Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Πρόληψη των οφθαλμικών τραυμάτων στα παιδιά

Αμιγή οφθαλμικά τραύματα μπορεί να συμβούν σε όλους, ιδιαίτερα σε εκείνους που η εργασία τους είναι σε επικίνδυνο περιβάλλον, π.χ. σιδηρουργοί, χημικοί,ηλεκτροσυγκολητές, μηχανουργοί κ.α. Επίσης τραυματισμοί στην περιοχή του προσώπου και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, μπορεί να συνοδεύονται από βαριά οφθαλμικά τραύματα. Οι στατιστικές όμως καταδεικνύουν ότι πάνω από τα μισά θύματα με τραύματα στα μάτια (55%), είναι ηλικίας έως 20 ετών. Το σημαντικότερο δε είναι ότι όπως φαίνεται από τις διεθνείς μελέτες, το 90% όλων αυτών των οφθαλμικών τραυμάτων θα μπορούσαν να αποφευχθούν, με την κατάλληλη προφύλαξη.

Μερικές απλές συμβουλές για την πρόληψη των οφθαλμικών τραυμάτων στα παιδιά:

Α. Στο σπίτι

• Επιλέγουμε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία και το σωματικό μέγεθος του παιδιού
• Δεν αφήνουμε τα παιδιά μόνα τους, όταν χειρίζονται επικίνδυνα αντικείμενα όπως μολύβια, στυλό, πιρούνια ή ψαλίδια
• Αποφεύγουμε παιχνίδια όπως αεροβόλα όπλα, πιστόλια ή τόξα που εκτοξεύουν βολίδες ή βελάκια σκοποβολής
• Φυλάμε απορρυπαντικά, προϊόντα οικιακής καθαριότητας και σπρέι, μακριά από τα μικρά παιδιά
• Φαινομενικά αθώα, καθημερινής χρήσης αντικείμενα, μπορούν να προκαλέσουν ιδιαίτερα σοβαρά τραύματα στα μάτια. Ελαστικοί ιμάντες (χταπόδι), αγκίστρια ψαρέματος και ξεχασμένα κομμάτια σύρματος, αποτελούν κοινές αιτίες οφθαλμικών τραυμάτων.
• Διδάσκουμε στα παιδιά μας πως θα προφυλάσσουν τα μάτια τους, φορώντας οι ίδιοι προστατευτικά γυαλιά όταν εκτελούμε εργασίες όπως ηλεκτροκόληση, σφυρηλάτηση μεταλλικών αντικειμένων, τρίψιμο με τριβείο, κ.α.

Β. Στο σχολείο και στο παιχνίδι

• Παιδιά με αμβλυωπία, δηλαδή παιδιά με ένα «τεμπέλικο» μάτι, είναι θεμιτό να φορούν άθραυστα γυαλιά (πλαστικός σκελετός με φακούς από πολυκαρβονικά πολυμερή), ώστε να προστατεύουν το μοναδικό καλό μάτι τους. Τα γυαλιά για περισσότερη σταθερότητα, μπορεί να στηρίζονται πίσω από το κεφάλι με την βοήθεια ενός ελαστικού ιμάντα.
• Επιπρόσθετα, τα παιδιά εκείνα που πάσχουν από μόνιμη μη ανατάξιμη μείωση της όρασης από το ένα μάτι, θα πρέπει να αποφεύγουν βίαια παιχνίδια και σπορ στα οποία είναι δυνατόν να χτυπήσουν το καλό τους μάτι. Υπενθυμίζεται ότι οι φακοί επαφής δεν προσφέρουν κάποια μηχανική προστασία στα μάτια, αλλά αντίθετα μπορεί και να προκαλέσουν οφθαλμικούς μικροτραυματισμούς ή λοιμώξεις.

Γ. Γενικά
• Η χρήση ειδικών προστατευτικών γυαλιών συνιστάται ανεπιφύλακτα σε όλα τα παιδιά που ασχολούνται με αθλήματα, όπως το τένις ή ακόμα και η κολύμβηση.
• Σε περίπτωση που κάποια χημική ουσία πέσει στα μάτια του παιδιού, είναι θεμελιώδους σημασίας το άμεσο και επισταμένο πλύσιμο των ματιών με φυσιολογικό ορό ή έστω με τρεχούμενο νερό και η αναζήτηση ειδικής οφθαλμολογικής φροντίδας.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801