Β-Αιμολυτικός Στρεπτόκοκκος Ομάδας Α σε Παιδιά – Συμπτώματα, Κίνδυνοι και Μέτρα Πρόληψης
Τους τελευταίους μήνες, παρατηρούμε αυξημένη εμφάνιση λοιμώξεων από τον β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Ο στρεπτόκοκκος έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς καταγράφονται και κρούσματα με σοβαρά επιπλοκές. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα συμπτώματα, τους κινδύνους και τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης.
Συμπτώματα στρεπτόκοκκου
Ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος, συχνά προκαλεί αμυγδαλίτιδα σε παιδιά άνω των 3 ετών. Τα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Υψηλό πυρετό
- Φαρυγγαλγία
- Δυσκολία στην κατάποση
- Κακουχία
- Κεφαλαλγία
- Διόγκωση των λεμφαδένων του τραχήλου
- Κοιλιακό άλγος
- Εμετοί
Ενίοτε, τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από εξάνθημα (οστρακιά). Ο στρεπτόκοκκος μπορεί επίσης να προκαλέσει επιφανειακές δερματικές λοιμώξεις, όπως το μολυσματικό κηρίο. Σπανιότερα, το βακτήριο είναι δυνατόν να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει σοβαρές διεισδυτικές λοιμώξεις όπως: πνευμονία, μηνιγγίτιδα, εν τω βάθει λοιμώξεις του δέρματος και των μυών καθώς και λοιμώξεις των αρθρώσεων, όπως η σηπτική αρθρίτιδα και η οστεομυελίτιδα.
Σύνδρομο τοξικής καταπληξίας
Το Σύνδρομο τοξικής καταπληξίας είναι μια σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να αναπτυχθεί από τη λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Το σύνδρομο τοξικής καταπληξίας, μπορεί να έχει ταχύτατη εξέλιξη και κύρια κλινικά χαρακτηριστικά του μπορεί να είναι:
- Πυρετός
- Εξάνθημα
- Κοιλιακό άλγος
- Έντονες μυαλγίες
- Κεφαλαλγία
- Επηρεασμένη γενική κατάσταση του παιδιού
Μετάδοση του Βακτηρίου
Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο μέσω:
- Σταγονιδίων που μεταφέρονται από το βήχα ή το φτέρνισμα
- Επαφής με το δέρμα
- Μολυσμένων επιφανειών ή αντικειμένων
Επιπρόσθετα οι ασυμπτωματικοί φορείς μπορούν να μεταδώσουν το βακτήριο, ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό λόγω συγχρωτισμού, καθώς και σε άτομα με ανοσοκατασταλμένα συστήματα, χρόνια νοσήματα, υπερήλικες και βρέφη.
Επιδημιολογική Κατάσταση
Από τον Οκτώβριο του 2022, παρατηρούμε ανοδική τάση των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κυρίους εντοπίζουμε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας και οστρακιάς. Σε πολλές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα, η έξαρση αυτή οδήγησε ακόμα και σε θάνατο παιδιών. Παραδοσιακά, παρατηρούμε κάθε χρόνο αύξηση των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο μετά τον χειμώνα και το κύμα των ιογενών λοιμώξεων. Επίσης, κάθε χρόνο καταγράφονται και θάνατοι από στρεπτόκοκκο. Λόγω της έξαρσης αυτής, το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ έχουν εκδώσει ειδικές οδηγίες για την αυστηρή επιτήρηση σοβαρών διεισδυτικών λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο σε όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας. Η μείωση της έκθεσης των παιδιών σε λοιμώξεις λόγω των μέτρων για την πανδημία COVID-19 μπορεί να εξηγήσει αυτήν την έξαρση.
Προληπτικά Μέτρα
Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί και προετοιμασμένοι. Επομένως σε κάθε οξύ εμπύρετο νόσημα, συστήνεται οι γονείς να έρχονται σε επικοινωνία με τον παιδίατρό του. Λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό και τα συμπτώματα του παιδιού ο παιδίατρος, θα κατευθύνει τους γονείς για την περαιτέρω παρακολούθηση αλλά και τη θεραπεία.
Εφόσον τα συμπτώματα παραπέμπουν σε στρεπτοκοκκική λοίμωξη, διενεργούμε εγκαίρως ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις όπως το strep test και την καλλιέργεια φαρυγγικού. Εάν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία. Η θεραπεία είναι απλή, καθώς ο στρεπτόκοκκος, αν και είναι ένα δυνητικά επικίνδυνο βακτήριο, είναι ευαίσθητο σε πολλά αντιβιοτικά.
Σκοπός της θεραπείας στρεπτόκοκκου είναι:
- Ο έλεγχος των συμπτωμάτων
- Η αποτροπή των επιπλοκών
- Η παρεμπόδιση της μετάδοσης της λοίμωξης σε άτομα του περιβάλλοντος των πασχόντων
Τα διαγνωστικά τεστ θα πρέπει να διενεργούνται με σύνεση και μόνο μετά από τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν σωστά και να μην οδηγούν σε καταχρηστική και άνευ λόγου χρήση αντιβιοτικών.
Η προσεκτική παρακολούθηση των συμπτωμάτων και η άμεση ανταπόκριση μετά από συνεννόηση με τον ιατρό είναι ουσιαστικές για την ασφαλή αντιμετώπιση της λοίμωξης από β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α και την προστασία των παιδιών.