Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρωτοποριακή ρομποτική μέθοδος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ευρωκλινική Αθηνών με απόλυτη επιτυχία, η πρώτη ρομποτική δεξιά κολεκτομή με ολική εκτομή μεσοκόλου και λεμφαδενικό καθαρισμό επιπέδου 3 (CME), η οποία αποτελεί μια πρωτοποριακή ρομποτική επέμβαση που πραγματοποιείται σε ασθενείς με καρκίνο του δεξιού τμήματος του εντέρου και αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης σε όλα τα στάδια της νόσου κατά 10% σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνικές.

Το χειρουργείο πραγματοποιήθηκε από την Dr Θάλεια Πετροπούλου MD, PhD, FRCS, Χειρουργό, Εξειδικευμένη στη Ρομποτική & Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Κατωτέρου Πεπτικού, Ευρωκλινική Αθηνών σε συνεργασία με τον Dr Danilo Miskovic, Χειρουργό St Mark’s Hospital, μέσω απομακρυσμένης live σύνδεσης και με τη χρήση πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης (augmented reality). Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο ασθενής υποβλήθηκε σε τρισδιάστατη ανασύνθεση αγγείων και στη συνέχεια οι εξειδικευμένοι χειρουργοί προχώρησαν στη ρομποτική επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει τόσο την αφαίρεση του τμήματος που περιέχει τον όγκο, σε υγιή όρια, όσο  και την προσθήκη εκτεταμένου λεμφαδενικού καθαρισμού, κατά μήκος των αγγείων που τροφοδοτούν τον όγκο. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής ανένηψε ομαλά, έλαβε ελαφρά δίαιτα, κινητοποιήθηκε από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα και πήρε εξιτήριο την τρίτη ημέρα σε πολύ καλή κλινική κατάσταση.

Η συγκεκριμένη ρομποτική χειρουργική μέθοδος, λόγω της μεγάλης τεχνικής της δυσκολίας, μέχρι σήμερα πραγματοποιούνταν μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού και μόνο από χειρουργούς που έχουν λάβει εκπαίδευση στη συγκεκριμένη επέμβαση. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολλαπλά για τον ασθενή, αφού μειώνει τις τοπικές υποτροπές, ενώ παράλληλα αυξάνει την επιβίωση έως και 10% σε όλα τα στάδια (Ι-ΙΙΙ) της νόσου, σε σύγκριση με τις έως τώρα τεχνικές, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους ασθενείς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η κα Θάλεια Πετροπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι καθήκον μας να ακολουθούμε τις νεότερες  εξελίξεις στη χειρουργική ογκολογία, έχοντας ως πολύτιμο βοηθό μας προηγμένο ιατρικό εξοπλισμό.  Η χρήση της ρομποτικής πλατφόρμας, δεν προσφέρει μόνο ταχύτερη ανάρρωση και λιγότερες επιπλοκές, αλλά  μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε ‘’ειδικές’’ και δύσκολα τεχνικές επεμβάσεις, με μεγάλη ακρίβεια, ώστε να έχουμε καλύτερα ογκολογικά αποτελέσματα για τους ασθενείς μας».