Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Μωβ τσούχτρα / μέδουσα: τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει

μωβ τσούχτρα μέδουσα τσίμπημα

Χαλαρώνουμε στις παραλίες αλλά προσοχή γιατί παραμονεύει η μωβ τσούχτρα και το τσίμπημα της.
Η μωβ τσούχτρα – μέδουσα, ή αλλιώς η Pelagia Noctiluca όπως ονομάζεται επιστημονικώς («Pelagia» από την ελληνική λέξη με προέλευση το πέλαγος και τις ανοιχτές θάλασσες και «Νoctiluca» από τα λατινικά που είναι ο συνδυασμός του «nox» = night/ νύχτα και  «lux» = light/φως, λόγω της ιδίοτητάς της να φωσφορίζει στο σκοτάδι) έχει κάνει έντονη την εμφάνισή της το τελευταίο διάστημα στις ελληνικές θάλασσες.

Η μεσογειακή μωβ μέδουσα που τελευταία απασχολεί τα καλοκαιρινά μας μπάνια, καθώς αυξήθηκε σε πληθυσμό στη λεκάνη της Μεσογείου, δεν είναι πρωτόγνωρο «ζωάκι» αλλά μπορεί να γίνει αξέχαστο αν μας τσιμπήσει με τα τοξικά της πλοκάμια.

Επικινδυνότητα

Πού συναντάται και γιατί είναι επικίνδυνο το τσίμπημα από μωβ μέδουσα – τσούχτρα;

Τα πλοκάμια της έχουν κάποιες μικροκύστεις με τοξικό περιεχόμενο που σε επαφή και πίεση πάνω στο δέρμα απελευθερώνουν ένα υγρό, προκαλώντας έντονες τοπικές αντιδράσεις. Η μωβ τσούχτρα – μέδουσα ζει σε σχετικά ζεστό θαλασσινό περιβάλλον και αν συναντηθούμε μαζί της καλό είναι να μην τη «σοκάρουμε» με κρύο νερό ή επιθέματα πάγου και απελευθερώσει τα τοξικά της υγρά.

Αντιμετώπιση

Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει;

Άρα αν έρθει σε επαφή με εμάς, οι κινήσεις μας είναι οι εξής:

 1. Ξεπλένουμε το σημείο που έγινε το τσίμπημα με άφθονο θαλασσινό νερό χωρίς τρίψιμο.
 2. Εφαρμόζουμε στο τσίμπημα διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού θαλασσινού με αναλογία 1:1
 3. Αφαιρούμε τις μικροσκοπικές κύστεις χρησιμοποιώντας κάποιο σκληρό πλαστικό πχ κάρτα πιστωτική.
 4. Ξεπλένουμε ξανά το σημείο με θαλασσινό νερό.
 5. Εφαρμόζουμε στο τσίμπημα κρέμες με κορτιζόνη και αντιβιοτικό και λαμβάνουμε αντιϊσταμινικά χάπια σε περίπτωση κνησμού (φαγούρα).
 6. Σε σπανιότερη περίπτωση που έχουμε πιο σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας τότε πρέπει άμεσα να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια

Ακόμα και να ξεβραστεί στην άκρη της παραλίας ΠΡΟΣΟΧΗ δεν τις αγγίζουμε γιατί τα τοξικά σφαιρίδια στην άκρη των πλοκαμιών μπορούν ακόμα να μας επηρεάσουν.

  Ζητήστε ραντεβού online
  Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

  ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801