Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Τιμητική Διάκριση για τον κ. Νικόλαο Νικητέα

Η Ευρωκλινική Αθηνών βρίσκεται στη ευχάριστη θέση να ανακοινώσει μία ιδιαίτερα τιμητική διάκριση για τον Διευθυντή Χειρουργό, Καθηγητή κ. Νικόλαο Νικητέα. Ο κύριος Νικητέας εξελέγη Πρόεδρος της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατά τη διάρκεια του 4ου Διεθούς Συνεδρίου Ρομποτικής Χειρουργικής που έγινε στο Βουκουρέστι μεταξύ 29 και 31 Οκτωβρίου.

Στο εν λόγω συνέδριο συμμετείχαν πολλοί καταξιωμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο από όλες τις χειρουργικές ειδικότητες όπως αυτές της Γενικής Χειρουργικής, της Ουρολογίας, της Γυναικολογίας, της Θωρακοχειρουργικής, της Καρδιοχειρουργικής, της Παιδοχειρουργικής κλπ.

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η παρουσίαση των πεπραγμένων της ελληνικής ομάδας μελέτης, για το πρόγραμμα FRS καθώς και των πρώτων συμπερασμάτων μετά το πέρας των πρακτικών ασκήσεων σε εξομοιωτές. Πρόκειται για μία κοινή προσπάθεια διεθνών κέντρων ρομποτικής χειρουργικής υπό το συντονισμό του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο και εκπροσωπήθηκε από τον καθηγητή κ Ν.Νικητέα, Διευθυντή Χειρουργό στην Ευρωκλινική Αθηνών και Διευθυντή του ΜΠΣ «Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργικη», καθώς και του Χειρουργικού Προγράμματος του Κέντρου Ιατρικής Προσομοίωσης του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής.

Ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα θέματα του επιστημονικού προγράμματος παρουσιάστηκε η εξέλιξη και τα έως τώρα αποτελέσματα της ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής και άλλων ουρολογικών επεμβάσεων (νεφρεκτομής, κυστεκτομής, πυελοπλαστικής, μεταμόσχευσης).

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι γυναικολογικές ρομποτικές επεμβάσεις για καλοήθεις (ινομυώματα) και κακοήθεις (κακοήθειες μήτρας, ωοθηκών) νόσους. Καρδιοχειρουργοί και θωρακοχειρουργοί ανέπτυξαν τις ρομποτικές τεχνικές αντιμετώπισης προβλημάτων του θώρακος. Αναμένονται με ενθουσιασμό τα αποτελέσματα όλων των μεγάλων σειρών ρομποτικής θυρεοειδεκτομής.

Τέλος, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ρομποτικής τεχνικής στη γενική χειρουργική για αντιμετώπιση γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης, διαφραγματοκήλης και αχαλασίας οισοφάγου, αντιμετώπιση καλοήθων και κακοήθων παθήσεων του στομάχου, λεπτού και παχέος εντέρου, σπληνεκτομές, παγκρεατεκτομές και ηπατεκτομές. Ιδιαίτερη μνεία έγινε ως προς τη χρήση της ρομποτικής στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας και των μεταβολικών νοσημάτων όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.