Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Βραδυκαρδία: είναι καλή ή κακή για εμάς

βραδυκαρδία χαμηλοί παλμοί καρδιάς

Βραδυκαρδία και χαμηλοί παλμοί καρδιάς: τι πρέπει να γνωρίζετε

Η βραδυκαρδία είναι ένας όρος που όλοι μας έχουμε ακούσει, λίγο ως πολύ, αλλά δεν είναι πολύ ξεκάθαρο αν τελικά είναι καλή ή κακή έννοια και κατά πόσο οι χαμηλοί παλμοί καρδιάς είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας. Πριν δώσουμε απάντηση στο παραπάνω αλλά και σε ότι μπορεί να αναρωτιέται κανείς σχετικά με τη βραδυκαρδία είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι καθώς ο χρόνος περνά το σώμα μας επιβραδύνει λίγο, ιδιαίτερα όσο γερνάμε. Το ίδιο συμβαίνει και με την καρδιά μας! Γεννιόμαστε πολύ ταχύκαρδοι, παραμένει ως την εφηβεία και μετά, προϊόντος του χρόνου, όλο και χαμηλώνει η μέση συχνότητα των σφύξεων (παλμών) της καρδιάς. Πότε όμως ξεπερνά αυτή η κατάσταση το όριο του φυσιολογικού ή ανεκτού;

Τι είναι

Τι είναι η βραδυκαρδία και πότε εμφανίζεται;

Ένας αργός καρδιακός ρυθμός (ή αλλιώς, οι χαμηλοί παλμοί καρδιάς – σφύξεις) είναι φαινόμενο γνωστό ως βραδυκαρδία και εμφανίζεται συχνά καθώς μεγαλώνουμε. Στους ενήλικες, μεγαλύτερης ηλικίας, υπάρχει περιστασιακή φυσιολογική φθορά και χάλαση του λεγόμενου «ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς». Είναι το σύστημα εκείνο που παράγει και μεταφέρει ένα μικρό ηλεκτρικό ρεύμα (=παλμό)  (από τις μεταβολές ιόντων Να+ , Κ+ στις μεμβράνες των κυττάρων) μέσα στην ίδια την καρδιά. Η ηλεκτρική αυτή διέγερση κάνει τα μυοκύτταρα της καρδιάς να συσταλούν και να εξωθήσουν σε κυκλοφορία το αίμα. Ως αποτέλεσμα της φθοράς αυτού του συστήματος που διαθέτει η καρδιά μας, ο κανονικός ρυθμός τείνει να επιβραδύνει και να γίνεται ακανόνιστος.

Καθώς αυτό είναι ένα σταδιακό γενικό φαινόμενο υπάρχει συχνά η απορία πότε πρέπει να ανησυχήσουμε για τον χαμηλό καρδιακό ρυθμό — και ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε.

Καρδιακός Ρυθμός

Τι είναι ο χαμηλός καρδιακός ρυθμός; Πότε είναι φυσιολογικός;

Ο καρδιακός ρυθμός χαρακτηρίζεται χαμηλός όταν υποχωρεί κάτω από τους 60 παλμούς ανά λεπτό (σφ/λ) όταν είμαστε ξύπνιοι και δραστήριοι. Φυσιολογικά θα περιμέναμε να έχουμε ένα εύρος σφύξεων από 60 έως 90 σφυγμών ανά λεπτό σε εγρήγορση.

Μπορεί αυτό που θεωρούμε χαμηλό καρδιακό ρυθμό να αλλάζει ανάλογα με τη δραστηριότητα;

Για τους περισσότερους νέους, αθλητές υψηλής προπόνησης και άτομα που ασκούνται τακτικά, ο χαμηλός καρδιακός ρυθμός  κατά την άσκηση — που ορίζεται ως κάτω από 60 (σφ/λ) — είναι φυσιολογικός και υγιής,  όσο και αυτοί δεν έχουν συμπτώματα που συνδέονται με βραδυκαρδία που θα περιγράψουμε στην συνέχεια. Κάποιες φορές επίσης αυτό είναι αναγκαία προσαρμογή , όπως στα πολύ αθλητικά-προπονημένα άτομα, και ακόμη στον ύπνο (που είναι πολύ διαφορετική κατάσταση) είναι ανεκτές σφύξεις με ελάχιστο  40 με 60 (σφ/λ).

