Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Έσω στροφή των ποδιών στα παιδιά

Έσω στροφή των ποδιών στα παιδιά έχουμε όταν πόδια τους, αντί να είναι στην ευθεία, στρίβουν προς τα μέσα, κατά το βάδισμα  ή το τρέξιμο.

Είναι πολύ συχνή αιτία προσέλευσης στον παιδίατρο ή τον Ορθοπαιδικό Παίδων. Παρατηρείται σε σχετικά μεγάλο ποσοστό των παιδιών στην νηπιακή και την προσχολική ηλικία(1-6 ετών). Θεωρείται παραλλαγή της φυσιολογικής βάδισης και  είναι ‘καθαρά’ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ παραμόρφωση, που βαθμιαία βελτιώνεται με την ανάπτυξη του παιδιού.

  • Τα παιδιά με έσω στροφή των ποδιών βαδίζουν, τρέχουν και παίζουν όπως όλα τα άλλα παιδιά, που έχουν τα πόδια στην ευθεία.
  • Η παραμόρφωση αυτή συνήθως οφείλεται στην έσω στροφή των οστών των ποδιών.
  • Συγκεκριμένα, μπορεί να οφείλεται σε στροφή των μηριαίων ή των κνημών ή των οστών των άκρων ποδών(μετατάρσια), ή σε συνδυασμό αυτών.
  • Μπορεί να υπάρχει οικογενής προδιάθεση(δηλ. να παρατηρείται και σε άλλα αδέλφια).

Έσω στροφή των μηριαίων

Τα παιδιά με αυτή την παραμόρφωση, χαρακτηριστικά μπορούν να κάθονται, με τα πόδια, σε θέση «W» ή θέση παρακολούθησης τηλεόρασης ή αλλης οθόνης.

Σε όλα αυτά τα παιδιά, με την ανάπτυξη βαθμιαία θα υπάρξει πλήρης διόρθωση ή έστω βελτίωση της παραμόρφωσης. Χωρίς να χρειασθούν ειδικά Ορθοπαιδικά παπούτσια, κηδεμόνες, νάρθηκες  ή ειδικές ασκήσεις.

Έσω στροφή των κνημών

Συνηθέστατα αμφοτερόπλευρη.

Αποδίδεται στην έσω στροφή των ποδιών, κατά την εμβρυική ζωή.

Όπως και στο μηριαίο, η διόρθωση θα γίνει αυτόματα, με την ανάπτυξη του παιδιού.

Προσαγωγή (ραιβότητα) των μεταταρσίων

Αυτό συμβαίνει, όταν οι άκροι  πόδες (πέλματα), στην μεσότητα τους, στρίβουν προς τα μέσα. Αποδίδεται, στην θέση (πίεση)  των ποδιών κατά την εμβρυική ζωή, τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης.

Σε αντίθεση  με την έσω στροφή των μηριαίων και των κνημών που αυτοδιορθώνονται, η προσαγωγή των μεταταρσίων, συνήθως, χρειάζεται θεραπεία με ειδικές ασκήσεις, διορθωτικούς  γύψους ή νάρθηκες/ορθοπαιδικά παπούτσια.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Σχεδόν όλα, τα παιδιά με έσω στροφή των ποδιών δεν έχουν συμπτώματα (πόνο) ή λειτουργικά ενοχλήματα (χωλότητα). Οι γονείς αναφέρουν, ότι το παιδί στέκεται, βαδίζει ή τρέχει με έσω στροφή των ποδιών. Μερικές φορές μπορεί να «μπουρδοκλώνεται» και  να πέφτει.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Μετά την λήψη του περιγεννητικού ιστορικού και τυχόν επεισοδίων πόνου ή χωλότητος, η κλινική εξέταση θα περιλάβει α) την παρατήρηση του παιδιού ενώ βαδίζει ή τρέχει, β) τον έλεγχο των κινήσεων των αρθρώσεων (ισχίων, γονάτων και ποδοκνημικών) και γ) τον νευρολογικό έλεγχο, που θα αφορά την λειτουργία των μυών, των νεύρων και τον συντονισμό.

Επίσης, θα ελεγχθεί εάν το παιδί έχει αυξημένη έσω στροφή των μηριαίων ή των κνημών και προσαγωγή των μεταταρσίων.

Άλλες εξετάσεις, εκτός του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης, συνήθως δεν απαιτούνται.

Εάν όμως, υπάρχουν καθυστέρηση ανάπτυξης, χωλότητα,πόνος, ασυμμετρία ή επιδεινούμενη δυσχέρεια βάδισης, θα απαιτηθεί περαιτέρω έλεγχος, όπως π.χ ακτινογραφίες ή νευρολογική εξέταση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Φυσιολογικά, το In-toeing στα νήπια δεν απαιτεί θεραπεία, πέραν της παρακολούθησης. Θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια  για να διορθωθεί η έσω στροφή (στρίψιμο) των ποδιών, καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Όπως προαναφέρθηκε, ειδικά παπούτσια, κηδεμόνες ή ασκήσεις δεν θα επιταχύνουν την διόρθωση. Εάν η στροφή του μηριαίου ή της κνήμης παραμένει κατά την διάρκεια της όψιμης παιδικής ηλικίας (9 – 10 ετών) χειρουργική αντιμετώπιση (στροφική οστεοτομία μηριαίου ή κνήμης) μπορεί να απαιτηθεί. Αυτό είναι πάρα πολύ σπάνιο, σε ένα υγιές κατά τα άλλα παιδί.

ΕΚΒΑΣΗ

Η έσω στροφή των ποδιών στα παιδιά, που οφείλεται σε στροφή των μηριαίων, των κνημών ή σε προσαγωγή (ραιβότητα) των μεταταρσίων, τείνει να βελτιώνεται σταδιακά, καθώς το παιδί μεγαλώνει. Υπάρχει ένα μικρό υποσύνολο παιδιών που η έσω στροφή δεν αναστρέφεται. Εν τούτοις, τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά δεν έχουν ενοχλήματα ή λειτουργικά προβλήματα. Η ενδεχόμενη, κοσμητική δυσμορφία είναι μικρή και συνήθως αποδεκτή.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801