Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Τροφές – ασπίδα προστασίας από τον καλοκαιρινό ήλιο

Τροφές και ηλιοπροστασία. Γυναίκα σε summer mood πίνει smoothie και κρατάει καρπούζι.

Το καλοκαίρι είναι εδώ και η ζέστη έξω καλά κρατεί!

Θάλασσα, ξεγνοιασιά, ηλιοθεραπεία, βουτιές και ανέμελες απολαυστικές στιγμές κάτω από τον ήλιο… αυτό θα πει ελληνικό καλοκαίρι!

Η έκθεση του οργανισμού μας στον ήλιο έχει ευεργετικές επιδράσεις αφού μέσω αυτής απορροφάται από τον οργανισμό μας η βιταμίνη D, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό, μυοσκελετικό, καρδιαγγειακό μας σύστημα, καθώς και στην ψυχική μας υγεία.

Όμως, αλήθεια έχουμε αναρωτηθεί ποτέ πόσο βλαβερή μπορεί να είναι η υπερβολική έκθεσή μας στην UV ακτινοβολία από τον ήλιο και με ποιους τρόπους μπορεί να απειλήσει την υγεία μας;

Μάλλον όχι, αφού σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα από την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) σημαντικό ποσοστό πληθυσμού επιδεικνύει επικίνδυνη άγνοια για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την έκθεσή μας στον ήλιο, ειδικά τις ώρες μεταξύ 12:00 και 16:00.

Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου μπορεί να προκαλέσει:

  • Ηλιακό έγκαυμα (ερυθρότητα, πόνο και φουσκάλες).
  • Ηλίαση, ένα είδος ηλιακής θερμοπληξίας με κοινά χαρακτηριστικά την κόπωση, τη ζάλη, τη σύγχυση, τη ναυτία, τον εμετό, τον πυρετό και την τάση λιποθυμίας.
  • Επιτάχυνση της γήρανσης της επιδερμίδας (μειωμένη ελαστικότητα και πυκνότητα της επιδερμίδας, βαθιές ρυτίδες, αποχρωματισμός και εμφάνιση κηλίδων).
  • Φωτοδερματίτιδα (λύκο, ηλιακή κνίδωση, εξάνθημα) και φωτοευαισθησία.
  • Βλάβες στα μάτια, καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς κυλίδας και φωτοκερατίτιδα, η οποία μπορεί μελλοντικά να προκαλέσει προσωρινή μείωση της όρασης.
  • Φωτοκαρκινογένεση, καρκίνος του δέρματος.

Γυναίκα κάνει ηλιοθεραπεία καλοκαίρι σε παραλία

Πώς μπορούμε όμως να προστατευτούμε από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου;

Η σωστή εφαρμογή αντηλιακών προϊόντων στο δέρμα μας, λίγο πριν την έκθεσή μας στον ήλιο, σε επαρκή ποσότητα, με υψειλό δείκτη προστασίας (SPF>30) και η ανανέωσή του ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναμφίβολα μπορεί να μας προστατέψει.

Έχετε όμως σκεφτεί πως μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι το επόμενο που θα πρέπει να εφαρμόσετε, ώστε να προστατέψετε το δέρμα σας «εκ των έσω»;

Ποιες τροφές παρέχουν ηλιοπροστασία;

Όλο και περισσότερες έρευνες σε όλο τον κόσμο αποδεικνύουν πως οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Vit. Α, E και C) και σε καροτενοειδή (β-καροτένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, λυκοπένιο), μπορούν να εξασφαλίσουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία στα κύτταρα της επιδερμίδας και να την θωρακίσουν από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Συγκεκριμένα, οι τροφές που πρωταγωνιστούν είναι οι ακόλουθες:

  1. Ντομάτα

Πλούσια σε λυκοπένιο, ισχυρή αντιοξειδωτική χρωστική ουσία, η οποία έχει αποδειχθεί πως προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV και από τα ηλιακά εγκαύματα. Προτιμήστε να την καταναλώσετε σε πολτοποιημένη και ελαφρώς θερμικά επεξεργασμένη μορφή με λίγο ελαιόλαδο, αφού με αυτόν τον τρόπο μεγιστοποιείται η απορρόφηση του λυκοπενίου από τον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, μία μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στα Πανεπιστήμια Newcastle και Manchester του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε πως όσοι προσέθεταν πέντε κουταλιές της σούπας πολτοποιημένης ντομάτας στη διατροφή τους σε καθημερινή βάση:

  • είχαν 33% υψηλότερη προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα
  • υψηλότερη παραγωγή κολλαγόνου
  • υψηλή προστασία από τις βλάβες που προέρχονται από τις ελεύθερες ρίζες και τη γήρανση.
  • Επιπρόσθετα, η κατανάλωση της ντομάτας λόγω των καροτενοειδών, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που περιέχει, έχει προστατευτική δράση στην υγεία των ματιών, αφού έχει βρεθεί πως βοηθά στην πρόληψη της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.