Αίτια

Τι προκαλεί χαμηλό καρδιακό ρυθμό – ποια είναι τα αίτια για τη βραδυκαρδία;

Πολλά πράγματα μπορούν να επιφέρουν αργό καρδιακό ρυθμό.

1. Η καρδιακή δυσλειτουργία

Από τα πιο κοινά αίτια για τη βραδυκαρδία είναι μια δυσλειτουργία στον φυσικό βηματοδότη της καρδιάς, τον φλεβόκομβο. Είναι εκείνος που ελέγχει πόσο γρήγορα η αργά οι καρδιακοί θάλαμοι θα αντλήσουν αίμα προς το σώμα μας.

2. Αποκλεισμός «κολποκοιλιακής» αγωγής

Μια άλλη αιτία για τη βραδυκαρδία είναι ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός (το λεγόμενο μπλοκ), στον οποίο οι παλμοί δεν άγονται διαδοχικά και συνεχώς  προς τις κοιλότητες της καρδιάς και ως αποτέλεσμα  μειώνεται σημαντικά ο καρδιακός ρυθμός .Είναι σαν να έχουμε ηλεκτρόδια μέσα στην καρδιά (μορφή νεύρων) που η λειτουργία τους μειώνεται, επιδεινώνεται όσο μεγαλώνουμε. Ενίοτε και φάρμακα αναγκαία που χρησιμοποιούνται σε ηλικιωμένους πληθυσμούς μπορούν επίσης να επιτείνουν την τυχούσα βραδυκαρδία.

3. Ηλικία

Η ηλικία είναι ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη βραδυκαρδίας. Η πάθηση είναι πιο κοινή μεταξύ ανδρών και γυναικών άνω των 65 ετών.

4. Η παρουσία ορισμένων ασθενειών ή καταστάσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Καρδιακά ισχαιμικά επεισόδια λόγω στεφανιαίας νόσου (στενομένων καρδιακών αρτηριών).
  • Μια μικροβιακή λοίμωξη του αίματος που επιτίθεται και στην καρδιά.
  • Μυοκαρδίτιδα , η φλεγμονή του καρδιακού μυός.
  • Χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς.
  • Ηλεκτρολυτών διαταραχές.
  • Εξαιρετικά υψηλό κάλιο στο αίμα.
  • Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των β-αναστολέων και των αντιαρρυθμικών.
  • Επίσης οι συγγενείς καρδιοπάθειες, ο διαβήτης ή η μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να κάνουν τη βραδυκαρδία πιο πιθανή.

Συμπτώματα

Τι συμπτώματα έχουν οι χαμηλοί καρδιακοί παλμοί (βραδυκαρδία);

Όχι σπάνια μπορεί να υπάρχει αργός καρδιακός ρυθμός και να μην εμφανίζονται συμπτώματα. Ωστόσο, εάν έχετε συμπτώματα αλλά τα αγνοήσετε, μερικές φορές μπορεί να προκληθούν πιο σοβαρά προβλήματα.

Θα χρειαστεί ιατρική συμβουλή εάν εμφανίζετε μερικά από αυτά τα συμπτώματα και σχετίζονται με τη βραδυκαρδία:

  • Μειωμένες δυνάμεις και έλλειψη ενέργειας
  • Έλλειψη αντοχής
  • Ζάλη
  • Αδυναμία
  • Πόνους στο στήθος
  • Σύγχυση/προβλήματα μνήμης
  • Αίσθημα παλμών ή φτερουγίσματα της καρδιάς

Θεραπεία

Πότε χρειάζεται θεραπεία η βραδυκαρδία;

Εάν ο καρδιακός σας ρυθμός είναι αργός, αλλά δεν έχετε συμπτώματα, δεν πανικοβαλλόμαστε. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να γνωρίζουμε τα σημάδια του προβλήματος επειδή οι χαμηλοί παλμοί καρδιάς (βραδυκαρδία) σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτεί θεραπεία.

