Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Παρακάτω θα βρεις τις σωστές απαντήσεις σε κάθε ερώτηση καθώς

Α. Ποιο από τα παρακάτω συμπτώματα των άκρων σχετίζεται με το εγκεφαλικό:

 1. Ξαφνικός και έντονος πόνος
 2. Αδυναμία ή μούδιασμα σε ένα άκρο (σωστή απάντηση)
 3. Σπασμοί σε χέρια και πόδια

Μία βασική κατηγορία συμπτωμάτων αφορούν την αδυναμία ή το μούδιασμα σε ένα άκρο (στο χέρι ή/και στο πόδι). Αν κάποιος κοντινός έχεις υποψία ότι έχει πάθει εγκεφαλικό ζήτησέ του να σηκώσει και τα δύο χέρια. Αν “πέφτει” το ένα από τα δύο υπάρχει σημαντική πιθανότητα ύπαρξης εγκεφαλικού.

Β. Ποιο από τα παρακάτω συμπτώματα του προσώπου σχετίζεται με το εγκεφαλικό

 1. Ερυθρότητα και αίσθημα καύσης
 2. Στόμα που κρεμάει προς τη μία πλευρά (σωστή απάντηση)
 3. Συχνοί πονοκέφαλοι

Ένα επιπλεόν σύμπτωμα είναι η εμφάνιση αδυναμίας στη μισή πλευρά του προσώπου. Αν σε κάποιον “στραβώνει” το στόμα ή υπάρχει ασυμμετρία μεταξύ των δύο πλευρών του προσώπου, αυτό αποτελεί ένδειξη για ύπαρξη εγκεφαλικού. Ο έντονος και ξαφνικός πονοκέλαος μπορεί να είναι επίσης μία ένδειξη ενώ αντίθετα οι συχνοί πονοκέφαλοι δεν σημαίνουν εγκεφαλικό αλλά είναι ενα σύμπτωμα που χρήζει νευρολογικής διερεύνησης.

Γ. Ποιο από τα παρακάτω συμπτώματα της ομιλίας σχετίζεται με το εγκεφαλικό

 1. Ξαφνική βραχνάδα
 2. Δυσκολία στην επικοινωνία (σωστή απάντηση)
 3. Διακυμάνσεις στον τόνο της φωνής

Η δυσκολία στον λόγο, δηλαδή η αδυναμία προφοράς δύσκολων και μεγάλων λέξεων, οι ακατανόητες λέξεις ή και η παντελής απουσία λόγου είναι πολύ ισχυρές ενδείξεις εγκεφαλικού.

Δ. Τι πρέπει να κάνεις αν παρατηρήσεις συμπτώματα εγκεφαλικού:

 1. Πας άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο (σωστή απάντηση)
 2. Παίρνεις/ δίνεις ασπιρίνη και περιμένεις να δράσει
 3. Ξαπλώνεις και περιμένεις να κατέβουν οι παλμοί

Αν κάποιο από τα κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα έχει εμφανιστεί ξαφνικά πρέπει ΑΜΕΣΑ να πάτε στο νοσοκομείο που ιδανικά θα πρέπει να διαθέτει Μονάδα Εγκεφαλικών. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός για το εγκεφαλικό. Κάθε λεπτό που περνά 2 εκατομμύρια κύτταρα νεκρώνονται, που σημαίνει ότι η αναπηρία που καταλείπεται στον ασθενή αυξάνεται κάθε λεπτό. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας η άμεση αναζήτηση ιατρικής φροντίδας. 

Ε. Ποιος μπορεί να πάθει εγκεφαλικό

 1. Οποιοσδήποτε (σωστή απάντηση)
 2. Άτομα με κληρονομικό ιστορικό ή υψηλή πίεση
 3. Άτομα άνω των 50 ετών

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για το Εγκεφαλικό, ετησίως 17 εκατομμύρια άνθρωποι υφίστανται εγκεφαλικό και από αυτούς 6 εκατομμύρια πεθαίνουν. Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία, ανεξαρτήτως φύλου και φυσικής κατάστασης.

Θες να μάθεις περισσότερα για το εγκεφαλικό; Πάτα εδώ

Θες να μάθεις την πιθανότητα κινδύνου να πάθεις εγκεφαλικό; Πραγματοποιήσε ένα Check up υγείας εγκεφάλου και πρόληψης εγκεφαλικού σε προνομιακή τιμής πατώντας εδώ