Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Ρομποτική Χολοκυστεκτομή

χολοκυστεκτομή

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την πιο πρόσφατη, επαναστατική εξέλιξη στον τομέα της λαπαροσκοπικής και ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής.

Η ιστορική εξέλιξη

Στη δεκαετία του ΄90 αναπτύσσεται η λαπαροσκοπική χειρουργική, που τότε θεωρείτε πραγματική επανάσταση στον κλάδο της χειρουργικής. Οι επεμβάσεις γίνονται πλέον με τομές ελάχιστων χιλιοστών, με απόλυτη ασφάλεια, σε σύντομο χρόνο, προσφέροντας στον ασθενή ίαση και ταχύτατη επάνοδο στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς επιπλοκές. Οι λαπαροσκόποι χειρουργοί αντιλαμβάνονται τα οφέλη της νέας μεθόδου, αλλά συγχρόνως εντοπίζουν δύο προβλήματα: την ύπαρξη δισδιάστατης εικόνας και τη σχετική ακαμψία των λαπαροσκοπικών εργαλείων.

Προς το τέλος της δεκαετίας του ΄90, με τη συνδρομή της ηλεκτρονικής, της μηχανικής και της πληροφορικής, αναπτύχθηκε η ρομποτική χειρουργική, με σκοπό την τελειοποίηση της λαπαροσκοπικής τεχνικής. Το πρώτο και μοναδικό αυτήν τη στιγμή στον κόσμο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής da Vinci®, εγκρίθηκε από το FDA, τον Ιούλιο του 2000.

Το ρομπότ δεν αντικαθιστά τον χειρουργό, αποτελεί όμως ένα νέο σημαντικό εργαλείο που διευκολύνει το έργο του και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο αποτελεσματικές επεμβάσεις. Το ρομπότ δρα ως συνεργάτης υπό τον πλήρη έλεγχο και την καθοδήγηση του χειρουργού.

Χολοκυστεκτομή με τη μέθοδο da Vinci®

• Η χοληδόχος κύστη αποτελεί όργανο του ανθρώπινου σώματος, που βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του ήπατος.

• Συγκεντρώνει τη χολή που παράγεται από το ήπαρ και βοηθά στην πέψη των τροφών.

• Οι κυριότερες αιτίες αφαίρεσης της χολυδόχου κύστης είναι η λιθίαση και οι φλεγμονές που προκύπτουν εξαιτίας της.

• Μετά την αφαίρεσή της, η λειτουργία της πέψης πραγματοποιείται απευθείας από το ήπαρ.

Μέθοδος da Vinci Ανοιχτή Επέμβαση

Τι είναι το Σύστημα da Vinci®;

To Σύστημα da Vinci® αποτελεί το πρώτο και μοναδικό σύστημα ρομποτικής χειρουργικής αυτήν τη στιγμή στον κόσμο, που καλύπτει όλο το φάσμα των λαπαροσκοπικών εγχειρήσεων, αλλά και μεγάλο ποσοστό των έως σήμερα παραδοσιακά επεμβατικών εγχειρήσεων.

Αποτελείται από κονσόλα χειρισμού, το Σύστημα Insite® Vision με πραγματική 3D απεικόνιση (Real time 3D) και εκτενές σύνολο οργάνων EndoWrist® (ρομποτικό σύστημα 4 βραχιόνων).
Ο χειρουργός κάθεται σε μια κονσόλα μέσα στη χειρουργική αίθουσα και εξ’ αποστάσεως χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία. Τα εργαλεία αυτά εισάγονται πρώτα με μικροτομές λίγων χιλιοστών στο σώμα του ασθενούς από τη χειρουργική ομάδα.

Στη συνέχεια, έχοντας τρισδιάστατη εικόνα από την κονσόλα, ο χειρουργός κινεί με ειδικά χειριστήρια τους τέσσερις βραχίονες. Κάθε βραχίονας είναι συνδεδεμένος με ένα χειρουργικό εργαλείο και στον κεντρικό βραχίονα βρίσκεται η κάμερα. Στους βραχίονες χρησιμοποιείται η τεχνολογία Endo Wrist® – πρόκειται για εύκαμπτους καρπούς με ελαστικότητα μεγαλύτερη απ’ αυτήν που θα μπορούσε να έχει ακόμη κι ένα ανθρώπινο χέρι. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί τα χέρια του αλλά και πεντάλ για να ελέγχει την κάμερα, να ρυθμίσει την εστίαση και να προσαρμόζει τη θέση των βραχιόνων του ρομπότ.

Το da Vinci® διαθέτει επίσης ένα σύστημα φακών τρισδιάστατης απεικόνισης, το οποίο μεγεθύνει το χειρουργικό πεδίο έως και 15 φορές, διευρύνοντας ουσιαστικά τις δυνατότητες της ανθρώπινης όρασης και επιτρέποντας στον χειρουργό να κάνει λεπτομερείς, ακριβείς και πιο σταθερές κινήσεις.

Οφέλη του Συστήματος da Vinci® για τον χειρουργό

Απόλυτη οπτική: To σύστημα ρομποτικής χειρουργικής da Vinci® βελτιώνει την αντίληψη του βάθους, προσφέροντας στους χειρουργούς τρισδιάστατη εικόνα. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης του χειρουργικού πεδίου για πολύ ακριβείς και λεπτομερείς κινήσεις. Ενδεικτικά, τα αγγεία που έχουν μέγεθος χιλιοστού εμφανίζονται στο μέγεθος ενός μολυβιού.

Απόλυτη ακρίβεια χειρουργικών χειρισμών: Στο ρομποτικό σύστημα χρησιμοποιούνται μικρότερα εργαλεία από αυτά που χρησιμοποιούνται στη λαπαροσκοπική χειρουργική. Έχουν δυνατότητα περιστροφής έως και 360ο, με αποτέλεσμα να παρέχουν άριστη πλαστικότητα, ακρίβεια και σταθερότητα κινήσεων. Επίσης, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, δίνουν στο χειρουργό τη δυνατότητα να προσεγγίσει με απόλυτη ασφάλεια απρόσιτα μέχρι σήμερα σημεία.

Ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα του ασθενούς: Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από τομές λίγων χιλιοστών, που εμποδίζουν τη μεγάλη απώλεια αίματος και τον τραυματισμό του σώματος.

Οφέλη του Συστήματος da Vinci® για τον ασθενή

• Μείωση του χρόνου νοσηλείας
• Ανώδυνη μετεγχειρητική αποκατάσταση
• Ελαχιστοποίηση απώλειας αίματος
• Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
• Γρήγορη επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801