλύτερη χειρουργική επέμβαση για μερικά ειδή γλαυκώματος. Μπερδευτήκατε; οι δύο ασθένειες δεν συγγενεύουν ούτε η μία είναι υπεύθυνη για την άλλη. Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από ορισμένους τύπους γλαυκώματος έχουν προβλήματα με την κυκλοφορία του υδατοειδούς υγρού στους οφθαλμούς τους. Όταν δίνουμε θεραπεία για το γλαύκωμα, ο στόχος είναι να διευκολύνουμε την ανταλλαγή των υγρών μέσα στο μάτι, και έτσι να μειώσουμε την ενδοφθάλμια πίεση. Η εγχείρηση του καταρράκτη, όπου ενδείκνυται, περιλαμβάνει την απομάκρυνση του φακού του οφθαλμού και την αντικατάστασή του με ένα πολύ μικρότερο ενδοφακό (ΙOL). Αυτό διευκολύνει σημαντικά την κυκλοφορία του υδατοειδούς υγρού στον οφθαλμό. Επίσης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης γλαυκώματος κλειστής γωνίας .

Σύνδρομο ψευδοαποφολίδωσης

Αυτή είναι μια ασθένεια του συνδετικού ιστού που προκαλεί αδυναμία στις μικροσκοπικές ίνες που συγκρατούν τον κρυσταλλοειδή φακό στην θέση του. Ο χειρισμός του φακού κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να είναι αρκετός για να σπάσει κάποιες από τις ίνες αυτές με αποτέλεσμα την κακή έκβαση του χειρουργείου. Συνήθως η κόρη του οφθαλμού στο σύνδρομο αυτό δεν μπορεί εύκολα να διασταλεί. Εάν αυτή η ασθένεια είναι παρούσα, η εγχείρηση του καταρράκτη φέρει μικρότερους διεγχειρητικούς κινδύνους όταν πραγματοποιείται το συντομότερο.

Υπερμετρωπία

Η εγχείρηση καταρράκτη φέρνει πολλαπλά οφέλη σε άτομα με υπερμετρωπία. Όχι μόνο θα απαλλαγείτε από τα συμπτώματα του καταρράκτη (θάμβος) αλλά και από τα βαριά γυαλιά που φοράτε για την υπερμετρωπία σας. Το τρίτο πλεονέκτημα είναι η μείωση του κινδύνου για γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Εάν έχετε υπερμετρωπία συνήθως έχετε λιγότερο χώρο στο εσωτερικό του ματιού σας και ένα στενό χώρο μεταξύ της ίριδας σας ( έγχρωμο τμήμα του ματιού) και του κερατοειδή (μπροστινό μέρος του ματιού), με αποτέλεσμα αυτό να οδηγεί σε κίνδυνο να κλείσει το σύστημα απομάκρυνσης του υαδατοειδούς υγρού προκαλώντας την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη του οπτικού νεύρου. Η εγχείρηση καταρράκτη δημιουργεί χώρο και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αυτό. Πολλοί υπερμετρωπικοί ασθενείς προτιμούν να υποβληθούν στο χειρουργείο καταρράκτη πριν ακόμα εμφανιστούν τα κλινικά συμπτώματα αυτού.

Όταν έχετε ένα συγκεκριμένο είδος καταρράκτη

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο καταρράκτης είναι μια θόλωση που αναπτύσσεται στο κρυσταλλοειδή φακό τους και πιο συχνά οφείλεται στην αύξηση της ηλικίας. Αυτό που συχνά δεν ξέρουν είναι ότι ο υπάρχουν διάφορες άλλες μορφές καταρράκτη οι οποίοι απαιτούν θεραπεία νωρίτερα…

Καταρράκτες του φλοιού

Αναπτύσσονται σαν τις ακτίνες ενός τροχού ποδηλάτου και συνήθως είναι ασυμπτωματικοί σε αρχική μορφή, οπότε και δεν χρήζουν άμεσης θεραπείας κατά την εμφάνιση τους. Ανάλογα με το σημείο που εμφανίζονται όμως, μπορεί να προκαλέσουν θάμβος όρασης και να χρειαστεί άμεση αφαίρεση τους.

Οπίσθιος καψικός καταρράκτης

αναπτύσσεται στο κέντρο του φυσιολογικού φακού, στο οπίσθιο περιφάκιο και προκαλεί άμεσα συμπτώματα ακόμη και σε μικρή μορφή. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι πρέπει να θεραπεύσουν τον καταρράκτη τους νωρίτερα από άλλους.

Πυρηνικοί καταρράκτες: αναπτύσσονται αργά και μπορεί να προκαλέσουν μυωπία κατά την ανάπτυξη τους. Από τη μεριά του ιατρού, είναι από τις μορφές καταρράκτη οι οποίες συνιστάται να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν νωρίτερα συνυπολογίζοντας τις δυσκολίες που μπορεί να προκληθούν κατά την διάρκεια του χειρουργείου όσο ο καταρράκτης εξελίσσεται.

Αναλόγως της μορφής, της θέσης, και του τύπου του καταρράκτη τον οποίο έχετε, συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρο σας για το πότε θα πρέπει να προχωρήσετε σε εγχείρηση καταρράκτη.

    Ζητήστε ραντεβού online
    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801