Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Ευλογιά των πιθήκων: τι πρέπει να ξέρετε

ευλογιά-των-πιθήκων συμπτώματα

Τι είναι

Ευλογιά Πιθήκων: Εισαγωγή

Η ευλογιά των πιθήκων και η πρόσφατη αύξηση της παγκόσμιας ανησυχίας για μια ασθένεια που αποτελεί έναν παλιό γνώριμο μας ιό (Monkeypox) οφείλεται στο γεγονός ότι σημειώθηκε πρόσφατα αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα σε χώρες ανεπτυγμένες.

Πώς ξεκίνησε;

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ως ζωονόσος η οποία εντοπίστηκε το 1958 σε πιθήκους στη Δανία και δεν ήταν γνωστό αρχικά ότι προσβάλλει ανθρώπους έως το 1970, που ένα παιδάκι στο Κονγκό προσβλήθηκε από την νόσο.

Προστασία

Ευλογιά των πιθήκων: Προστατεύει το εμβόλιο;

40 χρόνια μετά την εξάλειψη του ιού της ευλογιάς, το εμβόλιο της ευλογιάς παρέχει 80-85% κάλυψη έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, συνεπώς χρήζει της προσοχής μας η τωρινή εξάπλωσή του.

Μετάδοση

Πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων;

Δεν είναι πλήρως γνωστός όλος ο μηχανισμός μετάδοσης. Σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι δυνατή η μεταφορά από «μολυσμένα» ζωάκια (ιδίως σκίουρους) στον άνθρωπο, από βρώση ή μεταχείριση κρέατος από μολυσμένα ζώα, αλλά και μεταξύ των ανθρώπων μέσω των βιολογικών υγρών, όπως σάλιο, αίμα, υγρό από δερματικές βλάβες.

Συμπτώματα

Πώς εκδηλώνεται, τι συμπτώματα έχει η ευλογιά των πιθήκων;

Καθώς η ευλογιά των πιθήκων είναι «ξαδελφάκι» της ανεμοβλογιάς, έχει παρόμοια συμπτώματα, εξ ’ου και η αρχική ανησυχία σε περιστατικά μέχρι να αποκλεισθεί η συγκεκριμένη πάθηση. Ξεκινά με :

  • μία πρόδρομη φάση με πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, κακουχία.
  • μετά από 4-5 ημέρες εκδηλώνεται ένα εξάνθημα δερματικό με κοκκινίλες (βλατίδες) και μικρές φυσαλίδες που εξαπλώνονται από το πρόσωπο στο υπόλοιπο σώμα, οι οποίες θα αποξηραθούν με επιφανειακή κρούστα/εφελκίδα, εγκαταλείποντας πιθανά ουλές στο δέρμα.
  • Το χαρακτηριστικό του είναι η έντονη λεμφαδενοπάθεια (πρήζονται οι λεμφαδένες του λαιμού και άλλων περιοχών) που δεν υπάρχουν στην κοινή ανεμευλογιά συνήθως.
  • Σε σοβαρές καταστάσεις επιπλέκεται με βρογχοπνευμονία, εγκεφαλίτιδα, ουλές κερατοειδούς και πιθανή τύφλωση, διάρροιες/εμέτους.

Σε οποιαδήποτε ανωτέρω συμπτώματα πρέπει να έχουμε υψηλό βαθμό υποψίας και να απευθυνθούμε σε έμπειρους γιατρούς και ιατρικά κέντρα άμεσα.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801