Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Καλοκαίρι και παιδιά: Πώς να τα κρατήσετε ασφαλή

Καλοκαίρι και παιδιά: Μικρό κορίτσι παίζει στην πισίνα

Καλοκαίρι και παιδιά

Η έλευση του καλοκαιριού φέρνει μαζί της περισσότερο ήλιο, χρόνο για ευχάριστες δραστηριότητες, παιχνίδι και χαρούμενες στιγμές. ‘Αλλωστε το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή για τα παιδιά, καθώς απολαμβάνουν τη διασκέδαση, τη φύση και την ανεμελιά. Τι χρειάζεται όμως να γνωρίζουμε και να προσέχουμε για την ασφάλεια των παιδιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;

‘Εκθεση στον ήλιο

Ο ήλιος είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, καθώς ενεργοποιεί τη βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των οστών. Άλλωστε οι ηλιόλουστες ημέρες του καλοκαιριού είναι ιδανικές για παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους και ευχάριστες στιγμές για όλη την οικογένεια. Ωστόσο η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι για τα παιδιά, χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, μπορεί να κρύβει και σημαντικούς κινδύνους.

Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του ηλίου (UVA ,UVB) απορροφώνται από τη μελανίνη. Όταν το δέρμα εκτεθεί σε μεγαλύτερη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας από αυτή που μπορεί να απορροφήσει η μελανίνη, τότε προκαλείται ηλιακό έγκαυμα. Αυξημένος κίνδυνος υπάρχει και για τα μάτια, καθώς και για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Η  θερμοπληξία είναι επίσης ένας κίνδυνος κατά την  παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη. Το παιδί μπορεί να παρουσιάζει εξάντληση, ναυτία και ζάλη, εμέτους, αύξηση της θερμοκρασίας. Είναι μία κατάσταση που οφείλουμε να την αναγνωρίσουμε και να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Καλοκαίρι και παιδιά: κορίτσι κάτω από τον ήλιο του βάζει η μαμά του αντηλιακό

Μέτρα πρόληψης προστασίας από τον ήλιο

Το καλοκαίρι, τα παιδιά είναι πιο εκτεθειμένα στον ήλιο λόγω της ευαισθησίας τους και της χαμηλής προστασίας του δέρματός τους. Επίσης, περνούν περισσότερο χρόνο στον ήλιο και συχνά λείπουν οι κατάλληλες προφυλάξεις. Επομένως είναι απαραίτητο να λάβετε τα παρακάτω μέτρα:

  1. Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες (11:00- 16:00).
  2. Κρατήστε τα βρέφη κάτω των 6 μηνών, μακριά από την άμεση έκθεση στον ήλιο.
  3. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίζουν σε σκιερά μέρη.
  4. Επιλέξτε δροσερά ρούχα για τα παιδιά που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος (φαρδιά ρούχα, βαμβακερά και ανοιχτόχρωμα). Μετά το μπάνιο φορέστε τους ένα μπλουζάκι με μανίκι, ώστε να μην παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο μόνο με το μαγιό.
  5. Χρήση καπέλου. Κατά προτίμηση  χρησιμοποιήστε ένα καπέλο που να προστατεύει το πρόσωπο, τα αυτιά και την περιοχή του αυχένα.
  6. Συζητήστε με τον παιδίατρό σας την κατάλληλη ηλικία για τη χρήση γυαλιών ηλίου
  7. Φροντίστε την επαρκή ενυδάτωση των παιδιών χορηγώντας αρκετά υγρά(γάλα στα μικρά βρέφη, νερό ,φρέσκα φρούτα ,φρέσκους χυμούς σε μεγαλύτερα παιδιά).
  8. Σε περίπτωση εκτεταμένου εγκαύματος απομακρυνθείτε άμεσα από τον ήλιο, φροντίστε την σωστή ενυδάτωση, χρησιμοποιήστε ψυχρά επιθέματα και παυσίπονα και μεταβείτε άμεσα για ιατρική βοήθεια!

Χρήση Αντηλιακού

Η χρήση αντηλιακής κρέμας είναι απαραίτητη το καλοκαίρι για τα παιδιά. Οι αντηλιακές κρέμες μπορούν να προστατέψουν σημαντικά το δέρμα αν χρησιμοποιηθούν σωστά. Η χρήση τους όμως δεν  δικαιολογεί έκθεση στον ήλιο σε ακατάλληλες ώρες ή για περισσότερο από τον χρόνο που ενδείκνυται.

  • Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία για  βρέφη κάτω των 6 μηνών αντηλιακές κρέμες κατάλληλες για την ηλικία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρά μέρη του σώματος, αν η προστασία με τα ρούχα και το σκιερό μέρος δεν είναι αρκετή.
  • Για μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά χρησιμοποιήστε αντηλιακές κρέμες κατάλληλες για την ηλικία τους ,ώστε να προστατέψετε όλα τα ακάλυπτα μέρη του σώματος.
  • Προσοχή το αντηλιακό που χρησιμοποιείτε να αναγράφει  ότι προστατεύει  από την  UVA και την UVB  ακτινοβολία! Ο δείκτης προστασίας SPF  θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 ως 50.
  • Τοποθετήστε το αντηλιακό 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και ανανεώστε το κάθε δύο ώρες ή μετά το μπάνιο.
  • Θυμηθείτε ότι αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε φορά που το παιδί βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, ακόμα και σε μέρες με λιγότερο έντονο ήλιο!

