Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Καλοκαίρι και καρδιά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Άνδρας σε καλοκαιρινές διακοπές, φροντίζει την καρδιαγγειακή του υγεία

Οι διακοπές αποτελούν απαραίτητο συστατικό της καρδιαγγειακής μας υγείας. Όχι τόσο σωματικά όσο πνευματικά. O οργανισμός έχει ανάγκη τον ύπνο, για να ξεκουραστεί ο εγκέφαλος τη νύχτα, καθώς και τη χαλάρωση μετά την ένταση για να ηρεμήσει.

Στρες και καρδιαγγειακή θνησιμότητα 

Όλες οι μορφές στρες έχουν φανεί να αυξάνουν την καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Π.χ. σε ένα μουντιάλ προ δεκαετίας που ο ημιτελικός πήγε στα πέναλτι, οι άντρες κ των δύο χωρών εμφάνισαν την επόμενη του αγώνα εβδομάδα περισσότερα εμφράγματα κ εγκεφαλικά σε αντίθεση με τις γυναίκες που τα συμβάντα τους δεν επηρεάστηκαν καθόλου. (Είναι γνωστή άλλωστε η μεγάλη αγάπη των γυναικών για το ποδόσφαιρο).

Οι μεγάλοι σεισμοί στο Τόκυο και την Καλιφόρνια αύξησαν την καρδιαγγειακή θνησιμότητα για ένα μήνα μετά το σεισμό από το έντονο στρες που προκάλεσε. Είναι γνωστό πως σε κάθε μεγάλη οικονομική κρίση αυξάνεται η καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Το είδαμε στην Αργεντινή και στην Αγγλία την εποχή της μεγάλης τραπεζικής κρίσης.

άνδρας πανηγυρίζει σε γήπεδο ποδοσφαίρου.

Συνήθειες για μια υγιή ζωή

Οι περισσότεροι από μας, όταν θέλουν να αλλάξουν πράγματα στη ζωή τους, βάζουν το ‘μετά το καλοκαίρι’ ως ορόσημο. Εξίσου συχνά με ‘το νέο έτος’. Η διακοπή αυτή της καθημερινότητας για ένα σημαντικό διάστημα βοηθά να αυτοσυγκεντρωθούμε και να προσπαθήσουμε να μεταβάλουμε πράγματα και καταστάσεις που δεν μας αρέσουν στη ζωή μας. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι να μεταβάλουμε τον τρόπο ζωής μας εν όψει του επικείμενου χειμώνα, υιοθετώντας τις παρακάτω συνήθειες:

  • Περπάτημα τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα
  • Κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών
  • Απώλεια περιττού βάρους
  • Διακοπή καπνίσματος

Εάν πρέπει να δώσει κανείς μια συμβουλή για το καλοκαίρι κ ειδικά αυτό το καλοκαίρι ανάμεσα στους βαρύς χειμώνες που μας περιβάλλουν είναι σημαντικό να χαλαρώσουμε, να γελάσουμε, να ερωτευθούμε και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, για να μην μας τις αδειάσουν από τον Οκτώβριο αλλά να αντέξουμε να βγάλουμε τη χρονιά πνευματικά και σωματικά υγιείς.

Ασθενείς με καρδιοπάθειες

Όσον αφορά τους καρδιοπαθείς; Οι ασθενείς με καρδιοπάθειες, είναι σημαντικό να λαμβάνουν υπόψη τους τις παρακάτω συμβουλές:

  • Μέτρηση πιέσεων με τις ζέστες για πιθανή μείωση διουρητικού
  • Επικοινωνία με τον καρδιολόγο μας για το αν μπορούμε να πάμε σε οποιονδήποτε προορισμό επιθυμούμε. Π.χ. ένας εμφραγματίας προ μηνός δεν είναι σώφρων να κάνει διακοπές σε απομονωμένα νησιά χωρίς ύπαρξη νοσοκομείου.
  • Πλήρης στοκ φαρμάκων μαζί μας

άνδρας σε διακοπές χαλαρώνει και προασπίζει την καρδιαγγειακή του υγεία

Καλοκαιρινές συνήθειες

Τι κάνουμε με τις καλοκαιρινές συνήθειες; Επιτρέπεται η μπύρα ή το αλκοόλ; Τα παραπάνω αποτελούν συχνά ερωτήματα καρδιοπαθών.

Πριν δύο δεκαετίες, δημοσιεύθηκε το Γαλλικό παράδοξο, δηλαδή η εμφάνιση λιγότερων καρδιαγγειακών επεισοδίων στους Γάλλους που έπιναν κόκκινο κρασί.  Έκτοτε η καρδιολογία προσπαθεί να εξηγήσει εάν η μειωμένη καρδιαγγειακή νοσηρότητα σε όσους πίνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ καθημερινά (1-2 μερίδες αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες και 2-3 για τους άντρες) οφείλεται στις πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού ή στο αλκοόλ αυτό καθαυτό. Απάντηση δεν υπάρχει ακόμα και φαίνεται πως το όφελος μάλλον προέρχεται και από τα δύο συστατικά.

H μπύρα, φαίνεται να περιέχει και αυτό και τα δύο συστατικά (πολυφαινόλες και αλκοόλ) σε μικρότερες από το κρασί ποσότητες και το ερώτημα πολλών ανθρώπων που ανησυχούν για την καρδιαγγειακή τους υγεία και ρωτούν αν μπορούν να πίνουν μπύρα φαίνεται πως έχει θετική απάντηση. Η μπύρα σε διάφορες μελέτες και μετααναλύσεις φαίνεται να έχει προστατευτική δράση στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Αρκεί φυσικά να την πίνουμε με μέτρο.

Κ τέλος το πιο σημαντικό: Χαμόγελο κ αισιοδοξία. Άλλοι σχεδιάζουν ένα χρόνο πριν πως θα περάσουν επτά μέρες σε αυτή τη γη της επαγγελίας που είναι δική μας όλο το χρόνο.

 

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801