Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Ηλιοπροστασία και συμβουλές για την ορθή χρήση αντηλιακών στα παιδιά!

αντηλιακά παιδιά

Η ηλιοφάνεια έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και οι βλαπτικές συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο έχουν πλέον γίνει ορατές στο ευαίσθητο δέρμα των παιδιών αλλά και στους ενήλικες.

Η υπεριώδης ακτινοβολία φτάνει αυξημένη στην επιφάνεια της γης με αποτέλεσμα την αύξηση της επίπτωσης των βραχυπρόθεσμων αλλά και των μακροπρόθεσμων βλαβών του δέρματος των παιδιών.

Πιο συγκεκριμένα, η ακτινοβολία UV-A (320-400 nm), που αποτελεί περίπου το 4% του ηλιακού φωτός και φτάνει  σε βάθος 5mm μέσα στο χόριο, είναι υπεύθυνη για τη μελάγχρωση (μαύρισμα) και τη φωτογήρανση λόγω της καταστροφής των ελαστικών ινών του δέρματος.

Η ακτινοβολία UV-B (280-320 nm), που αποτελεί περίπου το 0.4% ηλιακού φωτός, φτάνει στην επιδερμίδα/ανώτερο χόριο σε βάθος (<100μm) και είναι υπεύθυνη για το άμεσο ερύθημα (έγκαυμα), την επιβραδυνόμενη μελάγχρωση και την καταστροφή του DNA της επιδερμίδας, με συνέπεια την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας για την υπεριώδη ακτινοβολία ότι :

  • 90% UV διαπερνάει τα σύννεφα
  • Έως 50% UV φτάνει στη σκιά
  • Αυξάνει κατα 15% σε 100 m υψόμετρου
  • Το χιόνι αντανακλά 80-90% της UV
  • Η άμμος αντανακλά 30-50% της UV
  • 50% UVB και 75% UVA φτάνουν σε βάθος 1 m νερού
  • Εργασία σε κλειστούς χώρους μειώνει το φορτίο UV κατα 20%
  • 50% UV ακτινοβολίας μεταξύ 11-13.00 μμ

Επίσης, στο βρεφικό/παιδικό δέρμα η σύνδεση των κερατινοκυττάρων της επιδερμίδας μεταξύ τους είναι πιο χαλαρή συγκριτικά με το δέρμα των ενηλίκων, οι στιβάδες του δέρματος είναι λεπτότερες και η περιεκτικότητα νερού είναι υψηλότερη σε σχέση με το δέρμα των ενηλίκων καθώς και η ποσότητα της μελανίνης είναι μικρότερη ανα επιφάνεια δέρματος, επομένως η ευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία είναι αυξημένη στα παιδιά.

Οι συστάσεις για ηλιοπροστασία στα παιδιά πρέπει να είναι αυστηρότερες απο οτι στα προηγούμενα χρόνια και κατανέμονται σε τρία επίπεδα:

i) Αποφυγή της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας

  1. Αναζήτηση σκιάς μεταξύ 10-16.00
  2. Αποφυγή έκθεσης των βρεφών στον ήλιο (<6μηνών)
  3. Το νερό, το χιόνι και η άμμος αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία, επομένως δεν πρέπει να χαλαρώνουν τα μέτρα ηλιοπροστασίας σε αυτές τις συνθήκες
  4. Έλεγχος του δείκτη UV πριν τις καθημερινές δραστηριότητες

ii) Χρήση προστατευτικής ένδυσης

  1. Γυαλιά ηλίου
  2. Πλατύγυρα καπέλα
  3. Ρούχα μακριά
  4. (πυκνή ύφανση,σκούρο χρώμα,αντίσταση στην έκταση των ινών, αντίσταση στην απορρόφηση νερού)
  5. Χρήση ρούχων με υψηλό δείκτη UPF  (π.χ blue jeans / 50)

iii) Χρήση αντηλιακού με προστασία σε όλο το φάσμα UVA-UVB

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τις διαφορές και τα χαρακτηριστικά των διαφόρων τύπων αντηλιακών για να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή για τα παιδιά τους.

Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα αντανακλούν τις UV, έχουν ευρύ φάσμα προστασίας κατά των UVA,B  και παρουσιάζουν λιγότερες δερματικές αντιδράσεις. Η έγκριση τους είναι για χρήση >6 μηνών. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά τους είναι  ότι συνήθως σχηματίζουν ενα παχύ φιλμ πάνω στο δέρμα μετά την εφαρμογή τους με αποτέλεσμα να μην είναι καλά ανεκτά κοσμητικά.

Αντίθετα, τα αντηλιακά με οργανικά φίλτρα απορροφούν τις UV και εκλύουν θερμότητα , είναι περισσότερο ανεκτά κοσμητικά , είναι ασφαλή για τον οργανισμό , στα μειονεκτήματά τους όμως ανήκουν το περιορισμένο φάσμα

απορρόφησης ακτινοβολίας UV, οι περισσότερες τοπικές δερματικές αντιδράσεις κατόπιν εφαρμογής τους και ο περιορισμός στην χρήση τους κατα τη βρεφική ηλικία.

Η ορθή χρήση αντηλιακού στα παιδιά περιλαμβάνει τους παρακάτω κανόνες:

  1. Επιλογή αντηλιακού ευρέος φάσματος προστασίας
  2. Επάλλειψη 20-30 min πριν την έκθεση στον ήλιο
  3. Επανάληψη κάθε 2 ώρες(spf 30+), μετά την κολύμβηση, έντονο σκούπισμα ,έντονη εφίδρωση
  4. Ιδιαίτερη προσοχή στα ακάλυπτα μέρη του σώματος (αυτιά, αυχένας, χέρια,πόδια)
  5. Άφθονη ποσότητα( 2mg/cm2)/ 8-10 ml για την επιφάνεια σώματος παιδιού ηλικίας 5 χρ τη φορά

Εχοντας υπόψιν τους παραπάνω κανόνες μπορούμε με ασφάλεια να χαρούμε τον ήλιο, να διασκεδάσουμε στη θάλασσα και να πραγματοποιήσουμε εκτός σπιτιού δραστηριότητες με τα παιδιά μας αλλά παράλληλα να θέσουμε τις βάσεις και να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη προστασία που χρειάζονται για ένα ασφαλές και υγιές μέλλον

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801