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Πολλές από τις καλοκαιρινές δραστηριότητες των παιδιών λαμβάνουν χώρα μέσα ή κοντά στο νερό, είτε αυτό αφορά θάλασσες και ακτές είτε πισίνες. Ο πνιγμός είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου σε παιδιά 1-4 ετών  σχετιζόμενη με ατυχήματα στις ΗΠΑ και μια δεύτερη αύξηση τέτοιων περιστατικών παρατηρείται στην εφηβεία. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με υψηλό ποσοστό  πνιγμών. Ορίζεται δε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «η εµπειρία µείωσης της αναπνευστικής λειτουργίας από τη βύθιση/κατάδυση σε υγρό»

Μαμά και παιδί κάνουν μπάνιο σε πισίνα

Μέτρα Πρόληψης για Ασφαλή Κολύμβηση

  1. Εκπαίδευση γονέων και παιδιών σε τεχνικές κολύμβησης.
  2. Εκπαίδευση γονέων σε βασικές τεχνικές καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.
  3. Τα παιδία ποτέ δεν πρέπει να κολυμπούν χωρίς την επίβλεψη ενός ενήλικα ενώ πρέπει  να αποφεύγεται η κολύμβηση σε μεγάλη απόσταση από την παραλία.
  4. Κολυμπήστε τουλάχιστον 2 ώρες μετά το φαγητό και μία ώρα μετά από ελαφρύ γεύμα.
  5. Προτιμήστε μέρη με ναυαγοσωστική κάλυψη.
  6. Φορέστε ένα σωσίβιο στο παιδί όταν βρίσκεται μέσα στο νερό ή κοντά σε αυτό (στην ακτή, δίπλα στην πισίνα, πάνω σε βάρκα)
  7. Έχετε πάντα πρόσβαση σε τηλέφωνο σε περίπτωση πουχρειαστεί να καλέσετε βοήθεια.

Τσιμπήματα εντομών

Το καλοκαίρι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες, σφήκες κ.α. Τα παραπάνω μπορούν να προκαλέσουν τοπικές φλεγμονές ή και συστηματικές αντιδράσεις. Ειδικότερα, τα τσιμπήματα από μολυσμένα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν και κάποια δυνητικά σοβαρή ασθένεια, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Αν το παιδί παρουσιάσει:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Κνιδωτικό εξάνθημα
  • Φαγούρα σε όλο το σώμα

Πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο πλησιέστερο κέντρο για ιατρική βοήθεια. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά το τσίμπημα ή ακόμα και μετά από ώρες.

 

Προληπτικά Μέτρα κατά των Τσιμπημάτων

  • Αποφύγετε μέρη που είναι πιθανότερο να βρίσκονται κουνούπια( στάσιμα νερά, πρόσφατα ποτισμένα λουλούδια,γκαζόν) .
  • Φορέστε στο παιδί ρούχα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος(μανίκια , μακριά παντελόνια) όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους.
  • Τοποθετήστε αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες και παράθυρα σπιτιού.
  • Χρησιμοποιήστε φορητές κουνουπιέρες στο καρότσι ή καλάθι του μωρού όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, πάντα υπό επιτήρηση και με προσοχή για την αποφυγή περίσφιξης του λαιμού.
  • Εφαρμόστε εντομοαπωθητικά ΠΑΝΤΑ σε συνεννόηση με τον παιδίατρο σας και ανάλογα με την ηλικία του παιδιού(αντενδείκνυνται σε μικρά βρέφη)

Ιδιαίτερη προσοχή στο δήγμα μωβ μέδουσας/τσούχτρας που έχει αυξημένη παρουσία τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές θάλασσες. Εκτός των τοπικών συμπτωμάτων (ερύθημα δέρματος ,οίδημα κάψιμο) μπορεί να παρουσιαστούν και συστηματικές αντιδράσεις(καρδιολογικές-νευρολογικές).

Αντιμετώπιση τσιμπημάτων

  • Απομακρύνετε τα κολλημένα στο σώμα πλοκάμια. ΟΧΙ με γυμνά χέρια!
  • Ξεπλύνετε με θαλασσινό νερό την περιοχή του τσιμπήματος
  • Εφαρμόστε τοπικά μία κορτιζονούχο κρέμα και χορηγείστε κάποιο αντιισταμινικό σιρόπι.
  • Αν τα τοπικά συμπτώματα δεν υποχωρούν και κυρίως αν παρατηρήσετε συστηματικές αντιδράσεις(όπως κεφαλαλγία,εμέτους, γενικευμένο οίδημα και εξάνθημα, διαταραχή στο επίπεδο συνείδησης, δύσπνοια, υπόταση) μεταβείτε άμεσα για περαιτέρω ιατρική βοήθεια!

"</p

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το καλοκαίρι είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά  να χαρούν το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, τις βόλτες στη θάλασσα και να δημιουργήσουν όμορφες αναμνήσεις. Με τη σωστή ενημέρωση μπορούμε να αποφύγουμε τους κινδύνους και να μείνουμε όλοι ασφαλείς!

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801