Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Εισρόφηση ξένου σώματος

εισρόφηση

Ένα από τα πιο συχνά ατυχήματα που μπορεί να συμβεί στα παιδιά είναι η εισρόφηση ξένων σωμάτων στους βρόγχους . Είναι μια κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη γιατί μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο του παιδιού. Οι πιο επικίνδυνες ηλικίες είναι από 14 μηνών έως και περίπου 3 ετών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μπορεί να συμβεί και σε ακόμη μεγαλύτερα παιδιά. Στην πρώτη παιδική ηλικία ο λάρυγγας είναι σε ψηλότερη θέση από ότι στους ενήλικες, η νευρομυϊκή ανάπτυξη δεν έχει ολοκληρωθεί και λείπουν οι οπίσθιοι γομφίοι οδόντες και έτσι η είσοδος τροφής και άλλων ξένων σωμάτων στο λάρυγγα είναι πιο εύκολη. Συνήθως πρόκειται για μικρά αντικείμενα, κομμάτια από παιχνίδια, ξηρούς καρπούς, μικρά κόκκαλα από το φαγητό αλλά και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Τα αντικείμενα εισέρχονται στο βρογχικό δέντρο παρασυρόμενα από το ρεύμα του αέρα της εισπνοής και ανάλογα με το μέγεθος τους μπορούν να σταματήσουν οπουδήποτε. Μπορούν δηλαδή να σταματήσουν στην τραχεία, στους κύριους ή και στους μικρότερους βρόγχους. Στην εισρόφηση τα συνήθη συμπτώματα είναι η παρουσία αιφνίδιου βήχα, πιθανότατα κυάνωσης, βράγχους φωνής και συριγμός.

Εάν το ξένο σώμα σταματήσει στην τραχεία και την αποφράξει μπορεί να προκαλέσει άμεσα το θάνατο του παιδιού. Εάν παρασυρθεί στους περιφερικούς βρόγχους θα προκαλέσει αρχικά βήχα με ή χωρίς συριγμό και στα επόμενα 24ωρα θα προκαλέσει πνευμονία. Στα μικρά παιδιά με πνευμονία που επιμένει παρά τη θεραπεία, η πιθανή παρουσία ξένου σώματος είναι πολύ μεγάλη.

Η διάγνωση γίνεται με τη σωστή κλινική εξέταση και την ακτινογραφία θώρακος από υποψιασμένο παιδίατρο. Αμέσως μετά την εισρόφηση η ακτινογραφία θα δείξει μόνο τα ακτινοσκιερά ξένα σώματα ενώ τα φυτικής προέλευσης ή τα πλαστικά ξένα σώματα δε φαίνονται στις απλές ακτινογραφίες και η υποψία ύπαρξης τους τίθεται μόνο με τα έμμεσα ευρήματα όπως η ύπαρξη συριγμού στην ακρόαση θώρακος ή η παρουσία επίμονης πνευμονικής λοίμωξης. Η αφαίρεση γίνεται από τον ωτορινολαρυγγολόγο με βρογχοσκόπηση, η οποία είναι μια δύσκολη επέμβαση με αρκετούς κινδύνους και είναι πιθανόν μάλιστα να μην επιτευχθεί η αφαίρεση του ξένου σώματος και μπορεί να χρειαστεί να γίνει θωρακοτομή. Στα σπίτια που υπάρχουν μικρά παιδιά δεν πρέπει να υπάρχουν ξηροί καρποί στα τραπέζια και παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια. Τα μικρά παιδιά πρέπει να είναι πάντα υπό επίβλεψη.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801