Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης: Ι.Μ.Ε.Θ.Α

Αντιπηκτική θεραπεία θρόμβωσης:

Μία παρενέργειά της μπορεί να σώσει μία ζωή

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, στις 13 Οκτωβρίου 2018, το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α), διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου με σκοπό να παρουσιάσει τα ευρήματα πρόσφατων διεθνών μελετών σχετικά με την Αντιπηκτική Θεραπεία της Θρόμβωσης με την παρουσία 17 επιστημονικών εταιρειών.

Τα ευρήματα παρουσίασε ο κος Δημήτρης Ρίχτερ, Διευθυντής Καρδιολόγος Ευρωκλινικής Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου. Σύμφωνα με τον κο Ρίχτερ, μία αιμορραγία από  το γαστρεντερικό ή το ουροποιητικό σύστημα το πρώτο διάστημα της θεραπείας με αντιπηκτικά φάρμακα, αποτελεί μία παρενέργεια η οποία μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τη ζωή του ασθενούς, αφού ενδέχεται να φανερώσει  έναν  υποκρύπτοντα καρκίνο έγκαιρα, στο 10% περίπου των περιπτώσεων. Ο κος Ρίχτερ τόνισε μάλιστα πως τα αντιαιμοπεταλιακά και τα αντιπηκτικά φάρμακα  αποτελούν  την πλέον αποτελεσματική  θεραπεία για την αντιμετώπιση της θρόμβωσης, η χρήση των οποίων απαιτεί πολύ καλή γνώση των ενδείξεων και των παρενεργειών τους από τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν και να ακολουθούν τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών.

Ο κος Ρίχτερ επεσήμανε επίσης πως στη θρόμβωση οφείλονται κυρίως οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: το οξύ καρδιακό έμφραγμα, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος (ΦΘΝ).