Τροφές και ηλιοπροστασία. Γυναίκα που τρώει ντομάτα

  1. Καρότα 

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα μέταλλα και βιταμίνες, αλλά κυρίως σε βήτα-καροτίνη που έχει αποδειχθεί πως προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Το βρετανικό περιοδικό «The Lancet» επισημαίνει πως αν καταναλώνουμε καθημερινά δύο με τρία καρότα, ψιλοκομμένα ή τριμμένα, με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι, αυξάνουμε την προστασία του δέρματος από δερματικές και καρκινικές αλλοιώσεις που προέρχονται από την υπερβολική έκθεσή μας στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου.

  1. Πράσινο τσάι 

Πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα οι πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί πως δρουν προστατευτικά ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία, αφού μπορούν να καταστείλουν ή και να ανατρέψουν τη διαδικασία της καρκινογένεσης.

Προσθέστε καθημερινά στο διαιτολόγιο σας 1 με 2 φλιτζάνια πράσινου τσαγιού, με παγάκια και λίγες σταγόνες λεμονιού που θα ωφελήσει και θα ενυδατώσει τον οργανισμό σας.

  1. Μπρόκολο 

Αναμφισβήτητα ένα λαχανικό «ασπίδα» για την υγεία μας αφού προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη στον οργανισμό. Πλήθος ερευνών έχουν συσχετίσει την κατανάλωση του μπρόκολου με μειωμένα ποσοστά εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου χάρη στην ουσία σουλφοραφάνη  που περιέχει.

Συγκεκριμένα:

  • έχει ισχυρή προστατευτική δράση ενάντια στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία
  • μειώνει τη φλεγμονή
  • εμποδίζει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων και θωρακίζει την υγεία του δέρματος.

Προτιμήστε να το μαγειρέψετε στον ατμό για 3 με 4 λεπτά, ώστε να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση της σουλφοραφάνης από τον οργανισμό.

  1. Λιπαρά ψάρια 

Σημαντικό ρόλο στην αντηλιακή προστασία παίζουν τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ο σολομός, το σκουμπρί, η τσιπούρα και η πέστροφα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, έχουν ισχυρή φωτοπροστατευτική δράση, αφού προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο. Προσπαθείτε να τα καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φορές/εβδομάδα, ώστε να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

  1. Ξηροί καρποί 

Τα ω-3 λιπαρά οξέα των ξηρών καρπών μαζί με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε Βιταμίνη Ε, έχουν την ιδιότητα να αναστείλουν την οξείδωση των κυττάρων της επιδερμίδας που μπορεί να προκαλέσει γήρανση του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία. Προτιμήστε ανάλατα αμύγδαλα, καρύδια, και φιστίκια ως σνακ ή μέσα στο γιαούρτι σας ή ακόμα και μέσα στις σαλάτες σας.

Γυναίκα κάνει ηλιοθεραπία σε πισίνα και πίνει χυμό καρότο

Extra tips Ενυδάτωσης

Σε αυτό το σημείο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας, ειδικά τη καλοκαιρινή περίοδο που οι ανάγκες μας είναι αυξημένες λόγω της έντονης εφίδρωσης και της απώλειας ηλεκτρολυτών.

  • Η κατανάλωση του νερού και η σωστή ενυδάτωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια του οργανισμού να αποβάλλει όλες τις συσσωρευμένες τοξίνες, από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, τη ρύπανση και το στρες.
  • Προσπαθούμε να πίνουμε τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερό ημερησίως, που θα μας προσφέρουν σωστή ενυδάτωση.
  • Επιλέγουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας να καταναλώνουμε φυσικούς χυμούς, φρούτα και λαχανικά εποχής που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.
  • Αποφεύγουμε τις λιπαρές τροφές, τα προϊόντα με ζάχαρη, τον καφέ, τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ποτά αφού αυτά προκαλούν αφυδάτωση του οργανισμού.

Συνοψίζοντας, ο συνδυασμός μιας ισορροπημένης διατροφής με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας μαζί με την εφαρμογή ενός σωστού αντηλιακού προϊόντος, κατάλληλου για την επιδερμίδα μας, αποτελεί ασπίδα για τη θωράκιση του οργανισμού μας από τις υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801