Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Τροφιμογενή και υδατογενή νοσήματα

Τροφιμογενή και υδατογενή νοσήματα

Τροφιμογενή νοσήματα, περί τίνος πρόκειται; Με τον ερχομό της καλοκαιρίας και την αύξηση θερμοκρασίας και ηλιοφάνειας αλλάζουν η διάθεση μας και οι διατροφικές μας συνήθειες. Προτιμάμε δροσιστικά τρόφιμα και ποτά, φρούτα που αφθονούν αυτή την εποχή και αποζητούμε λίγη δροσιά κολυμπώντας σε δροσερή θάλασσα ή πισίνα. Όμως, μαζί με την χαλαρή διάθεση δεν πρέπει να χαλαρώνουν και οι συνθήκες υγιεινής του σώματος μας, των τροφίμων και υγρών που καταναλώνουμε, αλλά ούτε και η προσοχή μας ώστε τα νερά που θα κολυμπήσουμε να είναι εξίσου καθαρά. Αν, λοιπόν, δεν προσέξουμε, μπορεί να προκληθεί κάποιο τροφιμογενές ή υδατογενές νόσημα.

Τροφιμογενές ή υδατογενές νόσημα είναι κάθε νόσημα που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμου ή νερού. Τα συχνότερα βακτήρια που τα προκαλούν είναι Campylobacterspp., Salmonella spp., Shigella spp. καθώς και από μια ομάδα ιών που είναι γνωστοί με την ονομασία Noroviruses.
Κάποια τροφιμογενή νοσήματα προκαλούνται από την παρουσία τοξινών στα τρόφιμα που παράγονται από μικροοργανισμούς. Τα συχνότερα βακτήρια που μεταδίδονται μέσω τροφής ή νερού στον άνθρωπο και παράγουν τοξίνες είναι:

α) ο Staphylococcus aureus που παράγει εντεροτοξίνες οι οποίες προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.
β) το Clostridium perfringens για το οποίο έχουν περιγραφεί 5 τύποι (Α έως Ε) ανάλογα με τις τοξίνες που παράγονται. Δύο τύποι του μικροβίου παράγουν εντεροτοξίνες που προκαλούν γαστρεντερίτιδα: ο τύπος Α που προκαλεί επιδημίες γαστρεντερίτιδας, και ο τύπος C, που προκαλεί τη σπάνια αλλά αρκετά επικίνδυνη νεκρωτική εντεροκολίτιδα
γ) το Clostridium botulinum, που παράγει επτά διαφορετικούς τύπους παραλυτικής νευροτοξίνης (Α έως G), εκ των οποίων μόνο οι Α, Β, Ε και F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο
δ) Ο Bacillus cereus που παράγει δύο είδη τοξίνης που προκαλούν γαστρεντερίτιδα, τη θερμοανθεκτική με κύριο σύμπτωμα τους εμέτους και τη θερμοευαίσθητη με κύριο σύμπτωμα τις διάρροιες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πόσιμο νερό είναι το νερό που δεν περιέχει σε επικίνδυνες ποσότητες ούτε χημικές ουσίες, ούτε μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία. Επιπλέον θα πρέπει να είναι όσο πιο ευχάριστο στην πόση επιτρέπεται από τις περιστάσεις. Αρκετές ασθένειες είναι δυνατόν να παρουσιαστούν από πισίνες, spa, λίμνες, ποτάμια, θάλασσα κλπ). Για αυτό τον λόγο φρόνιμο είναι όχι κολύμβηση σε νερά που μπορεί να έχουν μολυνθεί από κοπρανώδη υλικά ανθρώπων ή ζώων, νερά που βρίσκονται σε εκβολές ρεμάτων, μετά από έντονη βροχόπτωση, συλλογές νερού που μπορεί να έχουν μολυνθεί από απεκκρίσεις ζώων.

Τρόφιμα Ευπαθή / Υψηλής Επικινδυνότητας

Υπάρχουν τρόφιμα τα οποία είναι ευπαθή και χρειάζονται την προσοχή μας. Αυτά είναι : κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, αλλαντικά (σαλάμι, ζαμπόν), θαλασσινά/ψάρια, μαγειρεμένο ρύζι, μαγειρεμένα ζυμαρικά, έτοιμες σαλάτες (λαχανοσαλάτες, σαλάτες με ζυμαρικά, ρύζι, με κοτόπουλο, έτοιμες φρουτοσαλάτες), επιδόρπια (κρέμες, πουτίγκες, πάστες), τρόφιμα που δεν επεξεργάζονται θερμικά πριν την κατανάλωσή τους (π.χ σάντουιτς). Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να καταστρέφουμε τα πιθανά παθογόνα με την διαδικασία του μαγειρέματος (θερμοκρασία μεγαλύτερη από 70 Co) και να τα συντηρούμε σωστά με σωστή ψύξη (κάτω από 5 Co) όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Τροφιμογενή νοσήματα: Μέτρα πρόληψης

Υπάρχουν κάποια απλά μετρά που πρέπει όλοι να εφαρμόζουμε ώστε να αποφύγουμε την ασθένεια από τροφιμογενή νοσήματα. Πρέπει λοιπόν να:

1. Πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι μετά από χρήση τουαλέτας, την επαφή με κατοικίδια ζώα, την αλλαγή πάνας μωρού, πριν από την προετοιμασία φαγητού και αμέσως μετά από χειρισμό ωμών πουλερικών και κρέατος.
2. Όταν έχουμε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας αποφεύγουμε το μαγείρεμα
3. Καλό πλύσιμο σε τρεχούμενο νερό των ωμών φρούτων και λαχανικών
4. Πλένουμε καλά τις επιφάνειες που ήρθαν σε επαφή με την επεξεργασία των τροφίμων, τοποθετούμε τα τρόφιμα που επεξεργάστηκαν θερμικά σε καθαρά σκεύη.
5. Προστατεύουμε τα τρόφιμα από έντομα και τρωκτικά.
6. καταναλώνουμε μόνο παστεριωμένο γάλα και χλωριωμένο νερό. Αποφεύγουμε την κατανάλωση τυριού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων εκτός ελεγ-χόμενου εμπορίου, καθώς και νερού που προέρχεται από πηγάδια, ρυάκια ή άλλες μη ασφαλείς πηγές.
7. μαγειρεύουμε τα οστρακοειδή στον ατμό για τουλάχιστον 90 δευτερόλεπτα ή τα βράζουμε στους 85-90 βαθμούς Κελσίου για 4 λεπτά πριν την κατανάλωση
8. σε περίπτωση που ασχολούμαστε με αγροτικές εργασίες, περιορίζουμε την χρήση κοπριάς σε λαχανικά που καταναλώνονται ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα.

Ας προσπαθήσουμε να τα εφαρμόσουμε και να έχουμε μια ευχάριστη θερινή περίοδο.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801