Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Κέντρο τοποθέτησης ειδικών βιολογικών αορτικών βαλβίδων διαδερμικά ή διακορυφαία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ευρωκλινική Αθηνών στην ελίτ των νοσοκομείων : Αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Υγείας ως «Κέντρο τοποθέτησης ειδικών βιολογικών αορτικών βαλβίδων διαδερμικά ή διακορυφαία»

Η Ευρωκλινική Αθηνών, αναγνωρίστηκε, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υγείας και του Αναπληρωτή Υπουργού, Παύλου Πολάκη, ως «Κέντρο τοποθέτησης ειδικών βιολογικών αορτικών βαλβίδων διαδερμικά ή διακορυφαία. (Φ.Ε.Κ 347/Β’/4-10-2017)

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί σήμερα την πιο συχνή βαλβιδοπάθεια σε ηλικίες άνω των 70 ετών. Σε περίπτωση που η πάθηση δεν αντιμετωπισθεί, το 75% των ασθενών θα αποβιώσουν εντός τριών ετών, από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας θεωρείται η ενδεδειγμένη θεραπεία. Εντούτοις, το 30% των ασθενών με σοβαρή αορτική στένωση δεν υποβάλλονται σε χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας, κυρίως λόγω προχωρημένης ηλικίας ή συνοδών παθήσεων.

Η διαδερμική (διακαθετηριακή) αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας (transcatheteraorticvalve implantation- TAVI) χωρίς εγχείρηση, είναι μία εναλλακτική μέθοδος, που σχεδιάστηκε για να προσφέρει μία λιγότερο επεμβατική (αντίστοιχη της στεφανιογραφίας και αγγειοπλαστικής) αντιμετώπιση στο πρόβλημα της σοβαρής αορτικής στένωσης, σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματική στένωση της βαλβίδας, με συνοδά νοσήματα και επιβαρυντικούς παράγοντες, που τους καθιστούν ακατάλληλους ή ασθενείς ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας.
Όπως τονίζει ο επιστημονικός διευθυντής, του τμήματος Αιμοδυναμικής-Ηλεκτροφυσιολογίας-Βηματοδότησης, Κος Δημήτριος Αθανασιάς MD,FESC Επεμβατικός Καρδιολόγος: «Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες, η TAVI:

  1. Πρέπει να γίνεται σε κέντρα όπου υπάρχει διαθέσιμη ομάδα πολλαπλών ειδικοτήτων (multidisciplinaryheartteam) συμπεριλαμβάνοντας καρδιολόγους, καρδιοχειρουργούς, αγγειοχειρουργούς, αναισθησιολόγους.
  2.  Πρέπει να πραγματοποιείται σε κέντρα με άμεσα διαθέσιμη, για παρέμβαση, καρδιοχειρουργική ομάδα.
  3. Να έχει ένδειξη σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματική αορτική στένωση, οι οποίοι δεν είναι κατάλληλοι για χειρουργική αντικατάσταση, όπως εκτιμώνται από ομάδα ειδικών και οι οποίοι είναι πιθανόν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, έχοντας ένα προσδόκιμο επιβίωσης >1 έτους.
  4. Μπορεί να αποτελεί θεραπεία εκλογής σε ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου, με σοβαρή συμπτωματική αορτική στένωση.

Το αιμοδυναμικό/ηλεκτροφυσιολογικό Εργαστήριο της Ευρωκλινικής Αθηνών είναι από τα πλέον εξειδικευμένα εργαστήρια επεμβατικής Καρδιολογίας στην Ευρώπη στο οποίο έχουν διενεργηθεί επεμβάσεις με απόλυτη επιτυχία.