Για παράδειγμα, εάν ο καρδιακός σας ρυθμός πέσει στους 30-40, μπορεί να μην αιματώνεται και να μην οξυγονώνεται καλά ο εγκέφαλος, καθιστώντας πιθανή τη λιποθυμία, τη ζαλάδα και τη δύσπνοια. Το αίμα μπορεί επίσης να συσσωρευτεί στην καρδιά, προκαλώντας έντονη δύσπνοια και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Καρδιακοί παλμοί: η σημασία να τους παρακολουθούμε τακτικά

Εάν ανησυχούμε για χαμηλό καρδιακό ρυθμό, η επίσκεψη στον γιατρό μπορεί να βοηθήσει να προσδιορίσουμε την ακριβή κατάστασή μας και να βρούμε τις αιτίες. Το ιστορικό είναι πολύ σημαντικό και η  φυσική εξέταση θα αποτυπώσει την όλη κατάσταση.

Διαδικασία Εξετάσεων

Τι εξετάσεις γίνονται;

Κεντρικό ρόλο φέρει το ηλεκτροκαρδιογράφημα (στιγμιαίο ή και παρατεταμένο) για να μετρηθούν τα ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά σας, προκειμένου να ελεγχθούν εάν πυροδοτούν σωστά. Η παρατεταμένη καταγραφή του καρδιογραφήματος (χόλτερ) που μπορεί να διαρκέσει από 24 ώρες έως πάρα πολλές μέρες,  μπορεί επίσης να βοηθήσει εξαιρετικά στο να βρεθεί τι συμβαίνει καθώς στην αρχή τα φαινόμενα είναι αρκετά σποραδικά και όχι συνεχή (ευτυχώς!) και να δει πώς λειτουργεί η καρδιά με την πάροδο του χρόνου. Σήμερα δε η τεχνολογία βοηθά να γίνουν ανενόχλητα αυτές οι εξετάσεις των Χόλτερ, καθώς υπάρχουν συσκευές  χωρίς τα «ενοχλητικά» καλώδια επιτρέποντας τον εξεταζόμενο να έχει πλήρη δρατηριότητα (εργασία , μπάνιο κλπ) ενώ το φορά.

Γενικά, με έγκαιρους χειρισμούς η βραδυκαρδία μας δίνει χρόνο για να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να αποκλείσουμε εάν ευθύνεται κάποια άλλη πάθηση ή κατάσταση . Εν συνέχεια, μπορούμε να προσαρμόσουμε τα φάρμακα ή να λάβουμε και άλλα μέτρα, αν χρειαστεί. Μερικές φορές η αλλαγή φαρμάκων ή παρόμοιων στρατηγικών μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Αν o ακανόνιστος ρυθμός επιμένει παρά τους συντηρητικούς χειρισμούς , μπορεί να χρειαστoύν πιο επεμβατικές μέθοδοι όπως η κατάλυση των κέντρων της αρρυθμίας (το λεγόμενο ablation) ή  και η εμφύτευση βηματοδότη μέσω πια ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής . Έχοντας διεξοδικά βάλει τις ενδείξεις όχι μονό δεν φοβίζει αλλά είναι προστασία, ασφάλεια , αλλά και η μόνη επιλογή για να επιταχύνουμε και ομαλοποιήσουμε τον καρδιακό ρυθμό. Και είναι βέβαιο από πολυετή μας πείρα ότι ή ζωή συνεχίζεται ευδιάθετα κανονικά και παραγωγικά.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801